"Arī šogad Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķirurgiem septembris aizritēja kā asa sižeta trilleris, jo ik gadu šajā periodā īpaši daudz bērnu nonāk slimnīcā ar dažāda veida traumām. (Otrs gada traumatiskākais mēnesis ir maijs.)

Vēl biežāk nekā bildes par haosu Rīgas ielās sociālajos tīklos redzami šobrīd aktuālo dabas velšu attēli. Cilvēki lepojas ar sēņu kalniem un brūkleņu spaiņiem. Un parasti šīm bildēm ir vairāk komentāru nekā jau apnikušajai tēmai par ielu remontiem. Tas labi, jo nozīmē, ka pozitīvās ziņas mūs uzrunā vairāk.

Guntara Rača dzeja ir pieprasīta. Ne velti viņš turpina izdot grāmatas. Sestdien notika grāmatas bērniem "Kad neviena nav mājās" atvēršanas svētki, savukārt 27. augustā būs "pieaugušo" grāmatas "365" 1. daļas atvēršanas koncerts. Īsi pirms abiem notikumiem "Kodols" tikās ar mūzikas izdevēju, producentu, dziesmu autoru un mūziķi Guntaru Raču.

Šajā trešdienā, par godu Zemessardzes dibināšanas dienai 1991. gada 23. augustā, norisinājās zibakcija "Es esmu zemessargs", kuras ietvaros zemessargi tika aicināti ierasties savā pamata darbavietā formas tērpā, nofotografēties un bildes ievietot sociālajos medijos.

Lai gan Pierīgā viens no pagājušās un šīsnedēļas svarīgākajiem notikumiem bija Ķekavas novada jaunās vadības, kas sola jaunu kārtību, ievēlēšana, manas pēdējā laika trīs atziņas saistītas ar norisēm Latvijā.

Daudz dzirdēts, ka Latvijā neesot darba, tāpēc cilvēki turpinot pamest valsti. Pagājušajā nedēļā, gatavojot rakstu par vakancēm Pierīgas uzņēmumos un pašvaldībās, nespēju vien visas iespējamās vakances uzskaitīt, tāpēc tam negribu piekrist. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā pieejamā informācija rāda, ka darba piedāvājumu ir ļoti daudz.

Vasara un līdz ar to arī atvaļinājumu laiks tuvojas noslēgumam. Pēc atpūtas perioda, iespējams, rodas vēlme savā dzīvē kaut ko mainīt. Šādos brīžos visbiežāk domājam par darbavietas maiņu, bet vai Latvijā tas ir tik viegli iespējams? "Rīgas Apriņķa Avīze" ieskatījās Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) mājaslapā, kur apkopotas Latvijas novados izsludinātās vakances.

Kamēr tiek dibināts jauns politiskais spēks un portāli un sociālie mediji "vārās" par tā sastāvu un ētiku, Latvijā zūd bērni. Šonedēļ parādījās ziņa, ka Bauskā jau vairākas dienas pazudis puisītis, Vecpiebalgā – meitenīte, bet otrdien Rīgas peldvietās nomaldījušies septiņi bērni.

Uzturoties Ādažu militārajā bāzē, "Rīgas Apriņķa Avīze" dzirdēja daudz labu atsauksmju par bāzes ēdnīcu. Tāpēc devāmies noskaidrot, ko un kā ēdienreizēs pasniedz gan mūsu, gan sabiedroto valstu karavīriem.

Ādažu militārajā bāzē šobrīd uzturas aptuveni 1200 sabiedroto valstu karavīru. Pēdējie no NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas bāzē ieradās 450 Kanādas karavīri. Lai gan viņi vēl ir aizņemti ar sadzīves iekārtošanu un ārpus bāzes pabijuši pavisam maz, "Rīgas Apriņķa Avīze" brauca lūkot, kā viņiem tur klājas un ko viņi saka par Latviju.

Pēdējo nedēļu laikā daudz runāts par runāšanu. Runājām par "oligarhu sarunām", kurās viņi runāja, runāja, runāja... Kāds klausījās, klausījās un noklausījās. Nu un? Kas no tā mainījās? Vai kādi valsts dalītāju plāni tika nobremzēti?

Siguldas Sporta centra trenere Fanija Šitca (attēlā pa kreisi) stāsta, ka grūtniecības laikā sievietes ķermenis piedzīvo lielas pārmaiņas, un fiziskās nodarbības palīdz organismam labāk adaptēties tām. Muskuļu stiprināšana mazina problēmas, kas saistītas ar stājas izmaiņām, ko izraisa bērna augšana mātes klēpī.

Uzzinot, ka Siguldas Sporta centrā trešdienu rītos notiek vingrošana senioriem, "Rīgas un Apriņķa Avīze" devās noskaidrot, kāpēc tāda nepieciešama, ja seniori parasti saka, ka viņiem vingrot nevajag, jo viņi jau pietiekami izlokoties dārzā. Par senioru vingrošanu stāsta Siguldas Sporta centra trenere Fanija Šitca.

Lai gan Latvijas Zemnieku savienības (LZS) saraksta līdere Daiga Jurēvica paudusi, ka LZS, tāpat kā iepriekšējā sasaukumā, plāno sadarboties ar Nacionālo apvienību "Visu Latvijai!"–"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK (NA), partija Reģionu alianse (RA) cer uz koalīciju ar NA un sociāldemokrātisko partiju "Saskaņa".

Ažiotāža ap savvaļas dzīvnieku izmantošanas aizliegumu cirkā radīja arī papildu uzmanību vadības maiņai Rīgas cirkā. Tā jaunā vadītāja Ināra Kehre nav piedalījusies likuma grozījumu izstrādāšanā, bet gan nākusi īstenot Kultūras ministrijas uzstādījumu – cirks bez savvaļas dzīvniekiem.

Iespējams, liksies banāli, ka atkal un atkal runājam par vienu un to pašu – par pašvaldību vēlēšanām. Pacietieties vēl vienu dienu pirms tām un dažas dienas pēc, kad tiks apspriesti to rezultāti. Šāds brīdis ir tikai reizi četros gados. Labi, ka ne biežāk, un labi, ka ne retāk.

Vācu dzejnieks un filozofs Gēte ir teicis: "Ja neesat redzējis Sicīliju, Itālija neatstās pēdas jūsu dvēselē. Sicīlija ir Itālijas atslēga." Iedvesmojoties no Gētes un apgalvojumiem, ka Eiropā nav citas vietas ar tik bagātu vēsturi, dabu, daudznacionālu kultūru, smaragdzaļu jūru un lielisku atpūtu viesmīlīgās viesnīcās, jau pagājušajā gadā sāku plānot šā gada "lielo ceļojumu".

Ceļojumam pa Sicīliju izvēlējāmies īrētu auto. Lai tas būtiski nesadārdzinātu ceļojuma izmaksas, rezervēšana jāveic laicīgi, rūpīgi izpētot vairāku starpnieku un nomas firmu piedāvājumus.

Kailcirte meža īpašniekam nozīmē ātru un vieglu peļņu, bet tā būtiski pārveido vidi. Bioloģiski pilnvērtīgs mežs tādā vietā atkal būs tikai pēc gadiem 80 vai pat vēl ilgāka laika.

Atjaunojot pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu tradīciju – akustisko mežraga solokoncertu Siguldā pa Gauju slīdošā laivā vasaras saulrietos –, šovasar desmit piektdienu vakarus notiks klusuma pārgājieni ar Gaujas klausīšanos.

Šajā nedēļas nogalē Rīgā bez maksas varēs apmeklēt Krievijas grupas "Bi-2" koncertu, kura izmaksas ir vairāk nekā 200 tūkstoši eiro. Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcija lūgusi domes vadībai skaidrojumu par šī bezmaksas koncerta organizēšanas finansiālajiem avotiem.

Sestdien Latvijā svinēja Valsts valodas dienu. Visu cieņu valsts valodai un tās ievērošanas noteikumiem. Šogad janvārī presē varējām lasīt, ka Valsts valodas centrs saucis pie administratīvās atbildības VAS "Latvijas dzelzceļš" amatpersonas par to, ka Jelgavas un citās dzelzceļa stacijās uz informācijas tablo sabiedrības informēšanai paredzētā informācija līdztekus valsts valodai sniegta angļu un krievu valodā.

Viņas veidotā gastronomiskā performance "Gadalaiki" iekļuva konkursa "European Best Event Awards 2016" finālā, kas nozīmē būt starp septiņiem labākajiem aizvadītā gada kultūras pasākumiem Eiropā. Nupat viņas komandas veidotie pasākumi "nosmēla" lielāko daļu godalgu konkursa "Pasākumu gada balva 2016" ceremonijā.

Pēdējā laikā arvien vairāk uzmanības tiek pievērsts novadu pašvaldībām. Vairāki mediji ir apkopojuši statistikas datus, lai parādītu kopainu vai atsevišķu jomu rādītājus katrā novadā. Arī LTV 1 raidījums "Tautas Panorāma" dod savu artavu kopainas atrādīšanā.

Ceturtdien Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Instruktoru skolā noslēdzās Ukrainas Bruņoto spēku topošās Instruktoru skolas personāla pieredzes apmaiņas un mācību process, kas ilga vienpadsmit dienas, savukārt pieci Latvijas NBS instruktori šajā laikā atradās Ukrainā, kur 184. Mācību centrā jau piekto reizi vadīja militārās pedagoģijas pirmā līmeņa kursu.

Valsts kontrole martā publicēja revīzijas ziņojumus, kuros norādīja uz virkni pārkāpumu deviņās Latvijas pašvaldībās, tostarp Sējas novadā. Lūgts komentēt Valsts kontroles veikumu, Sējas novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš "Rīgas un Apriņķa Avīzei" atzina, ka iestāde nepriecājas ne par vienu revīziju, bet dažkārt sapurināt gan vajagot.

Valsts kontrole martā publicēja revīzijas ziņojumus, kuros norādīja uz virkni pārkāpumu deviņās Latvijas pašvaldībās, tostarp Sējas novadā, kuru dēļ vietējiem komersantiem liegta iespēja gūt ieņēmumus un vietējie iedzīvotāji pārmaksājuši par pašvaldības sniegtajiem pakalpojumiem. Valsts kontrole uzsver, ka pašvaldības daudzviet nevietā konkurē ar uzņēmējiem.

Pirms sešiem gadiem Katrīna Leitāne (tolaik Veismane) "Rīgas Apriņķa Avīzei" teica: "Kļūt par premjerministru man nav tikai spēle. Tas ir mans mērķis." Toreiz viņa bija pārliecināta, ka, lai valstī kaut kas mainītos, politiķiem un valdībai ir jāveido dialogs ar sabiedrību. Lai noskaidrotu, vai un kā mainījušies viņas mērķi un pārliecība, devāmies ciemos pie Katrīnas uz Siguldu.

Šie vārdi no Raimonda Paula un Guntara Rača dziesmas šķiet tik pierasti un parasti, jo lietojam tos ikreiz, kad saskaramies ar negatīvu pieredzi citā valstī vai ilgstoši neesot mājās. Tomēr šoreiz tie mani uzrunāja, kad centos vienkopus salikt trīs dažādas pieredzes, ar kurām vēlējos padalīties.

Pateicoties Eiropas Komisijas vēlmei informēt dalībvalstu preses pārstāvjus par norisēm Briseles gaiteņos un aktualitātēm gan Eiropā, gan pasaulē, pagājušajā nedēļā Latvijas reģionālās preses žurnālistiem, tostarp "Rīgas un Apriņķa Avīzei", bija iespēja no tiešajiem avotiem uzzināt, kas tad šobrīd uztrauc stipro un līdz Breksitam vienoto Eiropu un kāda tai paredzama nākotne. Piedāvāju īsu ieskatu Latvijas "aktualitātēs".

Šonedēļ varējām lasīt ziņu, ka Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule savu nostāju par rīcību propagandas apkarošanas balsojumā EP paudīs apmēram 640 000 "skaidrojumu" eksemplāros, kas galvenokārt tikšot izplatīti iedzīvotājiem, kuri dzīvo ārpus Rīgas. Šie "skaidrojumi" izmaksāšot 22 000 eiro. Ne jau no viņas personīgajiem līdzekļiem.

Ņemot vērā to, ka šogad notiks kārtējās pašvaldību vēlēšanas un sākas priekšvēlēšanu periods, kad novadu mēriem būs ierobežotas iespējas izteikties par saviem labajiem darbiem un solījumiem, "Rīgas un Apriņķa Avīze" kopš pagājušās vasaras mērķtiecīgi intervēja Pierīgas novadu mērus.

Cik ļoti ģimenes galvai jāmīl kino, lai uz filmu kinoteātrī atvestu visu ģimeni? Jūs teiksiet: kas tur īpašs? Vienkārši labs tēvs, kurš rūpējas par ģimenes izklaidi. Bet, ja seanss ir darbadienā pusdeviņos vakarā un filma ilgst līdz pusvienpadsmitiem?

Ingus Ulmanis vienmēr ir smaidīgs, atsaucīgs, aktīvs un pozitīvs. Lai gan varētu šķist, ka popularitāti viņš nodrošina tikai ar lipīgām dziesmām un smaidu, Ingus ikkatru darbu, ko uzņemas, veic ar vislielāko atdevi un aizrokas līdz tā kodolam.

Barikāžu atceres pasākumu ietvaros vai ikkatrā Latvijas ciemā notika piemiņas pasākumi, cilvēki dalījās atmiņās, godināja varoņus, atcerējās vēsturi. Citādi nemaz nevar būt. Esmu pārliecināta, ka nekad nepienāks tāds brīdis, kad teiksim: viss, pietiek! Gana esam pieminējuši! Nav ko cilāt vēsturi!

Lai gan Pierīgas novados arvien pieaug iedzīvotāju skaits un līdz ar to arī vajadzības, Pierīgas pašvaldībām būtisks līdzekļu apjoms būs jāziedo citu novadu "stutēšanai".

Lai gan dzīvnieku, kuri labprāt beidzot nonāktu atpakaļ pie saviem saimniekiem vai iegūtu jaunus, skaits patversmēs nemainās visu gadu, Ziemassvētku laikā viņi saņem lielāku uzmanību nekā citkārt.

Šonedēļ noskatījos Māras Ķimeles jauno izrādi "Emmijas laime" Valmieras Drāmas teātrī. Lai gan anotācija jau vēstīja, ka izrāde būs par mūsdienu Eiropu, kurā pulcējas tautas no visas pasaules, nebiju iedomājusies, ka šī tēma burtiski iebliezīs tieši pa pieri.

Otrdien ar minūtes starplaiku kādā no mūsu ziņu portāliem izlasīju divas ziņas. To virsraksti neļāva palikt vienaldzīgai. Viens vēstīja: "ASV par bērna tīšu pamešanu automašīnā tēvam piespriež mūža ieslodzījumu", otrs: "Par zīdaiņa atstāšanu sakarsušā automašīnā vecākiem piemēro 100 eiro sodu".

Trešdien tviterī izlasīju ierakstu: "Tikai nieka apmēram 100 protestētāji pie Saeimas. TIKAI! Tad turpiniet sēdēt mājās un nepukstiet, ka viss ir slikti un Saeima kāpj uz galvas." Nav svarīgi, vai skaits tika minēts precīzi vai nē, bet mani uzrunāja tieši otrā daļa – "tad turpiniet sēdēt mājās un nepukstiet".

1 lapa no 4