23.05.2017 07:44

Komentārs. Vai vēlēšanu dēļ būtu jāatceļ tradicionālie pasākumi?

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Komentārs. Vai vēlēšanu dēļ būtu jāatceļ tradicionālie pasākumi? arhīvs

Šajā nedēļas nogalē Rīgā bez maksas varēs apmeklēt Krievijas grupas "Bi-2" koncertu, kura izmaksas ir vairāk nekā 200 tūkstoši eiro. Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes frakcija lūgusi domes vadībai skaidrojumu par šī bezmaksas koncerta organizēšanas finansiālajiem avotiem.

Savukārt Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš grupas "Bi-2" koncerta organizēšanu lūdzis pārbaudīt Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju un par iespējamiem pārkāpumiem saukt vainīgās personas pie atbildības. Viņam bezmaksas koncerta piedāvājums izskatoties pēc vēlēšanu kampaņas sastāvdaļas.

Šis gadījums bija iemesls, lai arī Pierīgā maijā notiekošie novadu svētki un tūrisma sezonas atklāšanas pasākumi nokļūtu mediju un sabiedrības uzmanības lokā – sak,' vai tik tie nav speciāli ieplānoti īsi pirms pašvaldību vēlēšanām!

"Rīgas un Apriņķa Avīze" apzināja Pierīgas novados notiekošo pasākumu kalendāru un pārliecinājās, ka šajā nedēļas nogalē vairākos novados notiks svētki. Piemēram, Ādažos būs tradicionālie Gaujas svētki, Siguldā – novada svētki. Gan vieni, gan otri vienmēr notikuši maija pēdējā nedēļas nogalē. Ādažos tie notiks jau septīto gadu, Siguldā – piecpadsmito. Gan Ādažos, gan Siguldā svētki vienmēr izcēlušies ar grandiozu kultūras un izklaides programmu, un šā gada plāni neliecina, ka tie būtu īpašāki vai "ekskluzīvāki" kā citus gadus.

Arī Jūrmalas Kūrorta svētki vienmēr bijuši maija beigās, un arī tajos vienmēr bijusi plaša programma ar Latvijas labāko mākslinieku un mūziķu uzstāšanos. Saulkrasti tūrisma sezonu, kā vienmēr, atklās ar vietējo spēku palīdzību – būs gan pašdarbības kolektīvu, gan vietējo mākslinieku uzstāšanās. Arī citos novados šajā nedēļas nogalē notiks lielāki vai mazāki svētki – pārsvarā gan tie veltīti Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai ar ģimenēm draudzīgu programmu.

Protams, nav izslēgts, ka priekšvēlēšanu laikā šādi publiskie pasākumi būs laba platforma tiem, kuri vēlas vienkopus satikt tik daudz potenciālo vēlētāju. Tāpēc varam sagaidīt, ka bērniem tiks bezmaksas baloni visās iespējamajās partiju krāsās, bet vecākiem – bukletiņi ar solījumiem. Nav arī izslēgts, ka tradicionālajās mēru uzrunās biežāk atskanēs paveikto darbu uzskaitījums un solījumi darīt vēl vairāk un labāk.

Tomēr nekā nepareiza te nav. Vai tad vēlēšanu gadā būtu jāatceļ visi pasākumi un laiks līdz 3. jūnijam jāpārvērš par sēru laiku, bet mēriem jāaizlīmē mute? Turklāt, kā skaidro Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, pašvaldības arī pirmsvēlēšanu periodā var rīkot tādus pasākumus, kas tiek organizēti tradicionāli un notiek ik gadu, un tos nevar vērtēt kā priekšvēlēšanu aģitāciju vai administratīvo resursu nelikumīgu izmantošanu.

Lai neiekultos nepatikšanās ar tiesībsargājošajām iestādēm, Ādažu novada pašvaldība paziņojusi, ka šogad Gaujas svētku teritorija tiks īpaši norobežota, lai svētku teritorijā netiktu veikta politiskā aģitācija. Partijas vēlētājus varēšot mēģināt uzrunāt tikai ārpus svētku teritorijas. Iespējams, šis apstāklis varētu veicināt alternatīvo svētku – bezmaksas dāvanu pilsētiņas – veidošanos pie Ādažu vārtiem.

Tas, vai publiskie svētki tiks izmantoti vēlēšanu rezultātu ietekmēšanai, lai paliek uz katra kandidāta sirdsapziņas. Lielāka problēma varētu būt tiem pierīdziniekiem, kuriem pašvaldība šajā nedēļas nogalē nepiedāvā bezmaksas izklaidi, izvēlēties, uz kuru novadu doties: uz Ādažiem, kur būs gan izbrauciens ar vikingu kuģi, grupu "Triānas parks" un "Zodiaks" uzstāšanās un Baltijas valstu uguņošanas šovs uz zemes, ūdens un gaisā, uz Jūrmalu, kur uzstāsies dažādu paaudžu un mūzikas žanru Latvijas mākslinieki – "PeR", "Mesa", Igo, Aminata, Edavārdi, Marija Naumova, Viktors Lapčenoks un citi, vai Siguldu, kur spēli "Es mīlu tevi, Sigulda!" vadīs skatītāju iemīļotais Artūrs Skrastiņš, bet Siguldas zvaigžņoto komandu kapteiņi būs Jana Duļevska un Valters Krauze.