02.06.2017 07:45

Komentārs. Atbildība – nepalikt mājās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Komentārs. Atbildība – nepalikt mājās Einārs Binders

Iespējams, liksies banāli, ka atkal un atkal runājam par vienu un to pašu – par pašvaldību vēlēšanām. Pacietieties vēl vienu dienu pirms tām un dažas dienas pēc, kad tiks apspriesti to rezultāti. Šāds brīdis ir tikai reizi četros gados. Labi, ka ne biežāk, un labi, ka ne retāk.

Tomēr tas ir brīdis, kad katrs pie novada stūres esošais var atskatīties uz paveikto un ievilkt (vai neievilkt) ķeksīšus solījumu sarakstā, un brīdis, kad katrs iedzīvotājs var izvērtēt – ir vai nav izpildīts tas, kas tika solīts pirms četriem gadiem. Zināmā veidā šis ir tāds nulles punkts. Kādam beigu, kādam sākuma punkts.

Par vēlēšanu rezultātiem runāsim jau nākamnedēļ, bet nu varam spriest par laiku līdz tām. Latvijas vēsturē vēl nebija piedzīvotas tādas vēlēšanu kampaņas kā šoreiz. Lai gan sociālos tīklus cilvēki plaši lietoja arī pirms četriem gadiem, tie gandrīz nemaz netika izmantoti vēlētāju prāta grozīšanai. Tieši tā – grozīšanai.

Izmantojot likumdevēja lēno reakciju uz vides maiņu, deputātu kandidāti un to atbalstītāji izpaudās, kā nu kurš to prata. Izdomai nebija robežu. Tapa gan reāli kandidātu, gan partiju šūniņu un to atbalstītāju profili, gan nereāli vai mazliet sagrozītas identitātes tēli. Pēkšņi draugos un sekotājos pieteicās tādi ļaudis, par kuru uzmanību pat sapņot nevarējām. Novadu vadītāji vēlējās tuvināties tautai un uzrunāja savus iedzīvotājus pa tiešo, apejot oficiālos pašvaldības komunikācijas kanālus. Tā teikt, esošie un potenciālie deputāti vēlējās ienākt katrā mājā, katrā dzīvoklī. Arī manā.

Bet es neielaidu. Jo kur gan viņi bija tad, kad daudzdzīvokļu mājas pagalmā pēkšņi parādījās būves, par kurām iedzīvotājiem nebija ne jausmas? Neviena paziņojuma – ne rindiņas par gaidāmajiem "kaimiņiem"! Bet tagad, kad jāatgādina par sevi, neskopojas ar darbu uzskaitījumu un piemin komunikācijas nepieciešamību. Turēšu pie vārda.

Atgriežoties pie komunikācijas izpausmēm, izlasiet par to "melno PR", kas gāzās pār Ķekavas novada līdzšinējo domi. Ja tic visam atklātajos un anonīmajos jeb viltus profilos rakstītajam, pusei domes būtu jau jāsēž cietumā. Nav slikti, ja tiek atklāti patiešām nelikumīgi darījumi, bet kāpēc tas notiek tikai tagad, īsi pirms vēlēšanām? Tiem, kuri šo "svarīgo" informāciju turēja pie sevis, būtu jāatbild par nerīkošanos un jāuzņemas līdzatbildība.

Ik reizi atgādinām, ka jāiet uz vēlēšanām. Mūsu aptaujātie lasītāji apgalvo, ka to darīs, jo saprot, ka citādi nevarēs iebilst pret ievēlētās varas rīcību. Jo paši nebūs to centušies ietekmēt.

Pierīgas novadiem, šķiet, satraukumam par lieliem satricinājumiem nevajadzētu būt. Te, izskatās, pārsvarā pie varas tiks tā sauktās latviešu partijas. Bet mani satrauc situācija Rīgā. Tur šo latvisko partiju ir tik daudz, ka atkal var notikt nevēlamais. Partiju skaitu šobrīd vairs nevaram mainīt, bet varam parādīt savu attieksmi. Tāpēc visi, kuri deklarēti Rīgā, – lūdzu, aizejiet līdz vēlēšanu iecirknim! Tas šoreiz ir pienākums pret valsts, ne tikai Rīgas nākotni.