17.12.2016 10:04

Gribu mājās! Dzīvnieku patversmju iemītnieki gaida Ziemassvētku brīnumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Suni Saimonu 30. oktobrī tumsā slepus pārmeta pāri patversmes žogam, “pūrā” līdzi iemetot arī gabaliņu sasaldēta speķa. Par laimi, krītot no lielā augstuma, suns nesavainojās. Sākumā Saimons par notikušo bija šokēts, tad lēnītēm iedzīvojās, un atklājās, ka viņš ir krietns, gudrs, aktīvs un uzticīgs suns. Patversmes “Labās mājas” darbinieki saka, ka Saimonam ir fantastisks raksturs, viņš ir paklausīgs, labprāt staigā pavadā, nav agresīvs. Saimons varētu būt aptuveni četrarpus gadu vecs, ir čipēts, vakcinēts un gatavs doties uz jaunām mājām pie uzticama saimnieka. Suni Saimonu 30. oktobrī tumsā slepus pārmeta pāri patversmes žogam, “pūrā” līdzi iemetot arī gabaliņu sasaldēta speķa. Par laimi, krītot no lielā augstuma, suns nesavainojās. Sākumā Saimons par notikušo bija šokēts, tad lēnītēm iedzīvojās, un atklājās, ka viņš ir krietns, gudrs, aktīvs un uzticīgs suns. Patversmes “Labās mājas” darbinieki saka, ka Saimonam ir fantastisks raksturs, viņš ir paklausīgs, labprāt staigā pavadā, nav agresīvs. Saimons varētu būt aptuveni četrarpus gadu vecs, ir čipēts, vakcinēts un gatavs doties uz jaunām mājām pie uzticama saimnieka. www.patversme.lv

Lai gan dzīvnieku, kuri labprāt beidzot nonāktu atpakaļ pie saviem saimniekiem vai iegūtu jaunus, skaits patversmēs nemainās visu gadu, Ziemassvētku laikā viņi saņem lielāku uzmanību nekā citkārt.

Nav būtiski, vai tas notiek, atsaucoties uz labdarības akciju aicinājumiem, vai arī Ziemassvētkos tiešām notiek brīnumi, svarīgāk ir, ka pamestajiem un dzīvnieku patversmēs nonākušajiem dzīvnieciņiem šajā laikā tiek vairāk uzmanības un atbalsta.


Dzīvnieku patversmes "Labās mājas" vadītāja Astrīda Kārkliņa apstiprina, ka Ziemassvētku laikā cilvēki aktīvāk vēlas darīt labus darbus un patversme saņem telefona zvanus no kolektīviem, draugu grupām, iniciatīvu centriem un biedrībām ar piedāvājumu ziedot barību vai naudas līdzekļus.

"Pie mums ierodas ģimenes, kolektīvi, draugu kompānijas un pat skolēnu klases no tuvākiem un tālākiem Latvijas reģioniem. Visi grib kaut kā palīdzēt dzīvnieciņiem. Tas ir labi, diemžēl šī tendence kļūst aktuāla tikai Ziemassvētku laikā. Mēs priecātos, ja tā saglabātos visu gadu."

A. Kārkliņa arī atzīst, ka, tuvojoties svētkiem un sākot domāt par dāvanām saviem mīļajiem, skati nereti tiek vērsti dzīvnieku patversmju virzienā, sak, uzdāvināsim mammai, vecmāmiņai, opim, dēliņam sunīti vai kaķīti! Tomēr dzīvnieku patversmes vadītāja ir strikta: "Dzīvnieki nav un nedrīkst būt dāvana, kas iegādāta emociju uzplūdā! Ziemassvētkos cilvēki kļūst emocionālāki, iejūtīgāki, vēlas dāvināt. Tāpēc mēs šajā laikā kļūstam piesardzīgāki un neļaujam suņiem vai kaķiem kļūt par Ziemassvētku dāvanu.

Dzīvnieka izvēle ir ne tikai atbildīgs solis jūsu dzīvē, bet arī milzīga cerība dzīvniekam iegūt pastāvīgas mājas un cilvēku, kuru mīlēt un kuram uzticēties. Tāpēc šis solis nedrīkst būt mirkļa iegriba vai spontāns lēmums. Tam ir jābūt ģimenē iepriekš rūpīgi izrunātam un pārdomātam. Ja vēlaties uzdāvināt vecmammai kaķīti, atvediet viņu uz patversmi, lai viņa pati izvēlas. Lai nesanāk tā, ka vecmamma negribēja melnu kaķīti, tāpēc tas kļūst par vēl vienu nemīlētu dzīvnieciņu."

"Labo māju" vadītāja pirms suņa vai kaķa adopcijas iesaka detalizēti iztaujāt patversmes darbiniekus par dzīvnieka raksturu, temperamentu, paradumiem, niķiem un stiķiem, kā arī – veselības problēmām. Viņa saka: "Neķer un negrāb dzīvnieku patversmē gluži kā veikalā kāroto preci pirmo emociju iespaidā. Labāk vairākas reizes dodies uz patversmi un sadraudzējies ar dzīvnieku, izproti to labāk un iepazīstini ar sevi, tikai tad pieņem lēmumu!"

A. Kārkliņa atgādina, ka dzīvnieki uz ielām ir tikai un vienīgi cilvēku bezatbildīgās rīcības dēļ. "Ne jau dzīvnieki ir vainīgi, ka viņiem jāklaiņo, jo nav māju. Tas ir cilvēku attieksmes dēļ! Mājdzīvnieks ir atbildība, turklāt ilgstoša atbildība, jo suns vai kaķis dzīvo pat piecpadsmit un vairāk gadu. Diemžēl ne vienmēr cilvēks ar to rēķinās," skumja ir patversmes vadītāja.

MEKLĒ MĀJAS

Patversme "Labās mājas" Rīgā, Juglas ielā 18 F (tālrunis 26617636)

Mega

Carnikavā atrastā kucīte ir aptuveni gadu veca, vidēja auguma. Aušīga, nebēdnīga, mīļa, aktīva. Dienas rit, taču suni neviens nemeklē. Izteikti ģimeniska, droši adoptējama ģimenē ar bērniem. Apmācāma.
Lilo

Slaida kā stirniņa, zeltaini bēša kā ziemas rīta saulīte – tāda ir nepilnus divus gadus vecā Lilo. Iepriekš mitusi dzīvoklī, tad atdota "labās rokās", jo saimnieki it kā izbrauca no valsts... Piemērota dzīvei klusā, harmoniskā vidē ar saimniekiem, kuri viņu mīļos un lutinās, dosies pastaigās, apmācīs nebīties nezināmā.
Gabriela

Dzīves pirmos četrus gadus pelēcīte dzīvojusi skarbos apstākļos un piedzīvojusi divus īpašniekus – vienu par otru bezatbildīgāku. Gabriela ir maigas, pakļāvīgas dabas. Piemērota dzīvei privātmājā bez mazu bērnu klātbūtnes.
Kilograms

Baltais runčuks mitis dzīvoklī, taču viņa saimniece smagi saslima. Piecgadīgais Kilograms piemērots omei vai opim, vai mājās ar klusu, harmonisku vidi un adaptācijas periodā noteikti pacietīgiem saimniekiem. Runčuks ir mīļš, kluss, kārtīgs, vien sākumā būs pabailīgs.

Runčuks

Piecus mēnešus vecais melnbaltais, pusgarspalvainais kaķis patversmē nonāca no ielas. Izgājis socializāciju, taču nedaudz paņurcāms pa rokām būs arī pirmajās dienās mājās. Pagaidām runčuks vēl nevar izšķirties – būt mīļkaķim, ņurcāmkaķim vai neatkarīgam skaistulim. Piemērots ļaudīm, kurus nebiedē kaķa socializācijas process, bez maziem bērniem.
Lulla

Baltrudā piecus mēnešus vecā kaķenīte, kas patversmē nonāca kā bailīgs ielu kaķēns, šobrīd socializējoties kļuvusi par mīļu, gudru, vērīgu skaistulīti. Lulla būs piemērota ļaudīm, kuri gatavi turpināt viņu socializēt.
Musja

Mazā auguma kucītei saimniece mirusi. Sunīte ir aptuveni sešus gadus veca, ar savu viedokli par pasaules un lietu kārtību, tāpēc adoptējama tikai pieaugušiem cilvēkiem, ideālā variantā varbūt pat kādam vientuļniekam. Būs gan mājas saimniecīte, gan kompanjone, gan luteklīte.
Bite

Savulaik it kā adoptēta no kādas patversmes, šokolādes brūnā kucīte aptuveni pirms gada saimniecei kļuva vienaldzīga, jo pudele viņas dzīvē ieņēma pirmo vietu un par suņa dzīvesvietu kļuva Āgenskalna ielas. Musja ir ļoti sirsnīga, mīļa, ģimeniska, aktīva un skaista. Iepazinusi brīvības garšu, tajā pašā laikā strikti turoties pie mājas, tādēļ var adoptēt arī uz lauku saimniecību bez nožogojuma; ķēdes dzīvi nepiedāvāt!

Amanta

Divus trīs gadus vecās vilku sunim līdzīgās kucītes bērnība bijusi skarba. Savulaik viņu iegādājusies kāda jauniete, kura kucēnu nedz skoloja, nedz socializēja, vien ar sitieniem un bļaušanu par katru nedarbu sodīja. Pēcāk viņa suni atdeva vectēvam, kurš ietramdīto, līdz ar to gana agresīvo rējēju nodeva patversmē. Pirmās nedēļas Amanta bijās no visa un visiem un dusmās rēca, vienubrīd jau šķita, ka tik morāli sakropļotu dzīvnieku vairs nebūs iespējams glābt. Taču, pateicoties kopēju neatlaidībai, Amanta sāk atplaukt paļāvībā.
Lācis

Jauniem cilvēkiem, kuri tikko izveidojuši ģimeni un plāno bērniņu, patversmes nereti lūdz suņa iegādi atlikt, lai ir laiks bērniņu audzināšanai, vecāku laimes izbaudīšanai. Kucēna iegāde nozīmē vēl viena maza "bērniņa" ienākšanu dzīvē, kurš prasa nopietnas rūpes, audzināšanu, skološanu – gluži tāpat kā cilvēkbērns. Visbiežāk jaunajiem vecākiem kucēna audzināšanai laika neatliek, un tad nu tas aug savā vaļā, līdz sāk apgrūtināt. Tā noticis arī ar skaistuli Lāci, kurš nepilnu divu gadu vecumā savējiem kļuvis lieks. Ģimene izšķīrusies, sieva ar diviem maziem bērniem vairs nespēj, bet vīrs negrib aprūpēt Lāci, kurš izaudzis liels, skaists, bet ir pilnībā neaudzināts un arī daļēji nesocializēts.

Dzīvnieku patversme "Ulubele" Līčos, Stopiņu novadā (tālrunis 27803333)

Stopiņu novada Upeslejās 12 atrasts aptuveni četrus gadus vecs liela auguma melnbalts suņu puika. Bez kakla siksnas.
Stopiņu novada Brasliņās atrasta 3–4 mēnešus veca kaķenīte ar lauztu priekšķepu.
Mārupē, Stīpnieku ceļā 30, pie privātmājas dzīvnieku pārnēsājamajā konteinerā atstāta apmēram četrus gadus veca kaķene ar pelēkbaltu kažoku.

Mārupē, Rudzrobju ielā 1, atrasts aptuveni četrus gadus vecs liela auguma suņu puika ar bēšas un melnas krāsas kažoku. Ap kaklu melna brezenta kakla siksna.
Saulkrastos, Zušu ielā 15, atrasta aptuveni 10 gadus veca brūngani pelēka vidēja auguma suņu meitene.
Stopiņu novada Upeslejās 3 atrasts 3–4 gadus vecs liela auguma suns ar baltas un melnas krāsas kažoku. Ap kaklu asā metāla kakla siksna.