24.06.2014 15:04

Līgo dienas murgs – latviešu žurnālistam Ēģiptē piespriež septiņu gadu cietumsodu; Latvija pauž nožēlu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Austrālijas valdība pirmdien pauda šoku par Austrālijas latviešu žurnālistam Pēterim Grestem Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu, savukārt Latvija paudusi nožēlu par šādu tiesas spriedumu. Austrālijas valdība pirmdien pauda šoku par Austrālijas latviešu žurnālistam Pēterim Grestem Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu, savukārt Latvija paudusi nožēlu par šādu tiesas spriedumu. www.foto.delfi.lv/AP/Scanpix

Telekanāla "Al-Jazeera" žurnālistam, kurš ir arī Latvijas pilsonis, tiesa 23. jūnijā Kairā piespriedusi septiņu gadu ilgu cietumsodu.

Apsūdzība iepriekš viņam prasīja 15 gadus cietumā. Tāpat kā Grestem, arī Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonim Mohamedam Fadelam Fahmi piespriests septiņu gadu cietumsods, bet producentam Baheram Mohamedam – divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā desmit gadi, raksta portāls "Kasjauns.lv".

Pavisam prāvā, kas izraisījusi starptautisku sašutumu un bažas par plašsaziņas līdzekļu brīvību Eiropā, bija 20 apsūdzētie. Deviņiem apsūdzētajiem, tostarp trīs ārzemju žurnālistiem, kuri tika tiesāti aizmuguriski, piespriests desmit gadu cietumsods, bet divi apsūdzētie attaisnoti.

Ēģiptes varas iestādes ir saniknotas par to, ka Katara atbalsta Ēģiptē aizliegto "Musulmaņu brālību" un uzskata Kataras valstij piederošo telekompāniju "Al Jazeera" par Kataras valdības ruporu.

Ēģiptes prokuratūra 3. jūnijā šajā lietā apsūdzētajiem pieprasīja 15 līdz 25 gadus ilgus cietumsodus. Latviešu izcelsmes Austrālijas žurnālistam Grestem un vēl trīs ārvalstniekiem tika prasīts 15 gadu cietumsods, bet 16 lietā apsūdzētajiem Ēģiptes pilsoņiem prokuratūra prasīja 25 gadu cietumsodu.

Austrālijas valdība pirmdien pauda šoku par Austrālijas latviešu žurnālistam Pēterim Grestem Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu. "Austrālijas valdība ir šokēta par šo spriedumu," sacīja ārlietu ministre Džūlija Bišopa. "Mēs esam dziļi satraukti par pasludināto spriedumu un satriekti par tā bardzību," sacīja ministre.

Dažas stundas pirms sprieduma pasludināšanas Austrālijas premjerministrs Tonijs Abots pavēstīja, ka nedēļas nogalē telefonsarunā ar Ēģiptes jauno prezidentu Abdelfatahu as Sisi apspriedies par Grestes lietu, norādot, ka sarunu viņam viesusi cerības par pozitīvu iznākumu.

"Man jāsaka, tā kopumā bija iedrošinoša saruna. Es domāju, viņš saprot, ka Pētera Grestes barga nesodīšana jaunajai valdībai būtu veikls sabiedrisko attiecību solis. Es viņam izklāstīju savu nostāju, un es domāju, ka viņš mani saprata. Patiesībā esmu pārliecināts, ka viņš mani saprata," pavēstīja Abots.

"Viņš, protams, ir ģenerālis, bet ģenerālis, kas ir mācījies arī ASV un Lielbritānijā, līdz ar to viņam pazīstams likuma vārds un taisnīguma pamatnostādnes," sacīja Austrālijas premjerministrs.

Savukārt Latvijas Ārlietu ministrija izteikusi nožēlu par šo tiesas spriedumu un uzsvērusi, ka tiesas procesa gaitā nav ņemti vērā visi apstākļi, kas saistīti ar Grestes aizturēšanu, tajā skaitā, tiešu pierādījumu trūkums. Ministrija izteikusi cerību, ka Ēģiptes apelācijas tiesa rūpīgi izvērtēs pirmās instances tiesas pieņemto spriedumu, un tic, ka jaunais Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi veicinās vārda brīvības ievērošanu valstī.

"Izsakām savu stingru atbalstu un solidaritāti ar Pēteri Gresti, kā arī ar viņa ģimeni. Latvija turpinās cieši sekot šai lietai arī Apelācijas tiesā. Mēs sniegsim visu iespējamo atbalstu. Latvija strādās kopā ar Eiropas Savienību un Austrāliju, lai patiesība tiktu noskaidrota un – Pēteris Greste un viņa kolēģi atbrīvoti," pausts paziņojumā.

Iepriekš:
Prokurors latviešu žurnālistam pieprasa cietumsodu; tiesa spriedumu paziņos Līgo svētkos
Turpinās latviešu žurnālista skandalozā tiesas prāva: prokurors prasa naudu, lai parādītu pierādījumus
Pētera Grestes tiesas prāva turpinās; cer, ka žurnālistus atbrīvos 3. maijā
Ēģiptes tiesa vēl neatbrīvo latviešu žurnālistu Pēteri Gresti; pasaules lielākajās pilsētās protestus rīko žurnālisti
Ēģiptē arestētais žurnālists Greste ir Latvijas pilsonis; aicina parakstīt petīciju par viņa atbrīvošanu
Divi mēneši ieslodzījumā Ēģiptē: Austrālijas latviešu žurnālista vēstule no Toras cietuma
Ēģiptē aizturēts Austrālijas latviešu žurnālists