09.01.2014 12:59

Ēģiptē aizturēts Austrālijas latviešu žurnālists

Autors  Laikraksts.com
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pēteris Greste saņem Pībodija balvu 2012. gadā. Pēteris Greste saņem Pībodija balvu 2012. gadā. www.latvietis.com

Austrālijas latviešu izcelsmes žurnālists Peteris Greste ir viens no četriem "Al-Džazira" ("Al-Jazeera") žurnālistiem, kurus 2013. gada 29. decembrī arestēja Ēģiptes galvaspilsētā Kairā.

Kopš tā laika šīs grupas operators tika palaists, bet pārējie vēl ir aizturēti, 7. janvārī vēstīja laikraksts.com. Ēģiptes militārā valdība apsūdzējusi žurnālistus par "ziņojumiem, kas ir kaitīgi valsts drošībai" un ka žurnālisti ir uzņēmuši sakarus ar Ēģiptes islāmistu kustību "Musulmaņu brālība" ("Muslim Brotherhood"), kuru valdība 25. decembrī pasludināja par teroristu organizāciju. Visi trīs aizturētie žurnālisti bijuši vairākas reizes nopratināti, bet vēl oficiālas apsūdzības nav izziņotas.

"Al-Džazira" angļu valodas aģentūras direktors Als Anstejs (Al Anstey) teica, ka "ir nepieņemami rīkoties šādā veidā ar akreditētiem žurnālistiem. Valdības apsūdzības nav attaisnojamas. Mēs darbojamies Ēģiptē legāli. Šī žurnālistu komanda ziņoja par vairākiem aspektiem, lai atspoguļotu pašreizējo situāciju Ēģiptē. Visiem četriem ir liela pieredze, un visi darbojas ar augstākiem žurnālistiskas ziņošanas standartiem".

Pēteris Greste ir dzimis Sidnejā un izstudējis žurnālistiku Kvīnslandes Tehniskajā augstskolā. Viņš ir strādājis pie BBC un "Reitera" ("Reuters") ziņu aģentūrām Bosnijā, Dienvidslāvijā, Afganistānā, Irākā, Meksikā, Čīlē, Argentīnā un Āfrikā. 2012. gadā Pēteris saņēma prestižo amerikāņu Pībodija balva (Peabody Award) par savu 2011. gada dokumentālo filmu, kas atspoguļo situāciju Somālijā. Kopš 2011. gada Pēteris Greste strādā ziņu aģentūrā "Al-Džazira" un ziņo par notikumiem Austrumāfrikā.

Pētera vecāki dzīvo Brisbanē. Tēvs Juris Greste uzzinājis no Austrālijas Ārlietu ministrijas, ka Pēteri pirms dažām dienam pārvietoja uz Tora cietumu, kur tiek aizturēti valdības politiskie pretinieki. J. Greste ierosina Pētera draugiem un paziņām rakstīt Austrālijas federālās un pavalsts politiķiem, lai pieprasa Pētera brīvību un lai uzsver Austrālijas atbalstu, ka brīva prese ir nepieciešamība veselīgā demokrātijā.

Jaunākās ziņas par Pēteri var lasīt "Al-Džazira" tīmekļa vietnē http://www.aljazeera.com.