24.02.2014 10:39

Ēģiptē arestētais žurnālists Greste ir Latvijas pilsonis; aicina parakstīt petīciju par viņa atbrīvošanu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pagājušā gada nogalē Ēģiptes galvaspilsētā Kairā arestētais latviešu izcelsmes "Al-Džazira" ("Al Jazeera") žurnālists Pēteris Greste ir ne tikai Austrālijas, bet arī Latvijas pilsonis.

Līdz ar to arī mūsu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs iestājas par latviešu žurnālista tiesībām uz taisnu tiesu un vārda brīvību, raksta portāls "Kasjauns.lv".

Jau vēstīts, ka kopš pērnā gada 29. decembra žurnālists Pēteris Greste kopā ar diviem saviem "Al-Džazira" kolēģiem ir ievietos Ēģiptes Toras cietumā. Greste joprojām atrodas Kairas cietumā un Ēģiptes prokuratūra viņu un viņa kolēģus – Katarā reģistrētās televīzijas kompānijas "Al Jazeera" žurnālistus – apvaino par "ziņojumiem, kas ir kaitīgi valsts drošībai", un ka žurnālisti ir uzņēmuši sakarus ar Ēģiptes islāmistu kustību "Musulmaņu brālība", kuru valdība pasludinājusi par teroristu organizāciju. Savukārt pats Greste uzstāj uz to, ka nav sadarbojies ar teroristiem, bet tikai objektīvi atspoguļojis notikumus nemieru pārņemtajā Ēģiptē.

Pēteris ir latviešu trimdinieku dēls un dzīvojis Austrālijā, līdz ar to ir arī Austrālijas pilsonis. Viņa vecāki un viņš pats līdz šim, iestājoties pret arestu, uzsvēruši, ka ir viņš ir Austrālijas pilsonis. Tikai nesen kļuvis zināms, ka arestētais žurnālists vienlaikus ir arī Latvijas pilsonis.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs savā tviterkontā pagājusājā nedēļā rakstīja: "Nosūtīju vēstuli Ēģiptes kolēģim, lūdzot ievērot Latvijas pilsoņa Pētera Grestes tiesības uz taisnu tiesu, kā arī vārda brīvības principus." Uz jautājumu, kādēļ tik vēlu noskaidrojies, ka Greste ir arī Latvijas pavalstnieks, viņš atbild: "Neesmu laimīgs, ka tik vēlu to noskaidrojām, bet tas dod Latvijas iespēju par viņu iestāties."

Savukārt Ārlietu ministrijas preses sekretārs Kārlis Eihenbaums skaidroja, ka tas tik vēlu noskaidrojies tādēļ, ka esot bijis saistīts ar dažādām "tehniskām niansēm". Pirmkārt, pats Greste nekad nav uzsvēris, ka ir Latvijas pilsonis un Latvijas vēstniecībā Ēģiptē nav vērsies pēc palīdzības. Otrkārt, Greste ir tikai reģistrējies kā Latvijas pilsonis, viņam ir piešķirts personas kods, bet Latvijas pilsoņa pasi viņš nav izņēmis.

Tomēr mūsu Ārlietu ministrijai ir morāla atbildība par mūsu pilsoņa likteni, tāpēc Rinkēvičs ir izsūtījis vēstuli ne tikai savam Ēģiptes kolēģim, izsakot cerības, ka tiks īstenotas Grestes tiesības, bet par to arī informējis Eiropas Savienības augsto pārstāvi ārlietās Ketrinu Eštoni.

Piebilstams, ka 20. februārī Kairas Toras cietumā bija paredzēta Pētera Grestes pirmā tiesas diena, taču tā pārcelta uz 5. martu.

Tikmēr žurnālista tēvs Juris Greste 19. februārī sagatavojis un nosūtījis vēstuli ar aicinājumu parakstīt petīciju par sava dēla atbrīvošanu:

"Mans vārds ir Juris, es dzīvoju Brisbanē. Pirms 50 dienām mans dēls Pēteris tika arestēts un ielikts Ēģiptes cietumā, vieninieka kamerā par to, ka viņš ir izplatījis "maldinošas ziņas". Mūsu ģimenei tas ir murgs. Mēs ar Pētera māti nezinām, kad mēs viņu atkal redzēsim. Starptautisks spiediens ir palīdzējis veicināt tiesas prāvas datumu, bet mums vajag Jūsu palīdzību, lai Pēteri atbrīvotu.

20. februārī notiks tiesas prāva, un Pēteri varētu apcietināt uz gadiem. Viņš nav pārkāpis nekādu likumu, bet Ēģiptē tas varbūt nelīdzēs. Viņš strādāja televīzijas ziņu aģentūrai, kas Ēģiptes valdībai nepatīk – "Al Džazira". Mūsu labākās izredzes viņu drīz atkal satikt ir, ja tūkstošiem austrāliešu mums pievienojas un prasa Ēģiptes armijas vadītājam izrādīt līdzjūtību un atbrīvot Pēteri.

Pēterim ir cerība, ja mēs veikli darbojamies. Mēs esam dzirdējuši, ka Ēģiptes valdība jūt starptautisko spiedienu par viņu rīcību šajā lietā. Lūdzu palīdziet mums un parakstiet šo steidzīgo petīciju, atbalstot mūsu lūgumu, lai Pēteri atbrīvo, cik vien drīz iespējams: http://www.avaaz.org/en/free_peter_greste_loc/?bLYxaab&v=35981.

Pēteris strādāja, atrodoties viesnīcā, savā istabā, kad viņu un divus "Al Džazira" kolēģus arestēja, turklāt dažas nedēļas agrāk "Al Džazira" aģentūras birojam uzbruka un to izvandīja. Pēteri un viņa kolēģus apsūdz par to, ka viņi atbalsta Ēģiptes valdības opozīciju, ko pagaidu valdība dēvē par teroristiem un ka viņu reportāžas rāda, ka Ēģipte ir pilsoņu kara stāvoklī, ko valdība uzskata par maldinošām ziņām. Domāju, ka lielākā daļa cilvēku to sauktu par žurnālistiku.

Mēs ar sievu esam bijuši "Avaaz" biedri daudzus gadus un esam atbalstījuši daudzas kampaņas, bet nekad nodomājām, ka mūsu dēls būs kādas kampaņas centrā. Līdz šim esam bijuši atturīgi, prasot publikas atbalstu pirms prāva iesākas. Bet tagad jūtam, ka ir pienācis laiks lūgt sabiedrības palīdzību un pacelt balsis pret Pētera netaisnīgo apcietināšanu un apsūdzēšanu. Lūdzu palīdziet mums nosūtīt ziņu Ēģiptes valdībai, ka Pētera arests nav pieņemams godīgā sabiedrībā.

Ja daudzi austrālieši kopīgi apvienojas, mēs ceram, ka šis murgs drīz izbeigsies, un mēs varēsim atvest Pēteri mājās un arī palīdzēt viņa kolēģiem. Lūdzu parakstiet šo petīciju un dalieties ar visiem saviem draugiem un ģimenes locekļiem, lai varam izplatīt šo zinu.

Lai gan mums visvairāk rūp viņa atbrīvošana, tomēr šajā gadījumā ir vēl daudz kas svarīgāks uz spēles. Viņa apcietināšana ir fundamentāls pārkāpums demokrātijas principiem un praksei. Mēs ļoti novērtējam iespēju iesaistīt visu Jūsu palīdzību šajā (gandrīz rakstīju – cīņā) kampaņā.

Ar Jūsu palīdzību mēs ceram, ka šīs sāpīgās dienas, gaidot un cerot, ka viņu atbrīvos, drīz beigsies."