11.11.2014 15:48

Pierīgas pašvaldību zaudējumi plūdos mērāmi simtos tūkstošos eiro; vietvaras cer uz kompensāciju

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas pašvaldību zaudējumi plūdos mērāmi simtos tūkstošos eiro; vietvaras cer uz kompensāciju Einārs Binders

Plūdos cietušo Pierīgas pašvaldību zaudējumi lēšami simtos tūkstošos eiro, un šobrīd aprēķinus par rudens lietavu izraisīto zaudējumu kompensāciju Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) iesniegušas divas Pierīgas pašvaldības.

Stopiņu novada domes preses pārstāve Inese Skrastiņa portālu "Apriņķis.lv" informēja, ka novada kopējie zaudējumi plūdos ir 2,6 tūkstoši eiro un pašvaldība VARAM iesniegusi zaudējumu kompensācijas tāmi par 1,8 tūkstošiem eiro, kas izlietoti pašvaldības ielu un ceļu atjaunošanai pēc ūdens nelaimes.

Tāpat viņa minēja, ka novada domē par iespēju atlīdzināt plūdu radīto seku zaudējumus interesējušies divi iedzīvotāji, un šos iedzīvotāju iesniegumus par kompensācijām dome izskatīs tuvākajā laikā.

Salaspils novada domes izpilddirektors Andrejs Jaunkalns sacīja, ka novada domei plūdu seku likvidācija kopumā izmaksājusi 8,8 tūkstošus eiro, taču tieši pašvaldības zaudējumi, kurus visdrīzāk varētu kompensēt valsts, ir nelieli.

"Ministrijai esam pieprasījuši kompensēt visu izlietoto naudu plūdu seku novēršanai. Bet šai kompensēšanai ir tāda īpatnība, ka valsts var segt tikai pašvaldību zaudējumus, kaut gan patiesībā izdevumi plūdu seku likvidēšanai un tālāku risku novēršanai ir daudz lielāki, " norādīja A. Jaunkalns.

Viņš pastāstīja, ka lietavu izraisītajos plūdos cieta pašvaldības īpašumā esošais kultūras nams, kura sakārtošanai tika izlietoti 404 eiro, un tieši šādu summu Salaspils novada pašvaldība pieprasījusi kompensēt valstij.

A. Jaunkalns skaidroja, ka plūdu seku novēršana novadam izmaksājusi 6,4 tūkstošus eiro un par šo summu galvenokārt tika palīdzēts 10 ģimenēm. Tāpat 1,9 tūkstoši eiro iztērēti ūdens atsūknēšanai no pagrabiem un ēkām, bet novada iedzīvotāju evakuācijai no plūdu skartajām teritorijām izlietoti 92 eiro, kas tērēti par ģimeņu barošanu un izmitināšanu.

Salaspils novada pašvaldības izpilddirektors arī atzīmēja, ka, lai novērstu plūdu riskus nākotnē, top veicamo pasākumu plāns, kas tostarp paredz vaļņa uzbērumu veidošanu. Pēc A. Jaunkalna teiktā, šī plāna realizācija varētu izmaksāt kopumā 70 tūkstošus eiro.

Savukārt Ikšķiles novada domes izpilddirektors Guntars Kurmis sacīja, ka pieprasījumu valstij par zaudējumu kompensāciju Ikšķiles pašvaldība nav sūtījusi, jo pašvaldībai lielu izdevumu plūdu seku novēršanā nav bijis.

"Šīs rudens lielās lietavas lielus zaudējumus novadā nenodarīja, cieta tik pāris pašvaldības ceļi, kurus atjaunojām paši par saviem līdzekļiem. Citviet postījumi bija daudz lielāki, applūda ciemi, ceļi un aizpeldēja tilti. Manuprāt, lai valsts kompensācija par plūdiem tiek kaimiņu novadiem, jo tiem tā vajadzīga vairāk," teica G. Kurmis.

Pēc viņa teiktā, Ikšķiles novadā applūda tikai viena privātmāja un plūdu radītos zaudējumus ēkas īpašniekam segs apdrošinātāji, ne pašvaldība. Viņš sacīja, ka pašvaldība īpašuma saimniekiem ūdens nelaimē palīdzējusi savu iespēju robežās, piešķirot 200 eiro lielu apkures pabalstu jauna kurināmā iegādei.

G. Kurmis norādīja, ka rudens lietavu izraisītie plūdi iezīmējuši arī tās teritorijas, kas, paaugstinoties ūdens līmenim, varētu applūst. "Plūdi parādīja, ka riskantākā vieta Ikšķilē ir Tīnūžu centrs, tāpēc jau šobrīd tiek strādāts pie tā, lai par aptuveni 10 tūkstošiem eiro nākamgad sakārtotu meliorācijas sistēmu un caurtekas šajā teritorijā," teica G. Kurmis.

Jāatzīmē, ka visvairāk plūdos cieta Ogres novada pašvaldība, kur tika sabojāti pašvaldības īpašumā esošie infrastruktūras objekti – ielas, ceļi, caurtekas, grāvji, dambis, applūda vismaz 120 īpašumi, tostarp 50 dzīvojamās mājas. Un kopumā Ogres novada zaudējumi plūdos ir 882,8 tūkstoši eiro, no kuriem pašvaldības īpašumā esošo infrastruktūras objektu aptuvenais zaudējumu apmērs sasniedz 632,8 tūkstošus eiro, savukārt iedzīvotāju mājokļu aptuvenais zaudējumu apmērs ir 250 tūkstoši eiro.

Jau vēstīts, ka bijušais VARAM ministrs Romāns Naudiņš plūdos cietušās pašvaldības aicināja apzināt radušos zaudējumus un iesniegt tos ministrijā, lai vēlāk varētu vērsties pie valdības ar lūgumu piešķirt finansējumu zaudējumu segšanai no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem".

Tāpat ziņots, ka ilgstošo un spēcīgo lietavu dēļ, kā arī Ogres novada Suntažu pagastā pārrautā dambja dēļ vairākos Pierīgas novados applūda visai plašas teritorijas, kas vissmagāk skāra tieši Salaspils novadu, kur Saleniekos applūda 40, bet Avotos 20 mājas, tāpat ūdens apņēma ēkas "Vācu Kalnos", kā arī Stopiņu novada Cekulē, Līčos un Upeslejās. Savukārt Ikšķiles novada Turkalnes pagastā lietavu dēļ no kādas applūdušas mājas evakuēta ģimene.

Iepriekš:

Plūdos cietušie mājokļu īpašnieki uz pilnīgu zaudējumu atlīdzību cerēt nevar

Applūdušo māju īpašnieki no Pierīgas jau vēršas pie apdrošinātājiem

Salaspilieši neizprot, kādēļ Mazajā Juglā atkal ceļas ūdens līmenis; aicina sagatavoties pret plūdiem

Salaspils pamazām atkopjas pēc plūdiem; pašvaldības infrastruktūrai postījumi nav nodarīti

Situācija plūdu skartajos novados normalizējusies

Brīdina par iespējamu dzeramā ūdens piesārņojumu plūdu skartajās teritorijās

FOTO: Salaspils novadā applūduši vairāki ciemati; apdraudēti arī citi Pierīgas novadi

Plūdu draudu situācija Ogres pusē mazinājusies – ūdens līmenis Urgas upē krities, taču evakuēti trīs cilvēki

Plūdi izraisa vietēju apokalipsi Pierīgas kaimiņiem; par bīstamību brīdina arī Salaspilī

Pamatīgās lietavas izraisījušas krīzi Ogrē: no krastiem izgājusi upe, uz dažām stundām no ārpasaules šķirts ciems