22.10.2014 12:17

Salaspilieši neizprot, kādēļ Mazajā Juglā atkal ceļas ūdens līmenis; aicina sagatavoties plūdiem

Autors  Apriņķis.lv/Salaspils.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā vēl viens no iespējamiem ūdens līmeņa paaugstināšanās iemesliem minēts tilta remonts pie Juglas papīrfabrikas, kas daļēji varētu būt samazinājis upes caurteci Kā vēl viens no iespējamiem ūdens līmeņa paaugstināšanās iemesliem minēts tilta remonts pie Juglas papīrfabrikas, kas daļēji varētu būt samazinājis upes caurteci Einārs Binders

Mazajā Juglā atkal ceļas ūdens līmenis, visvairāk apdraudot Salenieku applūstošo teritoriju, kas jau ievērojami cieta pagājušajā nedēļā.

Visu diennakti applūstošajās teritorijās dežūrē pašvaldības policijas ekipāžas, situāciju uzrauga pašvaldības civilās aizsardzības speciāliste Dzintra Mūrniece, palīdzību sniedz Komunālais dienests un SIA "Valgums S". Iedzīvotāji tiek informēti par rīcību ārkārtas situācijā, applūstošajās teritorijās ir izvietota informācija par to, kā rīkoties un kādu palīdzību var gaidīt no pašvaldības.

Vakar, 21. oktobrī, Salaspils novada domē uz sēdi sanāca Civilās aizsardzības (CA) komisija. Tās dalībnieki atzina, ka notiekošais Mazajā Juglā nav pieredzēts vismaz 40 gadus, turklāt līdz šim tie ir bijuši pavasara pali. Šobrīd aktuāls ir jautājums, vai par plūdiem rudenī var runāt jau kā par ciklisku dabas parādību, ņemot vērā klimata pārmaiņas. Iepriekš upes izpēte tika veikta 90. gadu beigās. Ņemot vērā notiekošo, komisijas locekļi vienojās, ka ir nepieciešams veikt jaunu upes izpēti, jo pēdējo 15 gadu laikā nenoliedzami ir mainījies gan nokrišņu daudzums un režīms, gan, iespējams, arī upes gultne. Kā vēl viens no iespējamiem līmeņa paaugstināšanas iemesliem tika minēts arī tilta remonts pie Juglas papīrfabrikas, kas daļēji varētu būt samazinājis upes caurteci.

Protams, sabiedrībā netrūkst arī spekulāciju par plūdu tēmu, tomēr jāsaprot, ka upi izsūknēt nav iespējams un dabu ne vienmēr var uzvarēt, – tā atzina daudz pieredzējušais Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes 8. daļas komandieris Uģis Vējš.

Salaspils novadā lielākie cietēji ir dārzkopības kooperatīvi upes krastos ar tajos esošajām vasarnīcām. Ūdens skarti ir aptuveni 100 īpašumu. CA speciālistu galvenā rūpe ir apzināt plūdu sekas un noskaidrot, vai applūdušajās teritorijās nav palikuši cilvēki, kuri nespēj sniegt par sevi ziņas.

Plūdos cietušo dzīvojamo ēku īpašniekiem ir iespēja saņemt pašvaldības palīdzību ūdens atsūknēšanai no pagrabiem un citām telpām, kā arī nosēdaku izsūknēšanai. Nodrošināta tiek arī dzeramā ūdens piegāde.

Savukārt ģimenes, kuras deklarētas un dzīvo plūdu skartajā teritorijā un kuru īpašumiem plūdu rezultātā ir nodarīts kaitējums, saņems sociālo palīdzību.

Paredzams, ka pirmdien, 27. oktobrī, Stopiņos tiksies Mazās Juglas krastos esošo pašvaldību vadītāji, lai apspriestu radušos situāciju un lemtu par turpmāk veicamajiem pasākumiem.

Pašvaldība lūdz iedzīvotājus sagatavoties ārkārtas situācijai un evakuācijas nepieciešamības gadījumā zvanīt pašvaldības policijai pa tālruni 67980033.

Galerijā pievienoti aculiecinieka foto.

Iepriekš:
Salaspils pamazām atkopjas pēc plūdiem; pašvaldības infrastruktūrai postījumi nav nodarīti
Situācija plūdu skartajos novados normalizējusies
Brīdina par iespējamu dzeramā ūdens piesārņojumu plūdu skartajās teritorijās
FOTO: Salaspils novadā applūduši vairāki ciemati; apdraudēti arī citi Pierīgas novadi
Plūdu draudu situācija Ogres pusē mazinājusies – ūdens līmenis Urgas upē krities, taču evakuēti trīs cilvēki
Plūdi izraisa vietēju apokalipsi Pierīgas kaimiņiem; par bīstamību brīdina arī Salaspilī
Pamatīgās lietavas izraisījušas krīzi Ogrē: no krastiem izgājusi upe, uz dažām stundām no ārpasaules šķirts ciems