17.10.2014 15:05

FOTO: Salaspils novadā applūduši vairāki ciemati; apdraudēti arī citi Pierīgas novadi (papildināta plkst. 17.30)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Salaspils novadā applūduši vairāki ciemati; apdraudēti arī citi Pierīgas novadi (papildināta plkst. 17.30) Einārs Binders

Naktī uz 17. oktobrī Salaspils novada pašvaldības policijai viens pēc otra sākuši zvanīt iedzīvotāji, ziņojot, ka viņu mājas skāris ūdens no pārplūdušās Mazās Juglas. Rīta pusē situācija kļuvusi ļoti nopietna.

Pievienotas pēdējās trīs rindkopas un foto galerija.

Pagaidām plūdi visvairāk skāruši trīs teritorijas – Saleniekus, Avotus un "Vācu kalnus". Saleniekos glābēji ar motorlaivu no trim mājām evakuēja sešus cilvēkus – trīs vīriešus, divas sievietes (tostarp grūtnieci) un bērnu, vairāki citi no evakuācijas atteicās.

"Saleniekos ūdens no applūdušajām palienes pļavām ir aizkļuvis tālāk, un situācija kļuvusi gaužām nopietna. Tāds ūdens līmenis Mazajā Juglā te nav novērots daudzus gadus," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Salaspils novada domes speciāliste darba aizsardzības, ugunsdrošības un civilās aizsardzības jautājumos Dzintra Mūrniece, kura zvana brīdī atradās minētajos Saleniekos.

"Avotos pagaidām cilvēki spēj evakuēties pašu spēkiem," piebilda Dz. Mūrniece, norādot, ka Salaspils novadu šī dabas stihija skārusi tieši, visticamāk, Ogres novada Suntažos pārrautā dambja dēļ, līdz ar ko ūdens līmenis upē patlaban ir vēl augstāks nekā pavasara palos, turklāt vēl turpina kāpt.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD) informēja, ka patlaban Saleniekos applūdušas 40, Avotos – 20 mājas, ūdens apņēmis ēkas arī Cekulē, Līčos un Upeslejās. Glābēji turpina apsekot apdzīvotās vietas Salaspils un Stopiņu novados, tajā skaitā arī "Vācu kalnus", kur dienu iepriekš VUGD darbinieki bija izvietojuši motorsūkni ūdens atsūknēšanai.

Salaspils novada pašvaldības policijā informēja, ka vakar, 16. oktobrī, dienas laikā zvanījusi tikai viena sieviete, kura nobažījusies par iespējamo plūdu apdraudējumu, taču nakts laikā jau iedzīvotāji sākuši zvanīt un ziņot par to aktīvi.

Bez Ogres plūdu apdraudētākās vietas Latvijā ir tieši Pierīgas novadi, tostarp arī Olaine, šorīt intervijā Latvijas Radio raidījumā "Labrīt" sacīja SIA "Zemkopības ministrijas nekustamie īpašumi" valdes priekšsēdētājs Roberts Dilba, norādot, ka visapdraudētākie ir līdzenie apgabali. Iemesls ir sliktā meliorācijas sistēma, kuras savešanai kārtībā nepieciešami vismaz divi miljoni eiro.

Attiecībā uz plūdiem Ogrē, Dilba atzīmēja, ka tos izraisījušie ūdeņi uzkrājušies, jo ir vairākas caurtekas, kas ūdeni laiž cauri pārāk vāji. Tās ir arī ārpus Ogres, tāpat Urgā ienāca arī Ķīļupes ūdeņi. Visbeidzot, kā skaidroja, Dilba – ja ir vēlme upi iztīrīt, tad vispirms jānojauc dažāda veida infrastruktūru ap Urgu, jo arī tās kavē upes tecējumu.

Diskusijas ap meliorācijas sistēmas kvalitāti sākās līdz Urges upes pārplūšanu Ogrē. Kopš trešdienas ūdenī atrodas vairāk nekā 100 māju – piektdienas rītā gan jau mazāk – daži desmiti.

Plūdu draudi saglabājas arī Ikšķiles novadā, kur pašvaldība aicina plūdu apdraudētajās teritorijās dzīvojošos sekot līdzi ūdens līmeņa izmaiņām un laika prognozēm, lai savlaicīgi sagatavotos rīcībai kritiskā situācijā, ārkārtas gadījumā zvanot pa tālruni 112, lai saņemtu VUGD palīdzību, vai Reģionālajai pašvaldības policijai – 67937102 (visu diennakti).

Kā raksta aģentūra LETA, Ikšķiles novada Turkalnes pagastā lietavu dēļ no kādas applūdušas mājas evakuēta ģimene. Patlaban gan situācija Ikšķiles novadā normalizējas, diennakts laikā ūdens līmenis krities par 30 līdz 40 centimetriem.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis pakāpeniski paaugstināsies Gaujas lejtecē, iespējams, arī Vidzemes augstienes dienvidu daļas mazo upju lejtecēs. Pārējās upēs ūdens līmenis pārsvarā pazemināsies. Taču svētdien un nākamās darba nedēļas pirmajās dienās paredzamas ilgstošas lietavas, kas nesīs arī lielu nokrišņu daudzumu, un Latvijas upēs atsāksies straujāka ūdens līmeņa paaugstināšanās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Nedēļas vidū atmosfēras spiediens paaugstināsies, nokrišņi mitēsies un debesis skaidrosies.

Stopiņu novadā plūdu situācija ir relatīvi mierīga – ūdens līmenis arvien ceļas Mazajā Juglā, tādēļ vietām applūdušas Poldera un Dzirnezera ielas Līču apkaimē, tomēr iedzīvotāji no plūdiem nav cietuši, arī evakuēties nevienam nav bijusi vajadzība, Stopiņu novada domē noskaidrojusi aģentūra LETA.

Domes pārstāve Inese Skrastiņa pastāstīja, ka novada iedzīvotāji līdz šim nav vērsušies pašvaldības policijā pēc palīdzības, bet atbildīgās iestādes ir gatavas rīcībai un palīdzības sniegšanai, ja plūdu situācija pasliktināsies. "Glābēji ar laivām ir pilnā gatavībā," apgalvoja Skrastiņa.

Iepriekš:

Plūdu draudu situācija Ogres pusē mazinājusies – ūdens līmenis Urgas upē krities, taču evakuēti trīs cilvēki
Plūdi izraisa vietēju apokalipsi Pierīgas kaimiņiem; par bīstamību brīdina arī Salaspilī
Pamatīgās lietavas izraisījušas krīzi Ogrē: no krastiem izgājusi upe, uz dažām stundām no ārpasaules šķirts ciems