08.03.2017 16:31

Lielajā Stāstu naktī Katlakalnā pulcēsies stāstnieki no visas Latvijas

Autors  Gunta Saule, Katlakalna folkloras kopa “Rāmupe”
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lielajā Stāstu naktī Katlakalnā pulcēsies stāstnieki no visas Latvijas publicitātes

18. martā plkst. 18.00 Katlakalna tautas namā sāksies otrā Lielā Stāstu nakts. Te vienkopus sapulcēsies stāstnieki no visas Latvijas un visas nakts garumā stāstīs stāstus. Celsim gaismā stāstus un stāstīšanas prasmes, kas piemīt daudziem no mums. Un novadu dialektus, kas ir mūsu tautas bagātība.

Sāksim ar Sirmo stundu, kurā muzicēs un visus uz sadziedāšanu rosinās mājinieki, Katlakalna folkloras kopa "Rāmupe". Pusseptiņos sāksies stāstu laiks bērniem – bērni gan klausīsies, gan stāstīs.


Stāstu nakts atklāšanas ceremonijā, ap astoņiem, iepazīstināsim ar visiem sabraukušajiem stāstniekiem. Pēc tam dosim vārdu tālāk braukušajai viešņai – stāstniecei no Lietuvas Gražinai Kadžītei. Mūsu dzīvē svarīga loma ir vietai, no kuras nākam un ar kuru esam saistīti. Vieta veido mūs, un mēs veidojam vietu. Tālab tiks stāstīti vietu stāsti.

Pēc naksniņām, ap pusnakti, pāris danču un rotaļu, un tad būs laiks krēslainākiem stāstiem – sveču gaismā klausīsimies un stāstīsim spoku stāstus, erotiskos un citādus stāstus, kas naktij piederas, izrisināsim kādas stāstu spēles, rotaļas un anekdošu turnīrus. Būs arī brīvais stāstnieka krēsls, kurā katrs, kas jutīs stāstnieka aicinājumu, varēs nākt ar saviem stāstiem dalīties. Stāstu klausīšanās ir tik iedvesmojoša nodarbe, ka katram pienāk brīdis, kad gribas kādu stāstu pastāstīt – šeit tā iespēja būs.

Uz rīta pusi atvērsim Lielās dienas olu krāsošanas darbnīcu – te katram būs iespēja sakrāsot olas, lai godam svinētu, un arī dalīties savās olu krāsošanas prasmēs un pieredzē.

Stāstu nakts dalībnieki – gan stāstnieki, gan klausītāji – līdzi ņem cienastu kopīgām naksniņām, olas krāsošanai, labu omu, klausīšanās un stāstīšanas prieku.

Šī būs jau otrā Lielā Stāstu nakts Katlakalnā, kurā vēlamies sapulcināt stāstniekus, stāstus un klausītājus no visas Latvijas. Un vēlamies savā vidū redzēt arī viesus no Lietuvas. Esam ieaicinājuši jau vairākkārt Latvijā ciemojušos stāstnieci un folkloras pētnieci no Viļņas Folkloras institūta Gražinu Kadžīti. No Latvijas stāstniekiem sagaidīsim pārstāvjus no visiem Latvijas novadiem – Kurzemes, Latgales, Vidzemes, Zemgales un, ceram, arī no Sēlijas – ar novadu stāstiem un novadu īpašajos dialektos.

Līdzīgi kā pagājušogad, arī šī Stāstu nakts paies gan Lielās dienas gaidīšanas zīmē un notiks olu krāsošanas darbnīcas, gan arī Pasaules stāstniecības dienas tēmas zīmē. Šogad pasaules Stāstnieku kopienas izvēlētā tēma ir pārveide, pārveidošanās, transformācija. Tālab arī mēs aicinām un ceram, ka daudzi stāstnieki savos priekšnesumos ieliks stāstus, kas saistīti ar pārvērtībām.

Lielo Stāstu nakti-2017 atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds. Informatīvais atbalsts – Latvijas folkloras biedrība.

Lasīt 2601 laiki