14.08.2018 09:58

Militārajās mācībās "Namejs 2018" pārbaudīs Nacionālo bruņoto spēku gatavību valsts aizsardzības uzdevumu izpildei

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Militārajās mācībās "Namejs 2018" pārbaudīs Nacionālo bruņoto spēku gatavību valsts aizsardzības uzdevumu izpildei publicitātes

No 20. augusta līdz 2. septembrim visā Latvijā notiks līdz šim lielākās militārās mācības "Namejs 2018", lai pārbaudītu un pilnveidotu Nacionālo bruņoto spēku gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

"Pēc četru gadu intensīvas gatavošanās šīs būs lielākās militārās mācības kopš Latvijas neatkarības atgūšanas, kurās pārbaudīsim bruņoto spēku gatavību aizsargāt Latviju no jebkura veida apdraudējuma. Šīs mācības ir iespēja trenēt ne tikai Nacionālos bruņotos spēkus, bet Latvijas valsts aizsardzības spējas kopumā, jo mācībās piedalās arī mūsu sadarbības partneri," norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. "Vēlos izmantot iespēju pateikties katram Latvijas novadam, pašvaldībai un zemju īpašniekiem, kuri saskaņojuši mācību norisi. Valsts aizsardzība ir mūsu kopējā atbildība, un, atbalstot mācību norisi, tiek sniegts nozīmīgs ieguldījums valsts aizsardzības stiprināšanā."

Mācībās piedalīsies vairāk nekā 10 000 dalībnieku: Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls – policisti un robežsargi, informē AM Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļas pārstāve majore Sandra Brāle.

Mācību aktīvā fāze norisināsies ne vien Ādažu poligonā, bet arī Skrundas, Meža Mackeviču, Lāčusila un citos reģionālajos poligonos un vismaz 36 Latvijas novados: Aknīstes, Alūksnes, Apes, Ādažu, Baldones, Daugavpils, Garkalnes, Grobiņas, Gulbenes, Iecavas, Ilūkstes, Jelgavas, Jēkabpils, Līvānu, Krustpils, Kuldīgas, Ķeguma, Ķekavas, Neretas, Nīcas, Mārupes, Olaines, Ozolnieku, Priekules, Rēzeknes, Salas, Salaspils, Saldus, Skrundas, Smiltenes, Stopiņu, Vaiņodes, Vārkavas, Vecumnieku, Viesītes un Viļakas novadā.

Visvairāk mācību norisi izjutīs Rīgas, Liepājas, Valmieras, Ventspils, Jēkabpils un Daugavpils iedzīvotāji. Mācību uzdevumi tiks veikti uz juridiskām un privātām personām piederošas zemes īpašumiem, kas iepriekš ir saskaņoti. Plašāka informācija par militārajām mācībām "Namejs 2018" pieejama Nacionālo bruņoto spēku interneta vietnē, norāda S. Brāle.

Turpinoties intensīvam militāro vingrinājumu un mācību posmam ne tikai Latvijā, bet arī citās Baltijas valstīs, Nacionālie bruņotie spēki atgādina, ka to laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietojas gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lido militārās lidmašīnas un helikopteri.
Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem.

Tāpat bruņotie spēki aicina iedzīvotājus būt saprotošiem un nekavēt karavīru un militārās tehnikas pārvietošanos. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija, Valsts policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam, skaidro S. Brāle.

Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos arī ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās.

Mācību laikā ārpus poligona tiks pielietota tikai mācību munīcija un imitācijas līdzekļi, kā arī notiks kaujas imitācija ārpus poligona iepriekš saskaņotās teritorijās. Mācību munīcija rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr arī mācību munīciju, ja tāda tiek atrasta, nedrīkst aiztikt. Teritorijas pēc tam tiks sakoptas, informē Preses nodaļas pārstāve. Iespēju robežās operatīvā informācija par to ir pieejama bruņoto spēku "Twitter" profilā @Latvijas_armija.