08.05.2014 15:03

Par jaunās daudzmiljonu rūpnīcas celtniecību Getliņos kaislības nerimst

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Par jaunās daudzmiljonu rūpnīcas celtniecību Getliņos kaislības nerimst www.foto.delfi.lv

Tiesa noraidījusi SIA "Eco Baltia vide" sūdzību saistībā ar atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecības konkursu Getliņos.

Administratīvā rajona tiesa nolēmusi noraidīt atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma SIA "Eco Baltia vide", kas ir viens no "Eco Baltia grupā" ietilpstošajiem uzņēmumiem, pieteikumu par Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) pagājušajā gadā pieņemto lēmumu – par pašvaldības SIA "Getliņi Eko" iepirkumu līguma slēgšanu ar konkursa uzvarētāju SIA "Vides pakalpojumu grupa", vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Uzņēmums savā prasībā bija lūdzis piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt lēmuma darbību SIA "Getliņi Eko" konkursā par jaunas atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību, raksta LETA. Jāmin gan, ka spriedumu var vēl pārsūdzēt Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamentā viena mēneša laikā.

"Eco Baltia grupa" līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs norādīja, ka pagaidām vēl nevar pateikt, vai tiesas spriedums tiks pārsūdzēts, jo iesākumā ar to ir jāiepazīstas. Savukārt ar "Getliņi Eko" vadītāju Imantu Stirānu izdevuma pārstāvjiem sazināties neizdevās.

Atstāj tāpat

SIA "Eco Baltia vide" vērsās tiesā, lai apstrīdētu iepirkuma rezultātus, jo iepriekš gan SIA "Eco Baltia vide", gan SIA "Eko Reverss" vērsās ar sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā par iepirkuma rezultātiem, tomēr birojs tos atstāja bez izskatīšanas un lēma atļaut slēgt līgumu ar uzvarētāju.

Jau vēstīts, ka šajā iepirkumā uzvarēja SIA "Vides pakalpojumu grupa", kas piedāvāja vienu tonnu atkritumu sagatavot par 6,66 latiem (9,47 eiro), bet kopējā līguma summa bija norādīta 19,98 miljoni latu (28,42 milj. eiro). Ja viss noritēs bez lielas aizķeršanās, tad plānots, ka jaunā šķirošanas rūpnīca savu darbību uzsāks jau nākamā gada nogalē.

Pērn jūlijā tika atvērti piedāvājumi konkursam par sadzīves atkritumu sagatavošanu apglabāšanai. Asas pretenzijas pret rezultātu pauda SIA "Eco Baltia", kas tika no konkursa izslēgta, jo, pēc "Getliņi Eko" norādītā, savu piedāvājumu neiesniedza laikā. Savukārt M. Simanovičs uzsvēra, ka piedāvājums ticis iesniegts noteiktajā termiņā.

Gatava nākamgad

Runājot par iesniegtajiem piedāvājumiem, viszemāko projekta realizēšanas cenu norādīja AS "Daugavpils specializētā autotransporta uzņēmums". Tā piedāvājumā tika norādīts, ka vienas tonnas sadzīves atkritumu sagatavošana izmaksā Ls 5,62 (7,99 eiro), bet kopējā piedāvātā līguma summa ir 16,86 miljoni latu (23,98 milj. eiro).

Otrs lētākais piedāvājums bija jau minētajai SIA "Vides pakalpojumu grupa". Savukārt gandrīz divas reizes dārgāks tas bija SIA "Ekodoktrīna", kur vienas tonnas izmaksas bija Ls 10,54 (14,99 eiro), bet projekta kopējā summa sastādīja 31,62 miljonus latu (44,99 milj. eiro). Galvenais kritērijs izvēlē bija zemākā cena. Tomēr tika izvēlēts otrs lētākais piedāvājums, jo abi pārējie neatbilda prasībām.

Jāatgādina, ka konkursu par sadzīves atkritumu sagatavošanu apglabāšanai "Getliņi Eko" izsludināja vairākas reizes. Plāns paredz, ka uzvarētājam 24 mēnešu laikā ir jātiek galā ar rūpnīcas būvniecību un jāsaņem visas nepieciešamās atļaujas. Līgums tiks slēgts uz 12 gadiem, paredzot, ka pēc tam "Getliņi Eko" neizpirks iekārtas, jo demontāžas izmaksas bija jāiekļauj jau kopējā līguma summā.

Informācija IUB liecina, ka tikko noslēdzies SIA "Vides pakalpojumu grupa" izsludinātais konkurss par projektēšanu tehniskā projekta stadijā un autoruzraudzību sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīcas izveidei Stopiņu novadā. Kopējā iepirkuma summa ir 84 tūkstoši eiro, un tā uzvarētājs ir "Geo Consultants".

Iepriekš:
Bažījas par konkurenci kropļojoša nozares monopola veidošanos Pierīgā
Apstrīdēts "Getliņu" konkursa daudzmiljonu rūpnīcas projekta konkursa rezultāts
Getliņos tomēr būvēs atkritumu šķirošanas rūpnīcu par teju 20 miljoniem latu
"Getliņi Eko" neplāno vēlreiz pagarināt termiņu atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecības konkursā
"Getliņi Eko" konkursam par vitāli svarīgās atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību atkal pagarināts termiņš
"Getliņi Eko" līdz 2. aprīlim pagarinājuši termiņu konkursam par atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecību
Uzņēmēji: Atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecības jaunais konkurss draud izgāzties