16.05.2013 12:03

"Getliņi Eko" neplāno vēlreiz pagarināt termiņu atkritumu šķirošanas rūpnīcas celtniecības konkursā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

15. maijā notikušās potenciālo atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvētāju tikšanās laikā "Getliņi Eko" poligonā atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eko Baltija" pārstāvis, advokāts Jānis Spilve lūdzis "Getliņu" iepirkumu komisijai pagarināt pieteikšanās termiņu konkursam "Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai".

Lūgumu pagarināt termiņu Spilve pamatoja ar to, ka līdz konkursa termiņam atlikušas vien 15 dienas, kuru laikā uzņēmumam "Eko Baltija" vēl būtu jāpaspēj iepazīties ar "Getliņu" iepirkuma komisijas sagatavotajiem materiāliem un atbildēm uz "Eko Baltijas" jautājumiem, skaidro biznesa portāls "Nozare.lv". Turklāt "Getliņi Eko" iepirkumu komisija vēl nevarēja pateikt, kad tā varētu sagatavot un iesniegt prasītos materiālus.


Tajā pašā laikā "Getliņi Eko" iepirkumu komisija lika skaidri noprast, ka konkursa termiņš netiks pagarināts, pamatojot ar to, ka laiks kopš pirmā termiņa pagarināšanas reizes šī gada februāra vidū ir bijis pietiekoši ilgs, lai visi interesenti un potenciālie pretendenti varētu būt iepazinušies ar visām veiktajām izmaiņām konkursa nolikumā, kā arī, ja bija nepieciešamība, lūgt pasūtītājam, kas ir "Getliņi Eko", visus nepieciešamos informācijas materiālus.

"Eko Baltijas" pārstāvis Spilve atzīmēja, ka, pirms pieteikties konkursā, uzņēmumam ir jāizvērtē visi iespējamiem riski un iespējas attiecībā uz būvniecību un ar to saistītajām, iespējamajām problēmām vai apgrūtinājumiem. Tāpēc "Eko Baltija" lūdz "Getliņi Eko" sagādāt uzņēmumam "Getliņu" grunts griezuma un topogrāfiskās informācijas attēlus un raksturojumu, lai būtu iespējams izvērtēt rūpnīcas būvniecības nosacījumus.

Kā ziņots, "Getliņi Eko" konkursam "Sadzīves atkritumu sagatavošana apglabāšanai" jau trešo reizi pagarināts termiņš. Šoreiz termiņš pagarināts līdz 31. maijam. Pirmo reizi konkursa termiņš pagarināts no 19. februāra līdz 2. aprīlim, pēc tam no 2. līdz 29. aprīlim. Tas pagarināts, jo vairāki potenciālie pretendenti izteica vēlmi apskatīt objektu klātienē. "Lai sarīkotu šo atvērto sanāksmi, bija nepieciešams pārcelt termiņu. Turklāt "Getliņi Eko" par konkursu ir saņēmuši papildu jautājumus, uz kuriem tiek gatavotas atbildes," informēja uzņēmumā.

Lai potenciālie pretendenti varētu apskatīties vietu klātienē, 15. maijā "Getliņos" tika organizēta visu interesentu, potenciālo pretendentu tikšanās un vietas apskate. Sanāksmē bija ieradušies pārstāvji no uzņēmuma SIA "Ekodoktrīna", SIA "L&T" un arī pārstāvis no "Eko Baltija" saistītā uzņēmuma SIA "Eko reverss".

Ieinteresētās personas savus piedāvājumus var iesniegt līdz 31. maija pulksten 12, iesniedzot personīgi SIA "Getliņi Eko" birojā Kaudzīšu ielā, Rumbulā, Stopiņu novadā, vai atsūtot pa pastu.

Kā ziņots, atkritumu apsaimniekotāja SIA "Getliņi Eko" pērn gada nogalē izsludinātā atkritumu šķirošanas rūpnīcas būvniecības konkursa prasībām varētu nebūt atbilstošu pretendentu, skaidroja atkritumu apsaimniekotāja SIA "Eko Rīga" pārstāve Jana Duhovska un SIA "Vides pakalpojumu grupa" padomes priekšsēdētājs Guntars Kokorevičs. Konkursa rezultāti noteiks, vai Latvija spēs nodrošināt Eiropas Savienības (ES) prasības un izvairīties no bargām soda sankcijām.

ES regulas paredz, ka no 2015. gada "Getliņi Eko" teritorijā obligāti jāveic savākto atkritumu šķirošana, taču vairākkārtēji mēģinājumi izsludināt konkursu par šķirošanas nodrošināšanu beigušies bez rezultātiem, jo konkurss Iepirkumu uzraudzības birojā nemitīgi apstrīdēts.

Stirāns iepriekš uzsvēra, ka šis ir jau trešais konkurss par sadzīves atkritumu sagatavošanu noglabāšanai un tam ir izšķiroša nozīme, jo konkursa norise un rezultāti noteiks, vai Latvija spēs iekļauties termiņā un nodrošināt ES prasības par atkritumu šķirošanu.

SIA "Getliņi Eko" nodarbojas ar atkritumu poligona "Getliņi" apsaimniekošanu Stopiņu novadā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 4 213 505 lati. "Getliņi Eko" 97,92 % kapitāla daļu pieder Rīgas pilsētas pašvaldībai, bet 2,08 % kapitāla daļu – Stopiņu novada pašvaldībai.