19.11.2014 14:28

Izstrādāts projekts aizsagdambja būvniecībai plūdu risku novēršanai Ādažu novada Upmalās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Lai novērstu plūdu risku Ādažu novada Kadagas ciema Upmalās, pašvaldība ir sākusi izstrādāt būvprojektu aizsargdambja izveidei, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Ādažu novada domes hidromeliorācijas inženiere Mārīte Šketika.

Pēc viņas teiktā, tā kā kaimiņu Carnikavas novads ir izstrādājis pretplūdu pasākumus un pēdējos plūdos tika konstatēts, ka Ādažos pie Upmalām ūdens līmenis ir cēlies par vairākiem centimetriem un nelabvēlīgu laikapstākļu dēļ tas var celties pat par 20 līdz 28 centimetriem, tiek plānots aizsargāt Upmalas ciema iedzīvotājus no ūdens nelaimes ar aizsargdambja palīdzību.

M. Šketika stāstīja, ka šobrīd Upmalu ļaudis no plūdiem aizsargā aptuveni pirms astoņiem gadiem veidotais uzbērums, kas nav līdz galam pabeigts, tāpēc iedzīvotājus nespēj no plūdu riskiem pietiekami aizsargāt.

Viņa norādīja, ka šobrīd ir izskatītas alternatīvas un pamatoti noteikta projektējamā aizsargdambja trase, prognozējamie parametri, apjomi. "Aizsargdambja izstrādātā būvniecības iecere paredz paaugstināt jau esošo uzbērumu un veidot alternatīvas daļai no aizsargdambja trasēm," teica M. Šketika. Tāpat viņa norādīja, ka ar būvprojekta ieceri ikviens interesents varēs iepazīties šā gada 1. decembrī plkst. 17 Ādažu novada domē.

Jau vēstīts, ka Carnikavas novads pēdējo gadu laikā ir veicis virkni pasākumu, lai savaldītu Gauju, kas vijas caur abiem novadiem. Un šie Carnikavas novada īstenotie pretplūdu pasākumi var appludināt ādažniekus, sevišķi jau Ādažu novada ciemā Upmalas, kur pastāvīgi mīt aptuveni 200 iedzīvotāju.

Tāpat ziņots, ka līdz šim Upmalu iedzīvotāji gadu gaitā no plūdiem sevi cenšas pasargāt ar būvgružu uzbērtu valni, taču tam jau brangākos plūdos var draudēt noskalošana.

Iepriekš:

Laikraksts: Carnikavā uzbūvētie dambji var appludināt ādažniekus
Ādažos par aptuveni 675 000 latiem no plūdiem glābs 3500 iedzīvotājus

Carnikavas pašvaldība izsludinājusi 2,2 miljonu eiro iepirkuma konkursu par dambju būvniecību
Carnikavas pretplūdu aizsardzības būvēm noteikts nacionālā interešu objekta statuss
Carnikavā iedzīvotāju glābšanai no plūdiem un dambju izbūvei piešķir vairāk nekā četrus miljonus
Jaunā dambja izveide Carnikavā no plūdiem varētu pasargāt ap 5000 iedzīvotāju
Carnikavā sākta ilgi gaidītā dambja rekonstrukcija
Carnikavā un Ādažos stiprinās aizsargdambjus; Babītē atjaunos polderus
Plūdu "sagrauzto" ceļu atjaunošana Carnikavā izmaksā teju 20 tūkstošus latu
Nolemti applūšanai
Carnikavai piešķir 3650 latus plūdu seku kompensēšanai
Plūdos cietušie carnikavieši saņem pabalstus
FOTO: Siguļu iedzīvotāji cīnās ar plūdiem
FOTO: Vairākas Siguļu ielas pārņēmis Gaujas ūdens
Reportāža: Plūdi Ādažu novadā lēnām atkāpjas