30.07.2013 15:03

Iekšējā revīzija atklāj pārkāpumus Ancāna darbā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(6 balsojumi)
Pagaidām uz laiku atstādinātā Ķekavas novada kultūras aģentūras direktora Artūta Ancāna darbā konstatēti nopietni pārkāpumi. Pagaidām uz laiku atstādinātā Ķekavas novada kultūras aģentūras direktora Artūta Ancāna darbā konstatēti nopietni pārkāpumi. wwww.parkulturu.lv

Veicot iekšējo revīziju par Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūras (ĶNKA) direktora Artūra Ancāna darbības atbilstību normatīvo aktu prasībām, pārbaudes komisija secinājusi, ka saskaņā ar Darba likumu A. Ancāns rīkojies prettiesiski un nelietderīgi izšķērdējis budžeta līdzekļus.

Likumsakarīgi – A. Ancāns zaudējis darba devēja, proti, Ķekavas novada domes, uzticību un, visticamāk, tiks atlaists. Audita ziņojums 30. jūlijā tika izskatīts Ķekavas novada domes Finanšu komitejā. Tālāk tas tiks virzīts uz Ķekavas novada domes sēdi, kurā deputātiem, balstoties uz konstatētajiem pārkāpumiem, būs jālemj par soda mēra piemērošanu ĶNKA direktoram. Pilns zaudējumu aprēķins būs zināms pēc finanšu revīzijas pabeigšanas, un tad arī tiks lemts par zaudējumu piedziņu no vainīgajām personām, kā to paredz likums.

Pārbaudes komisija, kurā darbojās arī sertificēts valsts pārvaldes iekšējais auditors, analizējot dokumentus, secinājusi, ka A. Ancāns ir pārkāpis daudzas normatīvo aktu prasības. Viens no pārkāpumiem ir tāds, ka, neizstrādājot 2013. gada darba plānu, ir pārkāpts Publisko aģentūru likums, tādēļ, iespējams, nekontrolēti ir izlietoti pašvaldības finanšu līdzekļi. Tāpat Publisko iepirkumu likuma prasības netika ievērotas par preču un pakalpojumu grupām, apmaksājot izdevumus, kas pārsniedz 3000 latu gadā. Līdz ar to ir pārkāpts Publisko iepirkumu likums, tādēļ nav gūta pārliecība, ka izvēlētā firma ir saimnieciski izdevīgākā.

Izvērtēšanā arī konstatēts, ka, amatu sarakstā darbiniekiem neklasificējot un atbilstoši nenosakot mēnešalgas, bija iespēja pieņemt darbā un noteikt atalgojumu pēc direktora ieskatiem, kas veicināja nevienlīdzīgu attieksmi pret visiem darbiniekiem. Pārkāptas arī Darba likuma prasības – nosakot darbiniekiem darba slodzi, neizvērtējot nepieciešamību un lielākajai daļai nosakot summēto darba laiku, precīzi neuzskaitot darba laiku un neapmaksājot nostrādāto laiku virs normālā. Līdz ar to tika veicināta situācija, ka atsevišķiem darbiniekiem ir iespēja saņemt par to pašu darbu lielāku atalgojumu.

Kā vēl viens būtisks A. Ancāna pārkāpums tiek minēts tas, ka nav ievērotas Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma prasības: pieņemot darbā darbiniekus, kuri nav štatu sarakstos, un nosakot viņiem darba pienākumus, kuri ĶNKA nav vajadzīgi vai arī tos veic citi darbinieki; kā arī veicot mārketinga pasākumus, sadarbības līgumus, telpu nomas līgumus un bartera darījumus bez atbilstoši veiktiem aprēķiniem par darījumu rentabilitāti. Līdz ar to rodas pamatotas aizdomas, ka ir veikti ĶNKA neizdevīgi darījumi.

Auditā secināts, ka, ilgstoši neapmaksājot rēķinus, tika pārkāpti Ministru kabineta noteikumi par grāmatvedības kārtošanu un organizāciju, kādēļ ĶNKA 2013. gada budžets faktiski ir pārtērēts. Skaidras naudas iekasēšanā, glabāšanā, pārvietošanā un uzskaitē nav ievērotas Kases operāciju uzskaites noteikumu prasības, jo kases aparātiem nav nozīmēti kasieri un noteikta kārtība, kā šie līdzekļi ir uzskaitāmi un pārvietojami. Tāpat ĶNKA vadība ir rīkojusies nolaidīgi, jo bankā ir fiksētas paraksttiesīgās personas, kuras sen jau neieņem šo amatu.

Atgādinām, ka Ķekavas novada domes ārkārtas sēdē 1. jūlijā deputāti nolēma atstādināt ĶNKA direktoru A. Ancānu par aģentūras darbību reglamentējošo aktu un darba līguma pārkāpumu uz laiku līdz 2013. gada 30. septembrim. Kultūras aģentūras direktora darbības pārbaudei tika izveidota komisija, informē Ķekavas novada sabiedrisko attiecību speciāliste Vineta Bērziņa.

Iepriekš:
No amata uz laiku atstādināts Ķekavas Kultūras aģentūras direktors Artūrs Ancāns (precizēta)
Ancāns uzskata, ka Ķekavas dome izplata nepatiesu informāciju
Ancāns: Mana atstādināšana ir politiskā izrēķināšanās
Pašvaldība: Ancāns sniedz nepatiesu informāciju un bloķē pašvaldības kultūras aģentūras interneta vietni
"Mūziķu karā" Ķekavā iesaistās arī deputāti, sēdē iet spraigi (pievienots audio)