27.01.2014 12:02

Latviešu dzejniekam Latvijas vietā Ķīnas marmors

Autors  Sollija Lipore
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Dzejnieka Ojāra Vācieša un dzejnieces, tulkotājas Ludmilas Azarovas kapavieta Carnikavas novada kapos un tēlnieka Ojāra Feldberga dāvinātais piemineklis Latvijas kontūras formā dzejnieka Ojāra Vācieša piemiņai. Dzejnieka Ojāra Vācieša un dzejnieces, tulkotājas Ludmilas Azarovas kapavieta Carnikavas novada kapos un tēlnieka Ojāra Feldberga dāvinātais piemineklis Latvijas kontūras formā dzejnieka Ojāra Vācieša piemiņai. Sollija Lipore

Šogad Carnikavas kapos plānots atklāt pieminekli un piemiņas vietu latviešu tautā mīlētiem un cienītiem dzejniekiem – Ojāram Vācietim un Ludmilai Azarovai.

O. Vācietis zemes klēpī guldīts jau pirms trīsdesmit gadiem, bet viņa dzīvesbiedre L. Azarova – vien pirms nepilniem diviem gadiem.


Ojāra Vācieša kapavieta ne vienmēr bijusi sakopta un aprūpēta, taču tās atrašanās vieta – kalna pašā virsotnē, no kuras paveras gleznains skats uz krāšņo apkārtni un Siguļu baznīcu, – nekad nepadarīja to nepievilcīgu vai pamestu. Tā vienmēr izskatījusies pat eleganta savā vienkāršībā un dabiskumā. Tieši tāda, kā, spriežot pēc O. Vācieša dzejas, viņam būtu patikusi.

Sagaidot O. Vācieša 80. dzimšanas dienu, Carnikavas novada dome, O. Vācieša memoriālais muzejs un O. Vācieša biedrība kopā ar dzejnieka tuvākajiem radiniekiem rosināja sakārtot dzejnieka un viņas dzīvesbiedres atdusas vietu. Jau ilgus gadus O. Vācieša kapavietā uzstādīts krusts un Ojāra Feldberga piemineklis Latvijas kontūras formā. Toties drīzumā O. Vācieša kapavietu klās marmors. Marmors no Ķīnas.

Lētāk, bet vai nekvalitatīvāk?
Esam pieraduši, ka lielākā daļa preču, ko veikalā nopērkam, ražotas Ķīnā. Diemžēl ne visas izceļas ar kvalitāti, tāpēc ziņa, ka arī latviešu dzejnieka kapa piemineklim tiks izmantots akmens no Ķīnas, samulsināja O. Vācieša dzejas cienītājus. Tomēr šis droši vien nav tas gadījums, kad varētu runāt par nekvalitatīvu un lētu sadzīves tehniku, kas ražota Ķīnā.

Tēlnieks Gļebs Panteļejevs, kurš piesaistīts arhitektes Ingūnas Rībenas jau 1984. gadā izstrādātajam pieminekļa projektam un veidos portretu un tēlniecības daļu, saka: "Akmens jau nav plastmasa, pulkstenis vai fotoaparāts. Tas akmens tur bija jau tad, kad tāda Ķīna vēl nepastāvēja. Šajā gadījumā nevar attiecināt "Ķīnas kvalitāti" uz akmeni. Es neteiktu, ka šim materiālam būtu zemāka kvalitāte. Jāskatās uz specifikāciju, un viss ir sertificēts."

Noteicošais, protams, ir cena, un, izrādās, atvest akmeni no Ķīnas ir lētāk nekā no netālās Skandināvijas. "Piegādes apjoma un cenas dēļ tika nolemts akmeni pasūtīt Ķīnā. Tuvākajā laikā tas būs Latvijā, un apstrāde notiks šeit. Plāksnes apstrādās tur, jo tām nav vajadzīga radoša pieeja, bet pats piemineklis tiks izgatavots šeit, arī visi tēlniecības darbi tiks veikti šeit uz vietas," stāsta G. Panteļejevs.

Kur likt dāvanu?
Piemineklis, kas uz O. Vācieša kapavietas atrodas pašlaik, ir tēlnieka Ojāra Feldberga dāvinājums. Astoņdesmitajos gados O. Feldbergs izveidoja akmens kompozīciju, kuras centrā ir Latvija – Latvijas kontūra. Darbs tika izstādīts izstādē Rīgā. Tajā pašā laikā notika konkurss Ojāra Vācieša pieminekļa projektēšanai, kurā uzvarēja Ingūnas Rībenas iesniegtais projekts, taču līdzekļu trūkuma dēļ toreiz no tā atteicās. "Būdams tuvos draugos ar dzejniekiem, es piedāvāju savu darbu uzstādīt O. Vācieša atdusas vietā. Sazinājos ar viņa dzīvesbiedri Ludmilu Azarovu un uzdāvināju šo pieminekli. Vēlāk ģimene mani lūdza izgatavot vāzi un svečturi. Vāze salā sasprāga, bet bronzas burtus nozaga dārgmetāla zagļi," atceras O. Feldbergs.

O. Feldberga veidotā pieminekļa tālākais liktenis vēl nav skaidrs. Arī pats mākslinieks ir neziņā par to, kas sagaida viņa dāvinājumu – Latviju akmens veidolā: "Mani arī interesē, kas tagad būs ar manu pieminekli: respektēs šo dāvinājumu vai ne? Manuprāt, to vajadzētu integrēt kopējā projektā. Bet varbūt to turpat apraks? Un kas notiks pēc gadiem, kad kāds iedomāsies, ka vajag atkal citu pieminekli?"

Jaunā pieminekļa veidotājs G. Panteļejevs arī nav informēts par vecā pieminekļa turpmāko atrašanās vietu: "Es pieļauju, ka tas varētu palikt, bet I. Rībenas izstrādātajā ansamblī diez vai tas iederēsies. Domāju, ka pret šo pieminekli arī izturēsies ar cieņu. Tas ir ļoti labs ainavu tēlniecības darbs."

Arī Carnikavas novada domes Izglītības un kultūras nodaļas vadītāja Elita Terentjeva apstiprina, ka tas, kur novietot pašreizējo pieminekli, tiešām vēl nav izlemts, taču tā novietošana tiks apspriesta ar autoru: "To ir paredzēts saskaņot ar mākslinieku O. Feldbergu un novietot kaut kur citur mūsu kapos. Varbūt ceļā uz O. Vācieša kapu pie norādes vai pie ieejas. Nekur prom no kapiem tas netiks vests. Šis piemineklis ir pilnīgi atšķirīgs, tas neiederēsies kopējā ansamblī... Bet tam noteikti tiks ierādīta cienīga vieta, kādu tas arī ir pelnījis."

Piemineklis un ielas – piemiņai un tūrismam
E. Terentjeva atzīst, ka Ojāra Vācieša kaps ir viens no Carnikavas tūrisma objektiem: "Kopējais projekts paredzēts Gaujas ciema iedzīvināšanai – tiks izveidots Ojāra Vācieša piemineklis un restaurēta Carnikavas baznīca."

I. Rībenas projektētais piemineklis tiks izgatavots par valsts un pašvaldības budžeta līdzekļiem, kā arī par iedzīvotāju un organizāciju ziedojumiem.

Pagājušā gada beigās Carnikavas novada dome pieņēma lēmumu Mazo Robežu ielu Carnikavā pārdēvēt par Ludmilas Azarovas ielu. Turpat līdzās atrodas ēka, kurā lielu dzīves daļu aizvadīja L. Azarova. Tagadējā Ludmilas Azarovas iela krustojas ar Ojāra Vācieša ielu.

Saka, ka cilvēks dzīvo tik ilgi, cik par viņu atceras un domā.

Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau šogad O.Vācieša atdusas vieta varētu izskatīties šādi./Foto: projekta vizualizācijaJa viss ritēs, kā iecerēts, jau šogad Ojāra Vācieša atdusas vieta varētu izskatīties šādi. Foto: projekta vizualizācija


Iepriekš:

Ojāra Vācieša piemiņas vietai Siguļu kapos jābūt pabeigtai līdz nākamā gada vidum
Carnikavā beidzot atklāj vizualizāciju 30 gadus lolotajai idejai par Ojāra Vācieša pieminekli
Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanai Carnikavā piešķirs 52 000 latu

Vācieša memoriāls Carnikavā, iespējams, būs jau nākamgad
Ojāra Vācieša dzīvesbiedres pelnu urnu guldīs Carnikavas kapos