21.11.2013 16:12

Carnikavā beidzot atklāj vizualizāciju 30 gadus lolotajai idejai par Ojāra Vācieša pieminekli

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Carnikavā beidzot atklāj vizualizāciju 30 gadus lolotajai idejai par Ojāra Vācieša pieminekli publicitātes

Šomēnes, atzīmējot dzejnieka Ojāra Vācieša 80. gadadienu, Carnikavas novada kapsētā Siguļos, uz piemiņas brīdi pulcējoties viņa talanta cienītājiem, atklāta dzejnieka pieminekļa vizualizācija.

Lai gan Carnikavas domes mājaslapā bija izsludināta arī O. Vācietim un viņa dzīvesbiedrei dzejniecei Ludmilai Azarovai veltīta pieminekļa pamatakmens likšana, tā nenotika. Tā vietā atklāta pieminekļa vizualizācija, ar kuru iepazīstināja idejas autore arhitekte Inguna Rībena, raksta delfi.lv.

Jau vēstīts, ka konkurss par kapavietas izveidi Carnikavas kapos rīkots jau 1984. gadā, un tajā uzvarēja arhitektes Ingunas Rībenas iecere, kas valsts iekārtas maiņu un finansiālu grūtību dēļ tomēr netika īstenota.

Patlaban Carnikavas novada pašvaldība apņēmusies beidzot sakārtot O. Vācieša un viņa sievas Ludmilas Azarovas atdusas vietu, realizējot 30 gadus loloto ieceri. Darba tēlnieks – Gļebs Panteļejevs. Ojāra Vācieša atdusas vietas dizaina pamatā ir dzejoļu krājuma "Zibens pareizrakstība" poētika.

"Akmenī paradoksālā kārtā atspoguļojas dziļākais – Vācietis, rakstīdams par debesu dzīlēm un augstākajām vērtībām, alka pēc zemes vērtībām, bet Azarova, turēdamās pie mīļās zemes, iemiesoja sevī zvaigžņu vertikāli," par pieminekļa ieceri raksta literatūrzinātniece Janīna Kursīte. "Vācieša piemiņas daļa iemiesota divpiemiņas zīmē četrstūrveida melnā pamatnē (zemes daļa, dzejas sakņu stabilitātes daļa), bet Azarovas – baltā lodē – sievišķajā debesu simbolā. Debesis un zeme ir kopā un dod nojausmu mums par dzejas un dzīves divējādo dievišķo dabu – bez debesīm nav zemes, bez zemes debesis ir tukšas."

Pieminekli veido tumši pelēks granīts, kas simbolizē stingumu, varenību un nesalaužamību, savukārt vēsta LETA. Tajā ir zāles "plaisa", kas ir divu globālu dzejnieka daiļrades tēmu – turpināšanās un uzdrīkstēšanās – vizuāla simboliska interpretācija. Arhitekte Rībena par šo zāli stāstīja, ka tā, esot maiga un trausla, simboliski sevī nes uzdrīkstēšanos salauzt sastingušo un patētisko akmeni. Viņa to salīdzināja ar padomju iekārtas salaušanu, norādot, ka brīžiem šie trauslie dzejnieka vārdi, kurš tāpat kā zāle ir iznīcīgs, var būt tik stipri. Tie atstāj tik lielu plaisu un patiesībā "uzspridzina" savu laiku, pauda I. Rībena.

Arī pati daba, saules gājums piedalās atdusas vietas ieceres īstenošanā. Dienas laikā saule apspīd apmeklētājiem pieejamo daļu, bet tās gaisma nenokļūst simboliskajā aizsaules daļā – pieminekļa ziemeļu pusē.

Piebilstams, ka O. Vācietis, kā pats to vēlējās, ir guldīts Carnikavas novada kapsētā, Siguļos, un tur atdusas arī viņa dzīvesbiedre – dzejniece un atdzejotāja Ludmila Azarova. Tajā pašā vietā arī atklāta pieminekļa vizualizācija plakāta veidā, kas parāda pieminekļa ieceri.

Līdz 14. novembrim pieminekļa izveidošanai saziedoti 1820,64 lati. Ziedojumu vākšana Ojāra Vācieša pieminekļa izveidei sākta pagājušajā gadā, un šogad tam piešķirts arī valsts budžeta finansējums – 50 000 latu.

Carnikavas novada pašvaldība pagaidām nevarēja nosaukt precīzu trūkstošās naudas summu pieminekļa būvniecībai, tomēr ziedojumu vākšana turpinās. Ziedot vienu latu O. Vācieša pieminekļa izveidei var, zvanot pa ziedojumu tālruni 90006680. Naudu var arī ziedot, pārskaitot to uz ziedojumu kontu O. Vācieša pieminekļa izveidei: AS "Swedbank", Carnikavas novada pašvaldība, reģistrācijas numurs: 90000028989, konta numurs: LV08 HABA0551034315951.

Video sižets no pasākuma:



Iepriekš:
FOTO: Dzejot kā elpot un dzīvot jeb sveikti Ojāra Vācieša daiļrades turpinātāji
Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanai Carnikavā piešķirs 52 000 latu

Vācieša memoriāls Carnikavā, iespējams, būs jau nākamgad
Ojāra Vācieša dzīvesbiedres pelnu urnu guldīs Carnikavas kapos