25.06.2013 17:35

Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanai Carnikavā piešķirs 52 000 latu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanai Carnikavā piešķirs 52 000 latu publicitātes

Valdība atbalstījusi 52 111 latu piešķiršanu Carnikavas novada pašvaldībai, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar dzejnieka Ojāra Vācieša memoriāla izveides projekta īstenošanu.

Naudas summa piešķirta no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, vēsta LETA.
Šogad aprit 80 gadi, kopš dzimis viens no Latvijas spilgtākajiem dzejniekiem – Ojārs Vācietis, kura nacionālo nozīmību apliecina viņa daiļrades mantojuma iekļaušana Latvijas Kultūras kanonā.

Ir pagājuši 30 gadi, kopš dzejnieks ir aizgājis mūžībā un guldīts Carnikavas novada kapsētā. Blakus nu jau atdusas arī viņa dzīvesbiedre, dzejniece Ludmila Azarova, kura mūžībā aizgāja pagājušā gada 22. maijā.

Tomēr vēl joprojām dzejnieka atdusas vieta nav pienācīgi sakopta. Līdz ar to, sagaidot Vācieša 80. dzimšanas dienu, nepieciešams sakārtot dzejnieka un viņa dzīvesbiedres atdusas vietu, tādējādi izrādot cieņu dzejnieku nozīmīgajam veikumam dzīves laikā, vienlaicīgi radot estētiski sakārtotu vides ainavu ar kultūrvēsturisku nozīmi.

1984. gadā tika rīkots konkurss par Vācieša kapavietas sakārtošanu Carnikavas novada kapsētā, bet valsts iekārtas pārmaiņu un finansiāla rakstura grūtību dēļ darbs netika realizēts.

Carnikavas novada pašvaldība ir apņēmusies realizēt abu dzejnieku kapa vietas sakārtošanu un ir gatava ieguldīt arī savus līdzekļus.

Pamatojoties uz Carnikavas novada pašvaldības iesniegto informāciju, 2012. gadā Kultūras ministrijai sniegtajā informācijā norādītā nepieciešamā summa bija aptuveni 150 000 latu memoriāla izveidei. Kā norāda Carnikavas dome, 2012. gadā notika aktīvs darbs pie projekta maketa izstrādes un tika pasūtīti precīzi aprēķini kompetentam uzņēmumam SIA "Akmens apstrādes centrs AKM" nepieciešamo tēlniecības, celtniecības darbu veikšanai un materiālu (granīta) iegādei.

Carnikavas novada pašvaldība informē, ka, ņemot vērā lielās darbu un materiālu izmaksas, projektu plānots realizēt divās kārtās - pirmo kārtu paredzēts veikt šogad, bet otro – 2014. gadā.

Pamatojoties uz Carnikavas novada pašvaldības iesniegtajiem izmaksu aprēķiniem, kopējais projekta īstenošanai nepieciešamais finansējums ir 170 372 lati. Finansējumu 70 000 latu apmērā Carnikavas novada pašvaldība plāno iegūt no sponsoriem un ziedotājiem, savukārt 48 264 latus plānots paredzēt pašvaldības nākamā gada budžetā.

Iepriekš:
Ojāra Vācieša kapavietas sakārtošanai no valdības lūdz 52 111 latus