13.12.2012 15:16

Vācieša memoriāls Carnikavā, iespējams, būs jau nākamgad

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau nākamajā gadā O.Vācieša atdusas vieta varētu izskatīsies šādi. Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau nākamajā gadā O.Vācieša atdusas vieta varētu izskatīsies šādi. www.carnikava.lv

Ja viss ritēs, kā iecerēts, jau 2013. gadā dzejnieka Ojāra Vācieša atdusas vietā Carnikavā varētu slieties viņa piemiņai veltīts memoriāls. Ar noteikumu, ka valdība šo ieceri, kā solīts, atbalstīs.

Šonedēļ notikušajā valdības sēdē Kultūras ministrija prasīja pārskaitīt Carnikavas novada domei 29 040 latus, lai segtu izdevumus, kas saistīti ar dzejnieka Ojāra Vācieša memoriāla izveidi, proti, lai iegādātos granīta plāksnes.


Lai gan šogad pašvaldība pie naudas netiks, konceptuāli valdība esot devusi zaļo gaismu šai iecerei. "Jau nākamā gada sākumā par šo jautājumu tiks lemts vēlreiz," teic Carnikavas novada domes priekšsēdētāja Daiga Jurēvica ("Latvijas Zemnieku savienība"), kura bija klāt valdības sēdē, kad tika lemts par šo jautājumu.

Pagaidām gan uztraukumam, ka tā dēļ varētu aizkavēties darbi, neesot pamata un ir iespēja vēl pagūt visu paveikt nākamajā gadā. 2013. gadā dzejniekam apritētu 80 gadi, kā arī būs pagājuši 30 gadi, kopš O. Vācietis guldīts zemes klēpī.

Memoriāla izveidē savu artavu plāno ieguldīt arī pašvaldība, jo ar valsts dotajiem līdzekļiem vien nepietiks. "Esam sākuši vākt ziedojumus šim mērķim, skatīsimies, cik mums izdosies savākt šo mēnešu laikā. Trūkstošo summu meklēsim pašvaldības budžetā," tā D. Jurēvica. Viņa gan nemācēja teikt, cik daudz cilvēku ir atsaukušies aicinājumam ziedot un kāda summa jau šim mērķim ir savākta. Tāpat pagaidām nav īsti skaidrs, cik daudz naudas memoriāla izveidei būs nepieciešams, taču tie noteikti būs vairāki desmiti tūkstoši latu.

Šī nav pirmā reize, kad tiek aktualizēts jautājums par memoriāla izveidi O. Vācietim. Jau 1984. gadā tika rīkots konkurss par O. Vācieša kapavietas sakārtošanu Carnikavas kapos, bet valstiskās iekārtas pārmaiņu un finansiālu grūtību dēļ darbs nav realizēts. Carnikavas novada dome ir apņēmusies virzīt un realizēt to.

Arhitekti Inguna Rībena un Uģis Zābers, kā arī tēlnieks Gļebs Panteļejevs veic priekšdarbus, lai realizētu pirms 30 gadiem notikušā pieminekļa projekta konkursa uzvarētājas arhitektes I. Rībenas ieceri. 

Carnikavas novada dome aicina iesaistīties ikvienu O. Vācieša pieminekļa izveidē, ziedojot naudu. Ziedojumu tālrunis ir 90006680 (maksa par zvanu – lats).

Ziedojumu konts Ojāra Vācieša pieminekļa izveidei:
AS "Swedbank"
Carnikavas novada dome
Reģ. nr. 90000028989
Konta nr. LV08HABA0551034315951