07.01.2014 10:15

Inčukalna krātuvē uzglabās arī dabasgāzi no Lietuvas termināļa

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Inčukalna krātuvē uzglabās arī dabasgāzi no Lietuvas termināļa publicitātes, www.delfi.lv

"Latvijas Gāze" noslēgusi līgumu ar Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (SDG) termināļa operatoru "Litgas" par tam piederošās dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes krātuvē.

Līgums noslēgts līdz 2017. gada pavasarim, un tas paredz iespēju 2015. un 2016. gadā iesūknēt 100 miljonus kubikmetru dabasgāzes un attiecīgi tos uzglabāt un piegādāt no krātuves apkures sezonā. Dabasgāzi plānots piegādāt no vēl būvniecībā esošā Klaipēdas SDG termināļa, vēsta nozare.lv.

Uzņēmums "Litgas" ir "Lietuvos Energija" pārvaldībā esošs uzņēmums, kas dibināts 2012. gadā. Pašlaik Inčukalna pazemes gāzes krātuvē tiek uzglabāta dabasgāze Latvijas, Igaunijas, Krievijas, kā arī Lietuvas uzņēmuma "Lietuvos Dujos" vajadzībām.

Vasarā Latvijas patērētājiem dabasgāze tiek piegādāta tieši no Krievijas pārvades sistēmas, vienlaikus to sūknējot krātuvē. Savukārt apkures sezonā visa dabasgāze Latvijas patēriņam tiek piegādāta no krātuves, kā arī tā tiek piegādāta kaimiņvalstīm. Dabasgāzes iesūknēšana ilgst no aprīļa līdz oktobrim, savukārt izsūknēšana no oktobra līdz martam vai aprīlim.

Krātuve tika nodota ekspluatācijā 1968. gadā, un tās mērķis ir uzkrāt dabasgāzi apkures sezonai, kuras laikā ievērojami palielinās dabasgāzes patēriņš un kuras laikā nav iespējams pietiekamos apjomos piegādāt kurināmo pa maģistrālajiem gāzesvadiem no atradnēm Sibīrijā.

Sava peldošā termināļa un gāzes glabātavas izveidei Lietuva izraudzījusi Klaipēdas jūras ostas akvatorijas dienviddaļu līdzās tā dēvētajai Cūkas muguras salai. Kuģa jeb peldošās gāzes glabātavas tilpums būs 170 000 kubikmetru. Tas būs 294 metrus garš, 46 metrus plats un ar 12,6 metru iegrimi. Kuģī būs četras tilpnes, kurās tiks uzturēta mīnus 160 grādu temperatūra.

Jau ziņots, ka "Latvijas Gāzes" peļņa 2012. gadā bija 22,9 miljoni latu un tā bija mazāka nekā 2011. gadā, kad uzņēmums nopelnīja 27,2 miljonus latu. 2012. gadā patērētājiem pārdota dabasgāze un sniegti pakalpojumi par 427,4 miljoniem latu, kas ir par 21 % vairāk nekā 2011. gadā. Lielākais "Latvijas Gāzes" akcionārs ir Vācijas "E.ON Ruhrgas International GmbH", kurai pieder 47,2 % akciju, 34 % pieder Krievijas kompānijai "Gazprom", bet 16 % – SIA "Itera Latvija".

Iepriekš:
Inčukalna gāzes krātuve: Raganas iedzīvotāju dzīve uz pulvera mucas
Inčukalna gāzes krātuve, visticamāk, ir un paliks vienīgā Latvijā
Dāvis: Lietuva Inčukalna krātuvē varēs glabāt gāzi no jaunā sašķidrinātās gāzes termināļa
Valstsvīriem nav skaidrs, kam pieder Inčukalna gāzes krātuve