13.06.2012 14:03

Inčukalna gāzes krātuve: Raganas iedzīvotāju dzīve uz pulvera mucas

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Inčukalna gāzes krātuve: Raganas iedzīvotāju dzīve uz pulvera mucas VALSTS PREZIDENTA KALNCELEJA, TOMS KALNIŅŠ

Krimuldas novada iedzīvotāji gāzes krātuvi uzskata par bumbu ar laika degli, taču Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite tajā redz Baltijas gāzes uzglabāšanas centru.

Krimuldas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Ozoliņš atzīst, ka gāzes krātuves atrašanās vieta – tikai nepilnu kilometru no novada centra Raganas – iedzīvotājus nebūt neiepriecina. "Informācijas trūkuma dēļ daudzi iedzīvotāji uzskata, ka dzīvo uz pulvera mucas, un ir neapmierināti, ka par šādu risku viņiem nepienākas kādas atlaides vai papildu priekšrocības."

"Tomēr es kā domes priekšsēdētājs gāzes krātuvi vērtēju tikai pozitīvi gan pagasta attīstībai, gan kā valstiski nozīmīgu un stratēģisku objektu," portālam "Apriņķis.lv" sacīja M. Ozoliņš. Gāzes krātuves sprādzienbīstamā zona esot 300 metru rādiusā. Aizsargjoslas līdz šim tikušas ievērotas, un dzīvojamo māju šajā teritorijā nav.

M. Ozoliņš piebilst, ka gāzes krātuve, kas fiziski atrodas pie Raganas, savu nosaukumu ieguvusi tikai tāpēc, ka, to būvējot, visas kravas vestas pa dzelzceļu un tuvākā dzelzceļa stacija atradusies Inčukalnā, taču būtībā tai nav nekāda sakara ar Inčukalna novadu.

Domes vadītājs teic, ka Inčukalna gāzes krātuve katru gadu Krimuldas pagasta budžetā iemaksā 120 000 latu dabas resursu nodokļa veidā. "Mums ir ļoti ierobežotas iespējas to izmantot – tikai vides aizsardzības vajadzībām. Žēl, ka nevaram šo naudu ieguldīt ceļu remontā, taču varam uzlabot attīrīšanas iekārtas, kas ir ļoti vērtīgi."

M. Ozoliņš neslēpj, ka summa, ko uzņēmums iemaksā par nodokli, ir ļoti nozīmīga, jo Krimuldas domes gada budžets gadā nav lielāks par 3,8 miljoniem latu. Tāpat izveidojusies veiksmīga komunikācija ar gāzes krātuves vadību. "Līdz šim nav nācies izmantot, bet viņi solīja, ja pagastam klāsies švaki vai trūkst visi striķi, izpalīdzēs, piemēram, ar tehniku."

Noslēdzot divu dienu vizīti Latvijā šodien, 13. jūnijā, Inčukalna gāzes krātuvi apmeklēja Lietuvas prezidente D. Grībauskaite. Lai gan Krimuldas novada domes pārstāvji uz vizīti nebija aicināti, domes priekšsēdētājs M. Ozoliņš atzīst, ka ļaunu prātu netur un izprot valsts augstāko amatpersonu etiķeti.

"Prezidents ir prezidents, un pagastvecis ir pagastvecis. Ja neaicina, nebūtu pieklājīgi, ka pagasta dome pati uzbāztos. Viņiem ir savi plāni, un, cik noprotu, mūsu pagasta līmenis viņus neinteresē," atzīst M. Ozoliņš.

Fotogalerijā Lietuvas prezidentes Daļas Gribauskaites un Valsts prezidenta Andra Bērziņa vizīte Inčukalna gāzes krātuvē.