20.02.2013 11:22

Rīgā un Pierīgā saslimstība ar gripu nedaudz mazinājusies

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lai gan Latvijā kopumā saslimstība ar gripu ir palielinājusies, monitoringa dati par pagājušo nedēļu rāda, ka Rīgā un ap to epidēmija ir nedaudz samazinājusies.

Pagājušās nedēļas laikā visā Latvijā gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju (AAEI) monitoringa ietvaros reģistrēti 459 gripas saslimšanas gadījumi (jeb 439 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju), kas ir par 3,5 procentiem vairāk nekā nedēļu iepriekš. Savukārt pacientu skaits, kuri vērsušies pie ģimenes ārstiem ar AAEI, samazinājies par 16,5 procentiem un vidēji bija 1459 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) apkopotā informācija.

Lielākajās pilsētās, tostarp Rīgā, saslimstība ir nedaudz mazinājusies, savukārt vairākās teritorijās, tostarp Jūrmalā, – palielinājusies. Aizvadītajā nedēļā kopā hospitalizēti 254 pacienti (tas ir par 19 pacientiem mazāk nekā nedēļu pirms tam): ar diagnozi gripa 183 pacienti un ar diagnozi gripas izraisītā pneimonija 71 pacients.

No gripas izraisītām komplikācijām šogad miruši jau 27 cilvēki. Lielākā daļa no tiem sirga ar kādām hroniskām kaitēm. Mirušo sadalījums pēc vecuma: 29 gadi – viens; 30–39 gadi – divi; 40–49 gadi – divi; 50–59 gadi – seši; 60–69 gadi – četri; 70–79 gadi – astoņi; virs 80 gadiem – četri. No tiem 13 bija sievietes, bet 14 – vīrieši.

Mediķi un SPKC epidemiologi atgādina, ka gripas vai citu AAEI saslimšanas gadījumā jāpaliek mājās un jāārstējas: nevajag doties uz darbu un citām sabiedriskām vietām, jo tā slimais apdraud gan sevi, gan apkārtējos. Ar savu ģimenes ārstu vislabāk vispirms sazinies telefoniski, nevis slimam doties uz ārsta praksi. Gripas gadījumā ģimenes ārsts var izrakstīt pretvīrusu recepšu medikamentus, kas palīdz efektīvi ārstēt gripu, tomēr jāatceras, ka šie medikamenti jāsāk lietot pēc iespējas ātrāk. Ja ārstēšana nav sākta laikus, var pievienoties gripas komplikācijas, piemēram, pneimonija, sirds asinsvadu saslimšanas vai hronisko slimību paasinājumi un citas slimības. Gripas saslimšanas pazīmes ir: pēkšņs slimības sākums, galvassāpes, drudzis, paaugstināta temperatūra, kaulu "laušanas sajūta'', aizlikts deguns bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Izvērsti gripas monitoringa dati par pagājušo nedēļu

Iepriekš: 
Ārste: Gripa par sevi nav dzīvībai bīstama

Gripas izplatība palielinājusies Rīgā un Pierīgā

Aptauja Olainē: Vai potējaties pret gripu?