17.02.2013 08:20

Ārste: Gripa pati par sevi nav dzīvībai bīstama

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Pagājušajā nedēļā gripa Latvijā prasījusi septiņu cilvēku dzīvību, šoziem kopumā no gripas izraisītajām komplikācijām miris 21 cilvēks. Tas ir krietni vairāk nekā pērn. 

 

Slimnīcas ziņojušas, ka visiem no gripas mirušajiem jau bijušas kādas hroniskas saslimšanas. Skaidrojot gripas bīstamību, "Ādažu slimnīcas" privātprakses ģimenes ārste Ilga Liepa norādīja, ka gripa kā tāda nav dzīvībai bīstama. Slimība rada sarežģītas komplikācijas tikai tādos gadījumos, ja pacientam jau iepriekš bijušas kādas hroniskas saslimšanas. I. Liepas praksē nav bijuši gadījumi, kad cilvēki miruši no saslimšanas ar gripu. Viņa uzsver, ka dažiem cilvēkiem piemīt pārspīlēts satraukums par nelielām saslimšanas pazīmēm.

"Mūsdienās cilvēki ir pietiekami izglītoti, ir sevišķi jaunieši, daudz informācijas pieejams arī internetā. Slimnieks jebkurā brīdī var piezvanīt ārstam, ja jūt, ka situācija pasliktinās. Tagad gan jauniem, gan veciem ir mobilie telefoni. Ja man piezvana pacients, stāsta, ka viņam ir temperatūra 37 grādi un pazīmes, kas raksturīgas gripai, man nav uzreiz jāskrien pie viņa vai viņam pie manis.

Es dodu padomu – neejiet nekur, dzeriet šķidrumu, ūdeņus, sazvanāmies atkal nākamā dienā un tad jau redz, kā situācija mainījusies. Pati esmu augusi laukos un atceros, ka bērnībā mums vecāki deva aveņu, upeņu tējas, paši no sākuma paārstējāmies. Pie 37 grādiem neviens pie mums uz mājām neskrēja. Cilvēki laukos nav tik izlutināti kā Rīgā un tās apkārtnē, viņi uzreiz nezvana ārstam un nedomā, ka gals klāt."

Lai izvairītos no saslimšanas ar gripu, ārste iesaka neapmeklēt masu pasākumus, piemēram, teātri, kino, nevajadzētu, pulcēties kuplās kompānijās. Labāk katram dzīvoties pa savu māju. I. Liepa skaidro, ka tieši jauni cilvēki, kuri vairāk apgrozās sabiedrībā, visvairāk arī slimo.

Gripas izplatība palielinājusies Rīgā un Pierīgā