19.05.2013 11:20

Demagoģija un solījumi Inčukalna vēlēšanu programmās

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
To, cik reāli ir partiju pārstāvju solījumi attīstīt vienu no Pierīgas nabadzīgākajiem Pierīgas novadiem triecientempā, jāvērtē vēlētājiem. To, cik reāli ir partiju pārstāvju solījumi attīstīt vienu no Pierīgas nabadzīgākajiem Pierīgas novadiem triecientempā, jāvērtē vēlētājiem. www.foto.delfi.lv

Inčukalnā uz vietu domē cer 88 kandidāti no astoņiem politiskajiem spēkiem. Līdzās Saeimā pārstāvētajām partijām pašvaldībā grib iekļūt arī pārstāvji no sīkpartijām.

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas informāciju jaunākajam kandidātam ir19, bet vecākajam – 72 gadi.

Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai/"LNNK" šajā novadā pieteikusi tikai divus kandidātus. Šī tandēma sauklis priekšvēlēšanu programmā ir "Inčukalns – latvisks novads pārtikušā Latvijā". Līdzīgi kā citas partijas visā Latvijā, arī nacionāli noskaņotās politiskās apvienības pārstāvji sola samazināt apkures tarifus un rūpēties, lai visi mazie inčukalnieši tiek bērnudārzā.


Daudz lielākā skaitā, 15 cilvēku kompānijā, šajās vēlēšanās startēs politiskā partija "Reģionu alianse". Saraksta galvgalī – sporta skolotājs pirmsskolas izglītības iestādē "Jancis" Ģirts Bunkus. Partijas pārstāvji savu priekšvēlēšanu programmu sāk ar pašslavināšanos, atgādinot, ka politiskais spēks esot demokrātisks, apvienojot iedzīvotājus, kuru mērķis ir ekonomiskā izaugsme, un iestājoties par godīgumu, atklātumu un profesionalitāti vietvaru pārvaldībā.


Solījumi gan ir standarta – bezmaksas juridiskās konsultācijas un sociālā palīdzība novada grūtdieņiem. "Reģionu alianses" biedriem šķiet, ka inčukalniešu veselības uzlabošanu varētu sekmēt akcijas, kurās bez maksas tiks noteikts holesterīna un cukura līmenis asinīs. Savukārt kā viena no izglītības prioritātēm tiek izvirzīts atbalsts bērniem ar mācīšanās grūtībām. Tiesa gan, netiek precizēts, kā tas izpaudīsies.

To, ka pēc pašvaldību vēlēšanām dzīve ies tikai uz augšu, sola politiskās partijas "Vienotība" pārstāvji ar kādreizējo Rīgas domes deputātu, neviennozīmīgu slavu iemantojušo Modri Jaunupu priekšgalā. Esošais mērs Arvīds Blaus nobīdīts uz otro vietu. Pašlaik novadā pie varas esošā partija savā priekšvēlēšanu programmā ar solījumiem neskopojas, norādot, ka pašvaldības budžets būšot sabalansēts, prioritātes: jaunu darbavietu radīšana, tūristu piesaiste un kultūrvides attīstība.

Ja vēlētāji savas balsis atdos par "Vienotību", novadā tikšot uzlabota satiksme maršrutā Inčukalns–Vangaži–Gauja. Nav gan skaidrs, kādēļ tas netika darīts līdz šim, jo partija pie varas ir arī šajā sasaukumā. Tāpat tiek solīta kapličas būvniecība Vangažos un izveidota novada karte. Programmā netrūkst arī citu solījumu.

Pieticību priekšvēlēšanu programmā nemana arī jaunā politiskā veidojuma "Vidzemes partija" priekšvēlēšanu programmā Inčukalnā. Viens no partijas dibinātājiem ir bijušais Saeimas deputāts no Tautas partijas un ilggadējais Valkas mērs Vents Armands Krauklis. Paši deputātu kandidāti gan uzsver, ka viņu programmā nereālu solījumu neesot, viss ir izpildāms.

Pašlaik parlamentā esošā politiskā veidojuma "Saskaņas centrs" biedri nav atmetuši cerības iekļūt Inčukalna novada domē. Ja "Vienotības" pārstāvji sola uzlabot sabiedriskā transporta kustību starp trim vietām novadā, tad deputātu kandidāti no šīs apvienības ir "piemetuši" klāt arī Egļupi.

Tāpat tiek solīta programmas izstrāde, kuras mērķis būs palielināt sociālos pabalstus, kā arī sekmēt subsidēto darbavietu radīšanu iedzīvotājiem ar īpašām vajadzībām. Par to, kā tas tiks realizēts, iedzīvotāji var tikai minēt, vai arī gaidīt, kā "Saskaņas centra" biedri to realizēs pēc iekļūšanas novada domē. Tāpat pagaidām nav skaidrs, kā notiks vietējo amatnieku interešu pārstāvēšana valstiskā līmenī.

Ja pie varas grožiem tiks partija "Latvijas Zemnieku savienība" ar Vangažu pilsētas pārvaldnieku Aivaru Nalivaiko priekšgalā, tad 1.–3. klases skolēniem tiks izveidota pagarinātā dienas skola, segti ceļa izdevumi tiem skolēniem, kuri dodas mācīties uz speciālajām skolām ārpus novada teritorijas, kā arī organizēt vasaras darbu skolēniem.

Savukārt kultūras un sporta jomā priekšvēlēšanu programmā iekļauts solījums "uzturēt kultūru daudzveidību un visur klātesamību kā ētisko un estētisko bāzi novada daudzpusīgai attīstībai". Šķiet, ka pārāk lielā aizfilozofēšanās par ētisko un estētisko bāzi šī politiskā spēka pārstāvjiem likusi aizmirst par pareizrakstību un interpunkciju.

Inčukalnā uz vietām novada domē kandidē arī Latvijā kāds sen aizmirsts politiskais veidojums, proti, "Kristīgi demokrātiskā savienība". Tās pārstāvji savā priekšvēlēšanu programmā uzsver, ka domes deputātu mērķis esot kalpot vietējiem iedzīvotājiem, "nodrošinot augstu dzīves kvalitāti visu svarīgo jomu kontekstā". To varot panākt ar varas decentralizēšanu un subsidiaritātes principu ievērošanu. Kā tas izpaudīsies dzīvē, programmas lasītāji var tikai minēt vai ņemt rokā svešvārdu vārdnīcu un censties saprast, kas ar to domāts.

Šīs savienības programmā netrūkst arī tukšu frāžu, piemēram, ka pašvaldības nākotne ir attīstībā, ka ir jāpalielina pašvaldības pievienotā vērtība, kā arī rūpēšanās par sociālā taisnīguma ievērošanu.

Iepriekš:
Bezmaksas transports, brīvpusdienas un citi partiju solījumi Mārupē (precizēta)
Stopiņiešiem partijas sola atbildību par katru zemes pleķi un bērnu tiesību uzlabošanu