15.05.2013 13:23

Bezmaksas transports, brīvpusdienas un citi partiju solījumi Mārupē (precizēta)

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Uz vietām Mārupes novada  domē cer raiba publika. Uz vietām Mārupes novada domē cer raiba publika. www.marupe.lv

Par vietām Mārupes domē cīnīsies 126 cilvēki no deviņiem politiskajiem spēkiem. Līdzās Saeimā pārstāvētajām lielajām partijām pie šprices cer tikt arī mazo partiju pārstāvji.

Tikpat raibs kā politiskais spektrs ir arī to solījumi pirms vēlēšanām. Piemēram, politiskā partija "Apvienība "Iedzīvotāji"" sola, ka, nonākot pie varas, notiks "sistēmiska un pakāpeniska novada attīstība atbilstoši iedzīvotāju vajadzībām, ņemot vērā dabas, kultūrvēstures mantojumu, veidojot laikmetīgu un mājīgu dzīves telpu".

 

Šī politiskā veidojuma priekšgalā ir biznesa augstskolas "Turība" lektors un SIA "Niedras J.R." valdes loceklis Jānis Rušenieks. Viņš arī tiesību zinātņu doktors. J. Rušenieks un viņa domubiedri Mārupē uzskata, ka "pašvaldībai ir jābūt kā iedzīvotāju labklājību veicinošai institūcijai." Tas, kā to nodrošināt, piemēram, dodot skaidru naudu iedzīvotājiem vai tikai sekmējot novada attīstību, partijas programmā netiek precizēts.

Starp "Apvienības "Iedzīvotāji"" citiem solījumiem Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) iesniegtajā priekšvēlēšanu programmā atrodamas ieceres izveidot novadā "zaļo tirgu", kā arī "nodrošināt iedzīvotāju intelektuālajām un radošajām izpausmēm piemērotu vidi". Uz iekļūšanu Mārupes novada domē cer arī pašlaik pie varas esošās partijas "Vienotība" biedri. Tiesa gan – šajās vēlēšanās saraksta nav līdzšinējā domes priekšsēdētāja Mārtiņa Bojāra. Viņš kļuvis par cita politiskā spēka vietējo lokomotīvi, tādēļ pirmais numurs ticis Normundam Orelānam. Pēc viņa paša sniegtās informācijas, "Vienotības" saraksta līderis ir Saeimas deputāta palīgs, nav gan precizēts, kura, kā arī SIA "Mārupes Juriskonsults" un SIA "Orleāns & Co" valdes loceklis.

Tāpat kā citviet, arī Mārupes novada priekšvēlēšanu programma sākas ar atgādināšanu, cik lielisks un darbīgs šis politiskais spēks ir, ka to pārstāv ne tikai premjers, bet arī vairāki ministri un Eiropas Parlamenta deputāti. No pieticības nav ne maņas arī turpmākajā programmā. "Vienotības" deputātu kandidāti sola, ka Mārupe "būs atvērtākā pašvaldība iedzīvotājiem". Neizpaliek arī solījums samazināt braukšanas maksu sabiedriskajā transportā skolēniem, ko nodrošina kaimiņos esošās galvaspilsētas uzņēmums "Rīgas satiksme". Ar to gan solījumi skolēniem nebeidzas, jo papildus citiem labumiem, pēc tam kad "Vienotība" šajā Pierīgas novadā tikšot pie šprices, bērniem un jauniešiem būs bezmaksas sportošanas iespējas.

Savukārt politiskais spēks "Sadarbība", no kura domē cer iekļūt tikai pieci cilvēki, savā programmā norāda, ka Mārupes novadam ir "jākļūst par vadošu, inovatīvu un izcilu vietu biznesam un dzīvesvietai. Ir vairāk un pilnīgāk jāizmanto novada ģeogrāfiskās atrašanās vietas priekšrocības. Pragmatiskāk jāattīsta uzņēmējdarbība, atbalstot visiem iespējamiem resursiem". Par to, kā šo solījumu iedzīvināt praksē, programmā nav ne vārda. Iespējams, šīs partijas pārstāvji cer, ka tas notiks pats no sevis.

Tāpat šī piecu cilvēku kompānija, kuras priekšgalā ir 1981. gadā dzimušais SIA "Lordbaron" direktors Jurijs Jastržembskis, uzsver, ka vietvarai ir jārisina jautājums par vienota valsts un citu sociālo pakalpojumu sniegšanas centra izveidi Mārupes novadā, kurā būtu pārstāvētas šādas iestādes kā Valsts ieņēmumu dienests, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, "Latvijas pasts" un citas. Vēlētājiem gan varētu rasties jautājums, cik ieinteresēta šādai aktivitātei ir valsts puse.

Ar to gan pusutopiskie solījumi neaprobežojas. Šis politiskais spēks arī nebaidās potenciālos vēlētājus iekārdināt ar ieceri izveidot dabas parku, kas būtu paredzēts iedzīvotāju atpūtai, pastaigām un brīvā laika pavadīšanai ar mūsdienīgiem ainaviskiem risinājumiem un daudzfunkcionālām izmantošanas iespējām. Mārupes novada videi ir jābūt sakārtotai un harmoniskai, iedzīvotājiem ir jābūt plašām iespējām attiecībā uz sporta aktivitāšu un atpūtas pasākumu izvēli. 

Nedaudz citādāku vēlētāju pievilināšanas taktiku izvēlējušies politiskas partijas "Reģionu alianse" Mārupes nodaļas biedri ar esošo mēra vietnieci Līgu Kadiķi priekšgalā. CVK publicētajā priekšvēlēšanu programmā lielākais akcents likts uz "labo darbu turpināšanu", taču netrūkst arī svaigu solījumu, piemēram, būvēt jaunu bērnudārzu Kantora ielā.

Jaunu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādi ar ietilpību līdz 250 vietām sola būvēt arī "Latvijas Zemnieku savienība". Ja šī kompānija, ar esošo mēru Mārtiņu Bojāru priekšgalā, tiks pie varas, viņi sola beidzot pievērsties "Park & Ride" autostāvvietas izbūvei pie Tīraines dzelzceļa stacijas un lidostas pievadceļa. Protams, netrūkst arī vispārēju un uz populisma robežas esošu solījumu, ka tiks sekmēta estrādes celtniecība, cilvēki motivēti svinēt Mārupes mazo ciemu svētkus, kā arī tiks veicinātas jauniešu karjeras iespējas.

Lieli solījumi un mērķi Mārupē ir politiskajai partijai "Par prezidentālu republiku". Ja šis politiskais spēks tiks pie varas un realizēs vēlētājiem dotos solījumus, visticamāk, puse Latvijas vēlēsies deklarēties šajā novadā, kurā skolēniem līdz 9. klasei būs brīvpusdienas, domē izpildvara nodalīta no lēmējvaras, par vietējo ceļu sakārtošanu nemaz nerunājot. Priecāties varēs arī Skultes un Jaunmārupes iedzīvotāji, jo šajās vietās būs pasta nodaļas. Galvaspilsētas pašvaldības uzņēmumam "Rīgas satiksme" būs krietni jānopūlas, lai izdomātu, kā nodrošināt, lai "Saskaņas centra" Mārupes nodaļas deputātu kandidātu solīto ieviestu dzīvē, proti, nodrošinātu tālāku sabiedriskā transporta satiksmes attīstību starp novada ciematiem, ieviešot jaunus maršrutus: "Skulte–Jaunmārupe", "Jaunmārupe–Mārupe–Tīraine".

Tāpat šī politiskā spēka pārstāvji ar Mārupes novada bāriņtiesas priekšsēdētāju Nadīnu Mileri priekšgalā sola, pašvaldība finansēs mārupiešiem sākuma izdevumu finansējumu dzīvojamo ēku energotaupības programmu realizācijai. Pēc "saskaņiešu" priekšvēlēšanu programmas, domei vajadzētu pārņemt namu apsaimniekotāju funkcijas, sniedzot "palīdzību dzīvojamo ēku remontam un uzturēšanai". Par to, cik reāli tas ir, Mārupes vēlētājiem jāspriež pašiem.

Savukārt "dzirkstelīte acīs" jāmeklē Latvijas Zaļās partijas Mārupes nodaļas biedru acīs. Tāpat viņiem esot vīzija par novada nākotni. Solījumu klāstā: pamatvajadzību apmierināšana novadā – veselības, drošības un izglītības jomās ir pašsaprotama. Rūpes par ģimenēm sākoties tieši ar pašvaldības attieksmi.

Ar tādu pašu dzirkstelīti acīs pēc kāda laika būs arī mazie mārupieši, jo, pēc šīs partijas priekšvēlēšanu programmas spriežot, tiks celti bērnudārzi, rotaļu laukumi, veidoti pulciņi un nodrošināts, lai "mūsu mazajiem būtu jauka bērnība savā novadā". Lai laime būtu pilnīga, solījumu klāstam tiem piemesta arī auklīšu dienesta izveidošana Mārupē. Piebilstams, ka tā veiksmīgi darbojas jau kādā citā Pierīgas novadā – Ķekavā. 

Ģimenes jautājumam plaši savā priekšvēlēšanu programmā pieviešas Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Viņi ar tikai 21 gadu veco studentu Raivi Zeltītu priekšgalā grib nodrošināt daudzbērnu ģimeņu atvasēm bezmaksas pusdienas skolās, nodokļu samazināšanu politiski represētājiem un Mārupes komunālā dienesta reorganizāciju.

Piebilstams, ka līdz šim redzamākā novada domes darba kritiķa Edgara Jansona vārds atrodams Latvijas Zaļās partijas sarakstā, lai gan viņā iepriekš apgalvoja, ka nekandidēs.