11.05.2013 10:21

Stopiņiešiem partijas sola atbildību par katru zemes pleķi un bērnu tiesību uzlabošanu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stopiņu novadā dzīvojošajiem būs jāizlemj, kuriem no daudzajiem solījumiem noticēt un kurriem ne. Stopiņu novadā dzīvojošajiem būs jāizlemj, kuriem no daudzajiem solījumiem noticēt un kurriem ne. www.foto.delfi.lv

Uz vietām Stopiņu novada domē, saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informāciju, pretendē 59 cilvēki no sešiem dažādiem politiskajiem spēkiem.

No politiskās partijas "Reģionu alianse" kandidē un uz tām pašām vietām, kādas ir šajā sasaukumā, visticamāk, cer esošais novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs un viņa vietniece Vita Paulāne.

Viņu un citu partijas biedru uzstādījums ir attīstīt infrastruktūru, it īpaši ceļus, kā arī stiprināt ģimenes vērtību.

Lai CVK iesniegtajā priekšvēlēšanu programmā nav norādes, no kurienes līdzekļi tiks ņemti, partijas "Reģionu alianse" pārstāvji uzskata, ka turpmākajos gados ir jāpalielina pašvaldības sociālais budžets. Savukārt maznodrošinātie Stopiņos tuvākajos gados varētu trūkties, jo šis politiskais spēks sola, ka robeža, lai iegūtu maznodrošinātā statusu, tiks paaugstināta. Tāpat, ja tiks ievēlēti šīs partijas pārstāvji, iedzīvotājiem tikšot nodrošināta "regulāra un saprotama informācija". Pagaidām vēl gan nav skaidrs, kā tas tiks darīts.

"Reģionu alianses" biedri bija kodolīgi savu programmā iekļauto ieceru izklāstā, bet Reformu partija – cilvēku skaitā. Uz vietām Stopiņu novada domē pretendē vien divi cilvēki. Kā sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" norāda divu cilvēku saraksta līderis Aldis Hazenfuss, sākotnēji esot bijusi iecere sarakstā iekļaut vēl divus biedrus, taču CVK tos izbrāķējusi. Lai gan cilvēku skaits sarakstā ir mazs, ieceres un solījumi ir daudz lielāki. Sākot no tā, ka tiks vairota Stopiņu popularitāte un atpazīstamība visā Latvijā, līdz ļoti konkrētām, piemēram, iestāšanos pret Tuberkulozes un plaušu slimību centra pārcelšanu prom no Stopiņu novada.

"Pēdējos gados ar šīs iestādes statusu ir notikušas vairākas pārmaiņas. No sākuma to piesaistīja Latvijas Infektoloģijas centram, pēcāk iekļāva Austrumu slimnīcas kompleksā. Mēs uzskatām, ka centram šeit ir jāpaliek, jo tas te vienmēr ir bijis, turklāt devis darbavietas Stopiņu novada iedzīvotājiem," uzskata A. Hazenfuss.

Ar visoriģinālāko un utopiskāko solījumu došanu vēlētājiem gan izceļas cits politiskais spēks, proti, "Saskaņas centrs". Tā biedri būšot "personīgi atbildīgi par katru apdzīvoto vietu novadā". Vai tas nozīmē, ka kāds nometīs, piemēram, Ulbrokā izsmēķi uz ielas, par to atbildīgi būs šī politiskā spēka pārstāvji? Portāls "Apriņķis.lv" šo ieceri un kā to plānots realizēt dzīvē, lūdza komentēt saraksta "lokomotīvei" Larisai Šeferei, taču atbildi tā arī nesaņēma.

Tradicionālās ģimenes vērtības Stopiņos sola saglabāt Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"/"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Tāpat šis politiskais spēks sola palielināt autostāvvietu skaitu pie daudzdzīvokļu mājām, izveidot veloceliņus un atbalstīt bioloģisko lauksaimniecību.

Savukārt partijas "Vienotība" Stopiņu nodaļa atgādina, cik saliedēta un brīnišķīga tā ir valstiskā līmenī. Neatpaliek arī solījumi sakopt novadu, efektivizēt pašvaldības darbu, kā arī padarīt Ulbrokas vidusskolu par vietējo mācību centru ne tikai bērniem, bet arī pieaugušajiem.

Uz vietām pašvaldībā cer arī sešu cilvēku kompānija no Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas. CVK publicētajā priekšvēlēšanu programmā atrodami ne tikai solījumi, bet arī pašu "astes celšana", norādot, ka šajā politiskajā spēkā apvienojušies cilvēki ar ideāliem jau vairākās paaudzēs. Tiesa gan, kā vēlētājs par to varētu pārliecināties, nav skaidrs. Starp solījumiem atrodamas tādas ieceres kā padarīt apmeklētāju par galveno Stopiņu novada domē, kā arī panākt bērnu tiesību uzlabošanu vietējās ģimenēs. Par to, kā to panākt un kāpēc tas vajadzīgs, programmas izstrādātāji gan klusē.