14.05.2013 18:02

Eksperts: Pierīdznieki ir prasīgi vēlētāji

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) vecākais padomnieks Māris Pūķis, komentējot politisko partiju solījumus Pierīgā, uzskata, ka pilsētu un novadu vēlētāji daudz kritiskāk vērtē paveikto, tādēļ valstī pie varas esošie politiskie spēki var arī palikt aiz borta.

Tas, iespējams, ir iemesls, kādēļ, piemēram, Olaines novadā no pašlaik parlamentā pārstāvētajām partijām uz vietu domē pretendē tikai "Saskaņas centrs", taču reāli par varu cīnās lokālās partijas un vēlētāju apvienības. "Es nedomāju, ka lielajām partijām nav interese, piemēram, par Olaini, taču tad, kad tajā ilgu laiku dominējuši vietējie, no malas ielauzties ir ļoti grūti. It īpaši, ja tajā nav bijuši skaļi korupcijas skandāli vai iedzīvotāju protesti pret tādu vai citādu lēmumu," uzsver M. Pūķis.

Būtiski, ka mazākās pašvaldībās to vadītāji ne vienmēr ir gatavi iestāties kādā no lielajām partijām, it īpaši, ja tās nebauda konkrētās vietas iedzīvotāju simpātijas. "Ir gadījumi, kad pašvaldību deputāti pat izstājas no lielajām politiskajām partijām tieši tādēļ, ka nevēlas kaitināt savus vēlētājus. Vai arī otrs variants – ir partijas biedri, kuri startē no vietējās vēlētāju apvienības," zina teikt eksperts. Starp Pierīgas pašvaldībām tāda situācija ir Sējas novadā, kuras esošais novada domes priekšsēdētājs Guntis Liepiņš ir partijas "Reģionu alianse" biedrs, bet startē no vietējās vēlētāju apvienības.

Taču ir arī pilnīgi pretēji gadījumi, kad novadu vadītājiem ir jāmeklē sev politiskais "jumts". M. Pūķis atgādina par 2008. gada Saeimas lēmumu atlaist Ķekavas toreizējo Ķekavas pagasta padomi. Pēc tā vietējiem ilgi nācās pierādīt, ka ir valsts atbalsta vērti. Tāpat Ķekava ir slavena ar kaismīgajām opozīcijas aktivitātēm un dažāda mēroga skandāliem. Tieši vietējo aktivitāte un nevēlēšanās palikt malā, visticamāk, sekmējusi to, ka šajās pašvaldību vēlēšanās uz vietām domē cer rekordliels skaits politisko spēku – 13 saraksti ar 221 cilvēku tajā. "Taču to nevajadzētu uztver tā kaut ko negatīvu. Ķekava ir pierādījums tam, ka arī mazākos novados cilvēki var būt aktīvi," uzsver LPS eksperts.

Viņaprāt, novados vēlētāji ir prasīgāki pret saviem priekšstāvjiem, jo vara cilvēkam ir daudz tuvāk, nekā, piemēram, lielajās republikas pilsētās. "Nereti ir tā, ka cilvēki viens otru ļoti labi pazīst, tādēļ arī par deputātiem ievēlētie ir spiesti strādā maksimāli labi, jo zina, ka no viņiem prasīs atbildību," pārliecināts M. Pūķis. Tiesa gan, šo situāciju ietekmēja novadu reforma, pēc kuras pagasti tika apvienoti, un bieži vien attālākās vietās dzīvojošajiem zuda pārliecība, ka viņi spēj ietekmēt vietvaras lēmumus.

Iepriekš:
Uz vietām Ķekavas domē "cierē" rekordliels cilvēku skaits
Daiļrunība un saldi solījumi pirms vēlēšanām Olainē