08.05.2013 13:23

Daiļrunība un saldi solījumi pirms vēlēšanām Olainē

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ja partiju solījumi tiks realizēti, tad dzīves uzlabošanos varēs sajust arī nošķirtās Jāņupes iedzīvotāji. Ja partiju solījumi tiks realizēti, tad dzīves uzlabošanos varēs sajust arī nošķirtās Jāņupes iedzīvotāji. Krišjānis Grantiņš

Šķiet, ka lielākā daļa varas partiju par Rīgai netālo Olaines novadu ir aizmirsusi, jo šī gada pašvaldību vēlēšanās no politikas smagsvariem uz vietām šajā novadā cer tikai "Saskaņas centrs".

Kā liecina informācija no Centrālās vēlēšanu komisijas, šogad pašvaldību vēlēšanās pieteikti pieci saraksti, kuros startē 93 cilvēki.

Uz vietām Olaines domē cer "PCTVL – "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā"", politiskā partija "A8 partija", jau minētais "Saskaņas centrs", partija "Sadarbība" un Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija.

No lielās politikas nedaudz pagaisusī PCTVL olainiešiem savā priekšvēlēšanu programmā sola, ka viens no viņu galvenajiem darbības principiem būs atklāsme. Tiesa gan, programmā nav precizēts, uz kāda veida atklāsmēm novada iedzīvotāji var cerēt. Iespējams, solītās atklāsmes noderēs, lai turētu solījumu un uzbūvētu vēl vienu pievedceļu pie Olaines pilsētas, jo pašreizējā situācija, kā uzskata partijas programmas iesniedzēji, nav apmierinoša. Satiksmes plūsma pa Zemgales ielu ir pārāk intensīva, bet gājēju drošība apdraudēta.

Politiskā spēka programmā neizpaliek punkts par iespēju saņemt oficiālo informāciju ne tikai valsts, bet arī krievu valodā. Lai gan nav skaidrs, kur PCTVL topošie deputāti plāno ņemt naudu, taču vismaz ieceres priekšvēlēšanu programmā, kā cīnīties ar piesārņojuma problēmu šajā vietā, ir pietiekami grandiozas – diennakts gaisa monitorings un iegūto datu publiskošana tiešsaistē.

"PCTVL ir partija, kas nav bijusi iesaistīta nevienā korupcijas skandālā un daudzus gadus ir veiksmīgi cīnījusies par Latvijas iedzīvotāju tiesībām un brīvību," raksta paši programmas autori Olainē. Daiļrakstīšanas trūkumu nevar pārmest arī PCTVL konkurentiem "Saskaņas centram" (SC). "Visaugstākā mēraukla ir ideāls, un, tikai nospraužot visaugstākos mērķus, mēs varam tam pietuvoties," rakstīts SC priekšvēlēšanu programmā Olaines domes vēlēšanām. 

Neizpaliek arī citi solījumi. SC biedri uzskata, ka viņi var pierādīt, ka mājokļa uzturēšanai var patērēt 60 % mazāk līdzekļus. "Bet te ir vajadzīga kardināli cita pieeja mājokļa apsaimniekošanai, izvērtējot iespējas jaunu modernu, kvalitatīvu, lētu pašvaldības māju būvēšanu, jo pašreizējais dzīvojamais fonds ir mūsdienu prasībām neatbilstošs, nekvalitatīvs, ar minimālām uzlabošanas iespējām," neieslīgstot detaļās, sola SC deputātu kandidātu izstrādātā programma.

Lai gan programmā veicamie darbi ieskicēti ļoti aptuveni, to aizstāj daiļrunība. "Tiecoties uz ideāliem, uzlabosies mācību process visās izglītības iestādēs no privātā bērnudārza līdz vidusskolai," pārliecināti saskaņieši.

Vēl vispārīgāka ir partijas "Sadarbība" programma. Tajā tiek atgādināts, ka ziema pienāk katru gadu. Savukārt priekšvēlēšanu programmas trešais punkts atgādina, ka "mēs katrs no Olaines vēlamies aizbraukt ne tikai uz Rīgu, bet arī uz Jūrmalu utt. Mēs strādāsim, lai šajā jautājumā vēlmes tiktu piepildītas. Lai vasarā, iedomājoties par sauļošanos pie jūras, un ziemā to lai apskatītu, būtu skaidrs, ka tikai jāiekāpj autobusā, kurš aizvedīs uz gala pieturu".

Savukārt Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partijas (LSDSP) priekšvēlēšanu programma dod lasītājam ieskatu nesenajos notikumos pagātnē. "Notikumiem un darbiem bagāts bijis pirmais deputātu sasaukuma termiņš jaunizveidotajā Olaines novadā. Iepriekšējos četros gados mūsu komanda darīja iespējamo, lai ikviens novada iedzīvotājs justos labāk savā novadā. Ilgtermiņa attīstībai izstrādājām novada attīstības un jaunatnes darbības stratēģiju, ceļu rekonstrukcijas programmu, dārzkopības sabiedrību infrastruktūras projektu līdzfinansēšanas noteikumus un uzsākām to realizāciju."

Arī pārējā priekšvēlēšanu programma vairāk atgādina atskaiti par paveikto un savas astes celšanu. Tā kā puse no priekšvēlēšanu programmas ir labo darbu uzskaite, tad darāmo darbu saraksts ir pieticīgāks nekā citiem politiskajiem spēkiem. Viena no iecerēm, ko noteikti LSDSP biedri vēlētos realizēt, ir multikulturāla centra izveide Olainē. Būšot arī āra trenažieri.

Neizpaliek solījumi samazināt maksu par komunālajiem pakalpojumiem un apkuri, satiksmes uzlabošana uz Jāņupi un Gaismām, kā arī ceļu stāvokļa uzlabošana.

Priekšvēlēšanu programmā labos darbus neaizmirst uzskaitīt arī poliskais spēks, kas savu nosaukumu aizņēmies no šosejas, proti A8 partija. Bet, tā kā darāmā esot vēl ļoti daudz, arī solījumi uzlabot Olaines iedzīvotāju ikdienu neizpaliek, piemēram, videokameru izvietošana novada problemātiskajās vietās.