10.05.2013 11:25

Uz vietām Ķekavas domē "cierē" rekordliels cilvēku skaits

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Iespēja iekļūst Ķekavas novada domē vilina vairāk nekā 200 cilvēkus no 13 politiskajām partijām. Iespēja iekļūst Ķekavas novada domē vilina vairāk nekā 200 cilvēkus no 13 politiskajām partijām. www.kekava.lv

Saskaņā ar Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) informāciju, vēlme iekļūt Ķekavas novada domē ir krietni lielāka nekā pat lielajās Latvijas pilsētās.

Salīdzinoši par deputātiem ceturtajā lielākajā pilsētā Jelgavā grib kļūt 137 cilvēki, bet Ķekavā – 221 iedzīvotājs no 13 politiskajiem spēkiem. Tā kā konkurence ir sīva, arī solījumi neizpaliek. Piemēram, Reformu partijas priekšvēlēšanu programmā solīts "mērķtiecīgi piesaistīt investīcijas un uzņēmējiem". Tāpat šis politiskais spēks sola viedokļu apmaiņas pasākumus, kā arī veidot uzņēmējdarbību atbalstošu pašvaldību.

Grandiozi solījumi neizpaliek arī veselības aprūpes sadaļā. Reformu partijas Ķekavas nodaļa sola vēlētājiem, ka veselības aprūpe tiks nodrošināta ikvienam novada iedzīvotājam. Tad neatbildēts jautājums paliek – vai kādam līdz šim šis pakalpojums ir atteikts? Piezemētība izpalikusi arī "Latvijas zemnieku savienības" (LZS) priekšvēlēšanu programmā. Šis politiskais spēks, kura lokomotīve Ķekavā ir skandalozu slavu iemantojušais Andis Adats, uzsver, ka augstie apkures tarifi ir jāsamazina nekavējoties. To varot panākt ar siltumapgādes uzņēmumu optimizāciju. Vēlētājiem gan noteikti interesētu, kā šī optimizācija izpaudīsies. Tāpat šī partija sola, ka nekavējoties tiks risināts vietējā apsaimniekotāja "Baložu komunālsaimniecība" konflikts ar iedzīvotājiem.

Īpaša sadaļa CVK publicētajai priekšvēlēšanu programmā atvēlēta jautājumiem, ko A. Adats un viņa partijas biedri nepieļaus: vēsturisko pašvaldību robežu iznīcināšanu, pašvaldības sniedzamo pakalpojumu kvalitātes samazinājumu, kā arī personīgu un savtīgu interešu atbalstīšanu un nepamatotas peļņas gūšanu uz iedzīvotāju rēķina. Tiem, kuriem varētu šķist, ka tie ir tikai solījumi, LZS Ķekavas nodaļas biedri īpaši uzsver: "Neizpildāmu solījumu šajā programmā nav!"
Savukārt Vidzemes partijas sarakstā atrodami tādi vārdi kā Ilgonis Leišavnieks, Valts Variks un Linda Zaķe. Šie cilvēki un viņu domubiedri sola sociāli taisnīgu satiksmes politiku. Tas nozīmē, ka prioritāti ir gājēji un velosipēdisti, bet sabiedriskā transporta lietotāji un autobraucēji – tikai sekundāri.

Šim politiskajam spēkam ir ieceres, ko noteikti vajag darīt arī izglītības sfērā, piemēram, brīvpusdienas pirmsskolas skolēniem un pagarināto grupu līdz pulksten 19 izveidošana skolās. Tāpat šis politiskais spēks sola izskaust iespējas novadā iegādāties un lietot narkotiskās vielas un izskaust praksi, ka par parādniekiem maksā citi daudzdzīvokļu namu iemītnieki.

Savukārt Apvienības "Iedzīvotāji" vienīgais deputāta amata kandidāts Jānis Levits nav aizrāvies ar solījumiem un visu pateicis īsumā: "Nepārtraukta un nenogurstoša cīņa par taisnību."

Salīdzinoši īsa un kodolīga ir arī Latvijas Zaļās partijas (LZP) priekšvēlēšanu programma Ķekavas novadā. Politiskais spēks, kura priekšgalā ir jau esošais domes deputāts Inārs Beļinskis, sola, ka, nonākot pie varas, tiks uzlabots vides stāvoklis Ķekavas novadā. Tāpat šī partija sola, ka meža teritorijas netiks pārvērstas par apbūvi, kā arī novērst Daugavas piesārņošanu ar kanalizācijas notekūdeņiem. Tāpat LZP biedri sola optimizēt Ķekavas novada pašvaldības pārvaldes struktūru, ieekonomētos līdzekļus novirzīt sociālajām un izglītības vajadzībām.

Ņemot piemēru no kolēģiem Rīgā, vietējie "Saskaņas centra" ar esošajiem deputātiem Ivanu Pihtovu un Arnoldu Keisteru sola arī Ķekavā sabiedriskā transporta subsidēšanu pensionāriem un daudzbērnu ģimenēm, bezmaksas juridisko palīdzību iedzīvotājiem, sociālās virtuves paplašināšanu un "jebkura veida palīdzību invalīdiem". Savukārt politiskā spēka "Sadarbība" priekšvēlēšanu programma esot nevis tikai uz vēlēšanām, bet gan visiem turpmākajiem četriem gadiem. Šis politiskais spēks starp visiem solījumiem programmā norāda, ka pašvaldībai ir ar līdzfinansējumu jāpiedalās bērnu vakcinācijā pret Rota vīrusu. Tāpat tikšot nodrošināta bezmaksas ēdināšana aizbildniecībā un apgādībā esošajiem bērniem, kuri apmeklē pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādes vai novada skolas no 1. līdz 9. klasei. Ja "Sadarbība" tiks pie varas, vietējā skolā tiks izveidota komercklase vidusskolas skolēniem.

Vārdus no Rūdolfa Blaumaņa "Tālavas taurētāja" savā priekšvēlēšanu programmā, ka "mūsu zelts ir mūsu tauta, un mūsu gods ir viņas gods" atgādina Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK". Daiļrunība neizpaliek arī citviet programmā: "Klausīties katru vēlēšanu relatīvi līdzīgos solījumus no trejdeviņām partijām, iespējams, nav interesanti, bet godīgu darbu atspoguļojumu realitātē ieraudzīt būtu gatavais brīnums. Tāpēc mēs strādāsim, lai realizētu acīmredzamo neticamo jeb vēlēšanu brīnumu, kas piepildīsies un novadniekus iepriecinās."

Ja citas partijas, kuras savā priekšvēlēšanu programmā pievēršas jautājumam par bērna piedzimšanas pabalsta apmēru, tad politiskā partija "Izaugsme" sola to palielināt līdz 180 latiem, iepretim citiem, kuru griesti ir 150 lati. Tāpat šis politiskais spēks uzskata, ka bezmaksas ēdināšana ir jānodrošina visās Ķekavas novada pašvaldības pirmskolas iestādēs un skolēniem no 1.–6. klasei. Tāpat šis politiskais spēks savā vēlēšanu programmā iekļāvis punktu par to, ka "Rīgas Satiksmes " E-talonu ieviešana novada bērniem un pensionāriem ir jānodrošina arī Ķekavā. "Sadarbība" neaizmirst arī paslavēt sevi, norādot, ka "kandidātiem ir augsts novērtējums ļaužu apziņā un iespaidīgs paveikto darbu un projektu saraksts."

Citās priekšvēlēšanu programmās Ķekavā uzsvars likts uz to, lai palielinātu pedagogu atalgojumu, bet "Reģionu alianse" norāda, ka viņi esot jāstimulē arī morāli. Par to, kā to realizēt, gan plašāks izklāsts nav piedāvāts. 

Lai gan vēl pirms pāris mēnešiem Ķekavas novada domes deputāts un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzējs Arvīds Platpers pats skaļi strīdējās ar vietējās kultūras aģentūras direktoru Artūru Ancānu, partija, kurā viņš kandidē, proti, "Tautas kontrole", savā priekšvēlēšanu programmā uzsver, ka "šis ir laiks, kad Ķekavas novada iedzīvotāji noguruši no politiskajiem strīdiem, slavinošiem rakstiem un cerībām uz labāku dzīvi. Šis ir laiks, kad vēlētāji atrodas svarīgas izvēles priekšā. Aicinām katru būt aktīvam sava novada harmoniskā attīstībā, nestāvēt malā, aktīvi domāt, saredzēt negācijas un analizēt saimnieciskos, kultūras un izglītības procesus".

Tāpat šis politiskais spēks sola pēdējo trīs gadu laikā ieviestās "novitātes kultūrā" aizstāt ar stabilajām vērtībām. Plašāks izklāsts, kādas tās ir, gan netiek piedāvāts. Kritikas deva tiek veltīta arī līdzšinējam domes darbam. "Aicinām rūpīgi papētīt iepriekšējo sasaukumu deputātu dotos pirmsvēlēšanu solījumus un praktisko darbību – vai tie bijuši sava novada vai tikai sava maka un īpašuma patrioti (sekojiet ierosinātajām krimināllietām!)."

No politiskajām aktivitātēm malā nestāvēt nolēmis arī jau pieminētais Ķekavas novada pašvaldības aģentūras "Kultūra" direktors Artūrs Ancāns, kas šajā sasaukumā bija domes deputāts Saulkrastos. Viņš ir pirmais numurs politiskajā spēkā "Sabiedriskā komiteja". Arī tās priekšvēlēšanu programmā neizpaliek kritika līdzšinējam domes darbam un pat potenciālajam vēlētājam. "Ja tu spēj piedot citu kļūdas, – balso par mums. Ja, tavuprāt, tu nekad nekļūdies, – balso par viņiem (pašlaik domē esošajiem deputātiem – aut.)".

"Sabiedriskā komiteja" ar solījumiem neaizraujas. Tā vietā ik palaikam priekšvēlēšanu programmā tiek dotas instrukcijas potenciālajam vēlētajam. "Mēs aicinām tevi, lai arī par kuru sarakstu tu balsotu – svītro ārā katru kandidātu, par kuru tu kaut nedaudz šaubies. Svītro tos, kas aizsēdējušies domē. Svītro uz nebēdu, pat ja ir jāizsvītro lielākā daļa. Tikai tā mēs iegūsim labāku domi!"

Ar uzslavām priekšvēlēšanu programmā neskopojas pašlaik gan valstī, gan Ķekavā esošā partija "Vienotība", kuras lokomatīve Roberts Jurķis ir novada domes priekšsēdētājs pašlaik. ""Vienotība" ir plašākā un saliedētākā Latvijas partija. Vienoti ar Ministru prezidentu, Saeimas priekšsēdētāju, ministriem, Eiropas Parlamenta un Saeimas deputātiem strādā mūsu cilvēki lielākajā daļā Latvijas pašvaldību. Visi kopā mēs panāksim, lai Ķekavas novads attīstītos par stabilu, drošu, kristīgās vērtības respektējošu vietu ģimenei, darbam un atpūtai."
Netrūkst arī solījumu, ka visās jomās viss notiks, turklāt – ar uzstādījumu, ka jau esošie labie darbi tiks turpināti.