17.12.2012 20:27

Mārupes mērs deputāta Jansona prasību domei atkāpties saista ar pašvaldību vēlēšanu tuvumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība"). Mārupes novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība"). www.foto.delfi.lv

Mārupes pašvaldības deputāta Edgara Jansona paziņojums, ka domei un izpilddirekcijai jāatkāpjas, ir daļa no priekšvēlēšanu kampaņas, un domnieks izplatījis nepatiesus, sagrozītus un piepušķotus faktus, pauž Mārupes mērs Mārtiņš Bojārs.

Kā ziņots, protestējot pret "sistemātisku nesaimniecisku lēmumu pieņemšanu un atrašanos Mārupes finanšu līdzekļu apsaimniekošanas varā", E. Jansons izplatījis aicinājumu visiem Mārupes domes deputātiem un izpilddirekcijai līdz šā gada beigām, 28. decembrim, atkāpties no pienākumu pildīšanas. Pretējā gadījumā deputāts draud publiskot dažādus faktus par pašvaldības mantas izšķērdēšanu, interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, lēmumu pieņemšanu par labu atsevišķiem uzņēmējiem un to saistību pārņemšanu uz domes budžetu, par publiskas personas mantas atsavināšanu un citus faktus.

M. Bojārs aģentūrai LETA pastāstīja, ka E. Jansons ar līdzīgām aktivitātēm pēdējā laikā izcēlies vairākkārt, piemēram, izsaucot uz Mārupi arī vairākus televīzijas raidījumus, lai pastāstītu par domē notiekošo. Vienlaikus Mārupes mērs uzsvēra: ja deputātam ir informācija par nelikumībām pašvaldībā, viņa pienākums būtu vērsties tiesībsargājošās iestādēs, piemēram, Valsts kontrolē, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB), lai tās šo informāciju vērtē un pieņem lēmumus.

"Ja Jansonam ir kādi fakti un viņš tos ir slēpis, viņš ir līdzatbildīgs par deputātu līdzdalību pašvaldības mantas izšķērdēšanā," uzsvēra M. Bojārs. Mārupes mērs norādīja, ka deputāti diskutē par visiem jautājumiem un lēmumi pašvaldībā tiek pieņemti atklātos balsojumos, tāpēc deputāti rīkojas pārdomāti un atbildīgi vēlētāju priekšā.

M. Bojārs noraidīja pārmetumus par domes deputātu nekompetentu saimniekošanu pašvaldības uzņēmumos un braukāšanu nepamatotos komandējumos. "Mārupes kapitālsabiedrību vadītājiem, skolu direktoriem, tāpat kā citiem iedzīvotājiem, ir tiesības startēt pašvaldību vēlēšanās, un, kad viņus ievēl, viņi var turpināt savus pienākumus uzņēmumos – pašreizējā likumdošana to neaizliedz," norādīja Mārupes mērs. Viņš piebilda, ka iespējamas neizdarības konkrētos uzņēmumos esot to vadītāju, nevis visas pašvaldības kompetence.

Savukārt, runājot par komandējumiem, M. Bojārs skaidroja, ka katrs gadījums atsevišķi tiek skatīts domes sēdē un izlemts ar deputātu balsojumu. Vēlāk komandētā amatpersona iesniedz atskaiti par paveikto, kas tiek atspoguļota gan pašvaldības vietnē www.marupe.lv, gan vietējā laikrakstā "Mārupes Vēstis".

"Jā, lielākais komandējums bija uz ASV, kur devās domes priekšsēdētāja vietniece [Līga Kadiģe], – mūsu vidējās paaudzes kolektīvs bija vienīgais, kas šajos svētkos pārstāvēja Latviju, un mēs ar to ļoti lepojamies," uzsvēra M. Bojārs. XIII ASV latviešu dziesmu un deju svētki šogad no 4. līdz 8. jūlijam norisinājās ASV pilsētā Milvokos, un tajos piedalījās gan jauni, gan veci dziedātāji un dejotāji no Amerikas, Kanādas, Īrijas un Latvijas.

M. Bojārs pārmeta E. Jansonam nekompetenci, norādot, ka šodien jau notikusi Mārupes domes sēde, bet nākamā sēde, kurā plānots apstiprināt pašvaldības 2013. gada budžetu, plānota tikai janvārī, nevis 28. decembrī. Pašvaldības budžets jāpieņem līdz 5. februārim.

Kā ziņots, E. Jansons pirmdien paziņoja, ka "kliedzošs faktu kopums man neļauj vairs klusēt, un esmu nolēmis spert tieši šādu soli, lai pārbaudītu Mārupes domes deputātu sirdsapziņu un skaidro nostāju norobežoties no tiem, kas ietekmē pārējos deputātus. Kā faktu varu minēt, ka vairāk nekā puse deputātu ir Mārupes domes pakļautībā esošo iestāžu vadītāji, kuru personīgā alga ir atkarīga no domes lēmumiem. Citi deputāti slēptā veidā ir atkarīgi no Mārupes domes rīkotajiem iepirkumiem jau vairākus gadus. Ir arī citi piemēri – bezmērķīgi ārzemju ceļojumi uz Portugāli, Turciju, ASV, Vāciju un citām valstīm, kas notiek, it kā lai popularizētu Mārupes tēlu. Tas notiek par nodokļu maksātāju naudu, un tā ir tikai aisberga redzamā daļa, kas ir tulkojama kā personiskā komforta sajaukšana ar pašvaldībai uzticēto līdzekļu sadali iedzīvotāju labā," domā E. Jansons.

Deputāts aicināja kolēģus atkāpties no amata un pauda gatavību arī pats rīkoties līdzīgi, lai, pārbaudot Mārupes domes deputātu darbību kompetentām iestādēm, nerastos risks ar administratīvā resursa palīdzību panākt nevienlīdzīgu datu un faktu ietekmēšanu.

Iepriekš:
Mārupes mēra vietniece: "Mums nav ko slēpt"