17.12.2012 10:05

Mārupē deputāts aicina visus pašvaldības domniekus atkāpties no amata (papildināta)

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Mārupes novada domes deputāts Edgars Jansons (apvienība "Demokrāti.lv"). Mārupes novada domes deputāts Edgars Jansons (apvienība "Demokrāti.lv"). www.diena.lv

Mārupes novada pašvaldības deputāts Edgars Jansons aicina visus Mārupes domes deputātus un izpilddirekciju līdz šā gada beigām, 28. decembrim, atkāpties no pienākumu pildīšanas.

Pievienota 8.–12. rindkopa.

To viņš pamato ar protestu pret "sistemātisku nesaimniecisku lēmumu pieņemšanu un atrašanos Mārupes finanšu līdzekļu apsaimniekošanas varā", vēsta LETA.

E. Jansons esot gatavs atkāpties arī pats, lai, pārbaudot Mārupes domes deputātu darbību kompetentām iestādēm, nerastos risks ar administratīvā resursa palīdzību panākt nevienlīdzīgu datu un faktu ietekmēšanu.


"Kliedzošs faktu kopums man neļauj vairs klusēt, un esmu nolēmis spert tieši šādu soli, lai pārbaudītu Mārupes domes deputātu sirdsapziņu un skaidro nostāju norobežoties no tiem, kas ietekmē pārējos deputātus. Kā faktu varu minēt, ka vairāk nekā puse deputātu ir Mārupes domes pakļautībā esošo iestāžu vadītāji, kuru personīgā alga ir atkarīga no domes lēmumiem.

Citi deputāti slēptā veidā ir atkarīgi no Mārupes domes rīkotajiem iepirkumiem jau vairākus gadus. Ir arī citi piemēri – bezmērķīgi ārzemju ceļojumi uz Portugāli, Turciju, ASV, Vāciju un citām valstīm, kas notiek, it kā lai popularizētu Mārupes tēlu. Tas notiek par nodokļu maksātāju naudu, un tā ir tikai aisberga redzamā daļa, kas ir tulkojama kā personiskā komforta sajaukšana ar pašvaldībai uzticēto līdzekļu sadali iedzīvotāju labā," domā E. Jansons.

Kā vēl vienu piemēru deputāts norāda, ka pašvaldības autonomās funkcijas vairāku gadu garumā tiek nodotas uzņēmējiem, kuri nestrādā iedzīvotāju interesēs, – vienā ciematā līdzekļi par siltumenerģiju "izsūkti" nepamatoti, jo netika novērsti siltuma zudumi aptuveni kilometru garā siltumtrasē. E. Jansons norāda, ka siltumtrasi apsaimniekojošā uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir viens no Mārupes domes ilggadējajiem deputātiem.

"Vairākas reizes esmu lūdzis izveidot pastāvīgu revīzijas komisiju, par ko deputātu vairākums ir balsojis "pret", jo nesaskata tādas institūcijas nepieciešamību, kura pārbaudītu pieņemto lēmumu izpildi un ekonomisko pamatotību. Atzīmēšu tikai faktu, ka Mārupes novada budžets ir vairāk nekā 13 miljoni latu. Domāju, ka šāda apjoma finanšu līdzekļu izlietojumam jābūt tādam, lai nerastos ne mazākās aizdomas par iespējamo izšķērdēšanu, kā tas ir minēts likumā par valsts un pašvaldības finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu," uzskata deputāts.

Ja Mārupes novada domes deputāti neatkāpsies no amatiem, kuros daži deputāti atrodas jau gadu desmitus un "bauda nepamatotu vietvalžu statusu", E. Jansons draud atklāt arī citus piemērus par pašvaldības mantas izšķērdēšanu, interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā, lēmumu pieņemšanu par labu atsevišķiem uzņēmējiem un to saistību pārņemšanu uz domes budžetu, par publiskas personas mantas atsavināšanu un citus faktus.

Sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" deputāts norāda, ka 28. decembris nav izvēlēts nejauši, jo šajā dienā plānots pieņemt Mārupes novada pašvaldības 2013. gada budžetu, tādēļ viņa mērķis esot pievērst uzmanību, ka tajā jau ir ieliktas iestrādnes nodokļu maksātāju naudas "apgūšanai".

"Trīs gadus esmu skatījies, kā Mārupes novada domē notiek šī "saimniekošana", un ir skaidri redzams, ka šī sērga progresē," tā E. Jansons, piebilstot, ka šī nu būtu tā reize, kad Mārupes vietvalži varētu atkāpties ar godu, ar akordeonu padusē kā "darbīgais" Ostaps Benders.

Viņš norāda, ka nekādās drošībsargājošajās iestādēs neplāno vērsties, jo partija "Vienotība", kuru pārstāv arī novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs, kontrolējot arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju, tādēļ E. Jansons neredzot jēgu tajā vērsties.

Lai gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Edmunds Sprūdžs ("Reformu partija") formāli esot Mārupes novada iedzīvotājs, deputāts vismaz pagaidām neplānojot viņu iesaistīt savās aktivitātēs.

Lūgts komentēt situāciju, novada domes priekšsēdētājs Mārtiņš Bojārs ("Vienotība") atklāja, ka ar šo paziņojumu vēl neesot iepazinies, bet solīja to izdarīt divu stundu laikā un izklāstīt savu viedokli.