30.01.2015 15:38

Sperti pirmie soļi unikālās Stopiņu novada koka kapličas atjaunošanā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Sperti pirmie soļi unikālās Stopiņu novada koka kapličas atjaunošanā arhīvs

Sperti pirmie soļi, lai atjaunotu kādu unikālu 1849. gadā celtu guļbūvi, proti, Stopiņu novada Ulbrokas Meža kapu kapliču. Tā ir ne vien ievērības cienīga arhitektūras pērle, bet arī aizsargājams kultūras piemineklis.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Stopiņu novada pašvaldības pārstāve Inese Skrastiņa, kapličai, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fondam, ir izstrādāts restaurācijas un renovācijas projekts, kas turklāt saskaņots ar Valsts pieminekļu aizsardzības inspekciju.

Projekta ietvaros ir veikta vēsturiskās būves topogrāfiskā uzmērīšana, izstrādāts restaurācijas darbu organizācijas projekts, ugunsdrošības plāns, veiktas fotofiksācijas un konstrukciju uzmērīšana, marķēšana, kā arī detalizēti izstrādāti kapličas restaurācijas risinājumi.

Tomēr, pēc I. Skrastiņas sacītā, Meža kapu kapličas atjaunošana par spīti restaurācijas projekta izstrādei tik drīz vēl nesāksies, jo renovācijas veikšanai vēl tiek meklēti līdzekļi Eiropas Savienības fondos.

Ulbrokas Meža kapu kapliča ir viens no retajiem guļbūves kapličas paraugiem, kas saglabājies, ne vien Rīgas reģionā, bet visā Latvijas teritorijā. Turklāt tā ir augstvērtīgas celtniecības paraugs – būve ir arhitektoniski proporcionāla, ainaviski izbūvēts zvanu tornītis, pār tās durvīm ir segmenta veida pārsedze, kas sastopama ļoti reti. Kapliča ir ne tikai vēstures piemineklis, bet pilnībā funkcionējoša ēka, kurā iespējams veikt bēru ceremonijas.

2012. gadā Ulbrokas Meža kapu kapliča iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.

Iepriekš:

FOTO: Pirmais kultūrvēsturiskais piemineklis Stopiņos – senā kapliča

Stopiņiešus aicina sūtīt vēsturiskas Ulbrokas kapličas fotogrāfijas