16.07.2013 14:04

Stopiņiešus aicina sūtīt vēsturiskas Ulbrokas kapličas fotogrāfijas

Autors  www.stopini.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
1840. gadā celtā ēka ir viens no retajiem guļbūves kapličas paraugiem, kas saglabājies ne vien Rīgas reģionā, bet visā Latvijas teritorijā. 1840. gadā celtā ēka ir viens no retajiem guļbūves kapličas paraugiem, kas saglabājies ne vien Rīgas reģionā, bet visā Latvijas teritorijā. Krišjānis Grantiņš

Lai veiktu Ulbrokas kapu kapličas restaurāciju, Stopiņu novada dome aicina atsaukties iedzīvotājus, kam saglabājušās kapličas vēsturiskās fotogrāfijas.

Fotogrāfijas lūgums iesniegt Stopiņu novada domē 2.stāvā sekretārei, Institūta ielā 1a, Ulbrokā, vai nosūtīt uz elektroniskā pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Jautājumu gadījumā zvanīt projektu vadītājai (tālr. 67910506) vai sekretārei (tālr. 67910518).

Jāatgādina, ka kapliča iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Stopiņu novada pašvaldība vēlējās saglabāt senās kapličas ēku kā kultūrvēstures objektu un izziņas avotu nākamajām paaudzēm. Tādēļ pērnā gada aprīlī Stopiņu novada dome vērsās Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijā ar aicinājumu izvērtēt Ulbrokas kapos esošās senās kapličas ēku un noteikt, vai tā atbilst valsts aizsargājamā kultūras pieminekļa statusam, un pērnā gada augustā Ulbrokas kapliča tika iekļauta Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis.


Ulbrokas kapu senās kapličas ēka ir datēta ar 1849. gadu, un tā ir viena no nedaudzajām koka guļbūves kapličām, kas saglabājusies līdz mūsdienām. Kapliča ir pašvaldības īpašums. Līdz pat 2009. gadam ēka tika aktīvi izmantota tai paredzētajiem mērķiem. 2009. gadā Stopiņu novada pašvaldība veica jaunas kapličas ēkas būvniecību.


Iepriekš:
FOTO: Pirmais kultūrvēsturiskais piemineklis Stopiņos – senā kapliča