22.01.2015 14:38

Straujuma neizpratnē, kāpēc nauda Salaspils reaktora uzturēšanai nav prasīta budžeta veidošanas procesā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Straujuma neizpratnē, kāpēc nauda Salaspils reaktora uzturēšanai nav prasīta budžeta veidošanas procesā arhīvs

Ministru prezidente Laimdota Straujuma, skaidrojot situāciju ar Salaspils kodolreaktoru, portālam "Apriņķis.lv" sacīja, ka vides jautājumus ignorēt nevar un situācija ar naudas atrašanu reaktora apsaimniekošanai un demontāžai ir jāatrasina.

Ministru prezidente arī atzīmēja, ka viņai nav saprotams, kādēļ VARAM kopā ar Latvijas Universitāti budžeta veidošanas procesā neuzstāja uz reaktora apsaimniekošanai nepieciešamā finansējuma piešķiršanu.

"Tas ir mans jautājums VARAM un LU: kāpēc viņi kopā šo finanšu pieprasījumu neveica jau budžeta veidošanas procesā, jo bija taču skaidrs, ka tur ir problēmas. Pagājušajā gadā mēs iedevām 130 tūkstošus problēmu novēršanai, bet nepagāja pat mēnesis un mēs atkal runājam, ka vajag naudu. Vai universitātei ir vai nav skaidrs, kas tur notiek? Arī šā gada sākumā vēlreiz iedevām 15 tūkstošus, bet pēc tam mēs redzam preses konferenci, kurā figurē pavisam citas summas [LU šonedēļ pieprasīja 285 tūkstošus eiro monitoringa sistēmas uzlabošanai un reaktora apsaimniekošanai – red.]. VARAM un universitātei būtu precīzi jāzina, cik tad tās naudas vajag, nevis ik pa brīdim nākt klajā ar jauniem pieprasījumiem," sacīja L. Straujuma.

Viņa norādīja, ka jau pagājušā gada nogalē ir uzdevusi VARAM līdz 2. februāra ministru kabineta sēdei izstrādāt priekšlikumus par turpmāko rīcību saistībā ar kodolreaktoru, norādot, kur meklējama bīstamā objekta demontāžai nepieciešamā nauda.

"Ir skaidrs, ka demontāžai vajag 5,5 miljonus, tiem jānāk no fondiem. Es ceru, ka VARAM atnāks uz valdības sēdi un būs skaidri zināms, cik līdzekļus ņemam no tās vai citas programmas," teica Straujuma.



Iepriekš:
Ja valdība neatradīs naudu Salaspils kodolreaktora sakārtošanai, LU plāno no šī objekta uzraudzības atteikties
Eksperts: Salaspils kodolreaktoram piešķirtie tūkstoši eiro no vides katastrofas mūs glābj tikai pagaidām
Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm konstatēta neliela noplūde
Salaspils kodolreaktora remontdarbiem piešķirs 118 891 eiro