07.01.2015 12:01

Eksperts: Salaspils kodolreaktoram piešķirtie tūkstoši eiro no vides katastrofas mūs glābj tikai pagaidām

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Eksperts: Salaspils kodolreaktoram piešķirtie tūkstoši eiro no vides katastrofas mūs glābj tikai pagaidām arhīvs

Joki ar Salaspils kodolreaktoru mazi, neilgā laika sprīdī atkal pienākušas ziņas par iespējamām radioaktīvā ūdens noplūdēm. Turklāt kodolreaktora eksperts stāsta, ka valdības piešķirtie tūkstoši eiro no vides katastrofas mūs glābj tikai pagaidām.

Pērn dienu pirms Ziemassvētkiem gluži kā trauksmes zvans Latviju pāršalca ziņa, ka Salaspils kodolreaktorā vienai no radioaktīvā ūdens tvertnēm tika konstatēta neliela noplūde. Taču, iespējams, sūce radusies arī no otrās tvertnes.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Salaspils kodolreaktora eksperts un Latvijas Universitātes zinātņu prorektors Indriķis Muižnieks, bažas par atkārtotu noplūdi radušās Salaspils kodolreaktora darbiniekiem, kas, veicot padziļinātu izpēti, secinājuši, ka izrūsējusi un ar plaisām ir arī otra tvertne.

"Par to, ka sūce varētu būt arī no otrās tvertnes, spriežam pēc tā, ka, izsūknējot radioaktīvo ūdeni no pirmās tvertnes, atklājās, ka tā nav labā stāvoklī. Tā ir izrūsējusi un ar plaisām," sacīja eksperts, piebilstot, ka situācija nav bīstama, taču gana draudīga un nopietna.

Pēc viņa teiktā, draudu novēršanai šī mēneša laikā tiekot izsūknēts radioaktīvais ūdens no abām tvertnēm, un šim nolūkam arī tikšot izmantota vakar valdības piešķirtā nauda. Taču tas jebkurā gadījumā būšot tikai pagaidu risinājums, lai kaut cik visu padarītu drošāku, bet situāciju līdz galam tas neatrisinās.

"Ar piecpadsmit tūkstošiem eiro, ko piešķīrusi valdība, ir krietni vien pa maz. Šī nauda garantē vien to, ka pagaidām nebūs noplūdes. Taču jāņem vērā, ka ir bojājumi tvertņu šuvēs. Un nav garantijas, ka atkal nenotiek kāda deformācija," teica I. Muižnieks.

Viņš arī izteica cerību, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija pildīs valdības uzdoto un izstrādās priekšlikumus par turpmāko rīcību saistībā ar kodolreaktoru.

I. Muižnieks skaidroja, ka Salaspils kodolreaktora gadījumā, lai šobrīd kaut daļēji atrisinātu situāciju ar vides katastrofas draudiem, tuvāko mēnešu laikā būtu nepieciešami 100 tūkstoši eiro. Par šādu summu būtu iespējams izmantot jaunākās tehnoloģijas, proti, tukšās tvertnes tiktu "izoderētas", ieviešot tā saukto dubultkonteineru principu.

"Tā varētu saprast, vai kaut kur veidojas sūce, vai ne. Tomēr jāatzīst, ka arī šis būs tikai īslaicīgs risinājums," klāstīja eksperts.

Tāpat I. Muižnieks uzsvēra: lai mēs turpmāk dzīvotu bez bažām par iespējamo vides katastrofu, kodolreaktors būtu jālikvidē.

"Tas ir jādara obligāti! Visiem jau šķiet, ka nevar nekas notikt, bet tā turpināties mūžīgi nevar. Valstij ir jāpilda jau pirms desmit gadiem apsolītais un pilnībā jālikvidē Salaspils reaktors. Taču šim mērķim ir vajadzīgi 5,5 miljoni eiro, un šīs naudas atrašana, manuprāt, ir prioritāšu jautājums," teica I. Muižnieks.

Zināms, ka neatliekamiem darbiem Salaspils kodolreaktorā līdz šim piešķirti 15 un 118,9 tūkstoši eiro. Taču vēl arvien nav skaidrības, kur ņemt visa reaktora demontāžai nepieciešamos 5,5 miljonus eiro. Lai gan Salaspils kodolreaktora likvidēšanai finansējumu bija iespējams piesaistīt no Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļiem, pašlaik finansējums tiek meklēts kādās citās programmās.

Portāls "Apriņķis.lv" jau rakstīja, ka piecpadsmit gadu laikā nauda Salaspils kodolreaktora likvidēšanai un demontāžai tā arī valsts budžetā nav atradusies, lai gan valdība lēmumu par Salaspils kodolreaktora likvidēšanu un demontāžu atbalstīja 2007. gada jūlijā, bet Salaspils kodolreaktora likvidēšanas un demontāžas koncepcija tika apstiprināta jau tālajā 1999. gadā.

Tikmēr teju avārijas stāvoklī esošais radioaktīvais objekts ir kā bumba ar laika degli, un katastrofas gadījumā ciestu daudzi. Ja kādu dienu radioaktīvais ūdens noplūstu zemē un nonāktu gruntsūdeņos, Rīga un tās apkārtne varētu palikt bez dzeramā ūdens, radioaktīvais piesārņojums, iespējams, nonāktu Mazajā Juglā un pēc tam Baltijas jūrā, savukārt mazdārziņos plašā teritorijā vairs neko nedrīkstētu audzēt.



Iepriekš:

Steidzamiem remontdarbiem Salaspils kodolreaktorā piešķirti 15 tūkstoši eiro

Vienai no Salaspils radioaktīvā ūdens tvertnēm konstatēta neliela noplūde

Salaspils kodolreaktora remontdarbiem piešķirs 118 891 eiro

Naudiņš: Salaspils kodolreaktora likvidēšanai ir jābūt valdības prioritātei

Raidījums: Salaspils kodolreaktors ir kā bumba ar laika degli, bet naudas tā sakārtošanai nav

Piešķirs līdzekļus, lai novērstu vides piesārņojuma draudus no Salaspils kodolreaktora

Salaspils kodolreakotrā rosīsies pētnieki vai izklaidēties kārojošie?

Slēgtais Salaspils kodolreaktors piedzīvos otru elpu

Salaspils kodolreaktora nojaukšanai vajag sešus miljonus; naudas joprojām nav

Salaspils kodolreaktorā 10 gados no solītās demontāžas paveikti 10 %