21.11.2014 17:02

Olaines mērs: Bīstamo atkritumu izgāztuves likvidācijas liktenis nav bezcerīgs

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Olaines mērs: Bīstamo atkritumu izgāztuves likvidācijas liktenis nav bezcerīgs arhīvs

Olaines šķidro bīstamo ķīmisko atkritumu sanācijas projekta realizācija nebūt nav bezcerīga, un Olaines pašvaldība ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM) vienojusies, ka tiks apvienoti spēki, lai šis projekts tiktu īstenots.

Kā portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Olaines novada pašvaldības priekšsēdētājs Andris Bergs, 20. novembrī pie viena galda sēdušies VARAM un pašvaldības pārstāvji, lai pārrunātu, ko iesākt ar Olaines izgāztuves likvidācijas projektu. A. Bergs sacīja, ka tikšanās laikā abas puses vienojušās, ka izgāztuves sanācijas projekta realizācija netiks norakstīta, bet tiks intensīvi strādāts, lai šo projektu tomēr pagūtu realizēt par Eiropas Savienības atvēlēto naudu.

"Galvenais secinājums pēc pārrunām ir tāds, ka mēs necenšamies teikt, ka neko nevar paspēt, bet darām visu, lai šis projekts tiktu realizēts, apgūstot arī šim mērķim atvēlēto finansējumu no Eiropas Savienības fondu plānošanas perioda, kas noslēgsies nākamā gada beigās," sēdē pārrunāto atstāstīja A. Bergs.

Viņš jau iepriekš vairākkārt ir paudis bažas par to, ka projekta realizācija kavējas, un prasīja, lai tā īstenošanu uztic pašvaldībai. A. Bergs vēl aizvien neizprot, kādēļ iepirkuma organizēšanu par izgāztuves likvidēšanu Valsts vides dienests (VVD) novilcināja, konkursu izsludinot tikai šā gada martā.

Tāpat daudzi satraucas par to, ka šobrīd šīs muļļāšanās un iepirkuma konkursa rezultātu vairākkārtējas pārsūdzēšanas dēļ Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācija ir apdraudēta, jo, neīstenojot to paredzētajā termiņā, tam var tikt atņemts Eiropas struktūrfondu finansējums aptuveni 70 % apmērā. Savukārt jaunajā Eiropas Savienības budžetā naudu piesārņoto vietu sakopšanai nav plānots piešķirt.

"Pēc tikšanās palika iespaids, ka ministrija mūs ir uzklausījusi, apņēmusies šo lietu saglābt un sapratusi, ka šīs projekts nav tikai Olaines, bet visas valsts problēma," sacīja A. Bergs. Tāpat viņš sacīja, ka sarunā ar VARAM arī pārrunāts, ka vajadzētu vētīt, kurš pie šī projekta neveiksmīgās norises ir vainojams, un pārskatīt, kāda atbildība tajā ir VVD.

Sīkāk neko par nākamajiem soļiem, kā plānots šo projektu realizēt, A. Bergs gan pagaidām nevēlējās stāstīt, vienīgi viņš minēja, ka vēlreiz tiek vērtēts Eiropas vides ekspertu institūcijas JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European Regions) atzinums, ka projekta tehniskajā specifikācijā pieļautas būtiskas kļūdas. Tāpat viņš sacīja, ka tuvāko divu mēnešu laikā vajadzētu veikt arī atkārtotu izpēti.

Šovasar konkursā par Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas darbu projekta izstrādi un par paša projekta īstenošanu uzvarēja kompānijas AS "BAO" piedāvājums par 3,889 miljoniem eiro, kas paredzēja visu paveikt līdz nākamā gada rudenim. Taču šobrīd VARAM pieņemts lēmums lauzt līgumu ar uzņēmumu.

Informācija VARAM vietnē liecina, ka uz Olaines šķidro bīstamo atkritumu izgāztuvi, kas atrodas četrus kilometrus uz ziemeļiem no Olaines pilsētas, no 1973. līdz 1980. gadam tika vesti rūpnīcas "Olainfarm" toksiskie atkritumi. Pašlaik tie, filtrējoties caur smiltīm, nonāk gruntsūdeņos, kur šo bīstamo vielu koncentrācija tūkstošiem reižu pārsniedz pieļaujamās normas.

Saskaņā ar 2012. gada sanācijas plānu līdz 2015. gadam bija iecerēts attīrīt vienu no Latvijas vispiesārņotākajām vietām. Olaines bīstamo atkritumu izgāztuves sanācijas darbiem ir atvēlēti vairāk nekā astoņi miljoni eiro.

Iepriekš:

Līdz nākamā gada rudenim Olaine būs brīva no bīstamajiem atkritumiem
Olaines bīstamo atkritumu izgāztuvi plāno likvidēt par 6,74 miljoniem eiro

Olainei atbrīvoties no bīstamajiem un toksiskajiem atkritumiem tik drīz vēl necerēt
Vai arī Olaines indes dīķu izsmelšana kavēsies tāpat kā Inčukalna gudrons?
Izgāzušies bīstamo atkritumu daudzmiljonu projekti Olainē un Zebrenē
Olaines indes dīķus sāks likvidēt nākamgad, tīrīs trīs gadus
Realitāte Olainē: dzīve līdzās tūkstošiem tonnu ķīmisko atkritumu
Toksiskie atkritumi Olainē – skaudra realitāte
Cik kaitīga ir bīstamo atkritumu izgāztuve Olainē?