19.09.2013 13:55

Jaunā dambja izveide Carnikavā no plūdiem varētu pasargāt ap 5000 iedzīvotāju

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Īstenojot jaunā dambja būvniecības projektu Carnikavas novadā, no applūšanas riska plānots pasargāt aptuveni 5140 iedzīvotājus, kā arī panākt, ka teritorija applūst ne biežāk kā vienu reizi 100 gados.

18. septembrī notikušajā Carnikavas novada domes sēdē deputāti nolēmuši atbalstīt projekta "Plūdu risku samazināšana Carnikavas novadā" tālāku attīstību, pie kura darbu dome bija sākusi jau 2011. gadā, raksta LETA. Minēto "D4" dambi, kas Gaujas labajā krastā sākas pie Tallinas šosejas un beidzas pie Dzirnupes kanāla, nepieciešams izbūvēt vairāku kilometru garumā, lai plūdu risku samazinātu Siguļu ciema teritorijā.

Domes lēmums patlaban paredz vien dambja būvniecības idejas turpinājumu, bet diskusijas par tā novietojumu vēl turpinoties. Galvenā diskusija esot par Vides konsultatīvās padomes iebildumiem pret plānotā jaunbūvējamā Siguļu aizsargdambja "D4" pašlaik piedāvāto novietojumu gar Gaujas krastu, jo tas visā garumā šķērsotu Latvijā un Eiropas Savienībā īpaši aizsargājamus biotopus un tiktu iedambēta pašlaik neapbūvēta paliene, tāpat arī iedzīvotāji, kuriem tuvu krastiem ir savi īpašumi, nebūtu apmierināti ar pārāk tuvu dambja esamību īpašumam.

Pamazām diskusijas virzās uz kompromisu un tiek meklēti interešu vidusceļi gan ar iedzīvotājiem, gan Vides konsultatīvo padomi, jo tiek ņemti vērā pēdējo gadu iedzīvotāju zaudējumi, applūstot viņu īpašumiem. Visticamāk, pēc pāris mēnešiem jau varētu tikt izstrādāts skiču un tehniskais projekts, lai pēc tam tuvākajā laikā uzsāktu dambja būvniecību.

Jaunā aizsargdambja būvniecībai nepieciešama gan Gaujas krasta zemes īpašnieku piekrišana, gan vairāku dabas aizsardzības iestāžu piekrišana Dabas aizsardzības pārvaldes un Vides pārraudzības valsts biroja iebildumi patlaban izstrādātajam jaunajam aizsargdambja izbūves plānam ir saistīti ar iespējamu aizsargājamo mežu nopludināšanu un bojājumu nodarīšanu tiem.

Projektu plānots īstenot līdz 2015. gada 1. jūnijam, un tā izmaksas ir 3 074 180 lati, ko pilnībā sedz Eiropas Reģionālās attīstības fonds.

Iepriekš:
Carnikavā sākta ilgi gaidītā dambja rekonstrukcija
Carnikavā un Ādažos stiprinās aizsargdambjus; Babītē atjaunos polderus
Plūdu "sagrauzto" ceļu atjaunošana Carnikavā izmaksā teju 20 tūkstošus latu
Nolemti applūšanai
Carnikavai piešķir 3650 latus plūdu seku kompensēšanai
Plūdos cietušie carnikavieši saņem pabalstus
FOTO: Siguļu iedzīvotāji cīnās ar plūdiem