30.07.2013 11:25

Stopiņu dome par Ulbrokas muižas izsoli dzird pirmo reizi; interese par to ir

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Izcilais vēstures piemineklis Stopiņu muiža pamazām iet zudībā. Tikai no jaunajiem saimniekiem būs atkarīgs, vai tā atgūs agrāko spožumu. Izcilais vēstures piemineklis Stopiņu muiža pamazām iet zudībā. Tikai no jaunajiem saimniekiem būs atkarīgs, vai tā atgūs agrāko spožumu. Krišjānis Grantiņš

Stopiņu novada dome teorētiski ir ieinteresēta iegādāties izsolāmo Ulbrokas muižu, taču praktiski visu noteiks cena un citas prasības. 

Jau vēstījām, ka augusta beigās zem izsoles āmura nonāks VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) nekustamais īpašums, proti, zeme un ēkas Radiostacijas ielā 21, kas zināma arī kā vēsturiskās Ulbrokas muižas teritorija.

Sarunā ar portālu "Apriņķis.lv" Stopiņu novada domes priekšsēdētājs Jānis Pumpurs neslēpj, ka par gaidāmo izsoli viņš uzzinājis tikai no medijiem, oficiālu dokumentāciju pagaidām pašvaldība neesot saņēmusi. "Protams, mums ir jāzina pārdošanas nosacījumi, lai varētu komentēt plašāk, taču interese par šo īpašumu mums noteikti ir," atklāj mērs. Līdzko dome saņems detalizētu informāciju par izsoli, J. Pumpurs likšot izvērtēt to attiecīgajiem domes darbiniekiem.

Piebilstams, ka pašvaldība Ulbrokas muižu iekļāvusi savos nākotnes plānos, par ko liecina Stopiņu novada attīstības programma 2012.–2018. gadam. Tajā norādīts, ka novads pašlaik nav populārs tūristu vidū, par spīti Rīgas tuvumam, jo tajā ir salīdzinoši maz kultūrvēsturisku objektu. Lai popularizētu Stopiņus kā interesantu apskates vietu, par galveno tūrisma objektu šajā Pierīgas vietā varētu kļūt Ulbrokas jeb Stopiņu muiža.

Muiža, kas varētu kļūt par tūrisma attīstības pamatu novadā, veicinot citu pakalpojumu attīstību, no otras puses taptu arī par novadnieku vēsturiskās identitātes un piesaistes vietu, jo iedzīvotāju skaits pēdējā laikā Stopiņu novadā palielinājies par vienu trešdaļu, ko galvenokārt veido ienācēji, secināts dokumentā. Tas gan, visticamāk, nenotiku uzreiz, jo ar tik bagātu vēsturi apvītais īpašums pašlaik brūk kopā.

Piebilstams, ka vietai ir sena vēsture. Ulbrokas muižas kungu māja celta aptuveni 1800. gadā pēc Rīgas arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta. Tā ir klasicisma stila celtne ar stilam raksturīgām fasādes kolonnām un dekoratīvu balkonu ar skatu Ulbrokas ezeru (kādreizējo muižas dzirnavu dīķi). Senākās ziņas par Ulbrokas muižu ir kopš 1562. gada, kad kardināls Radzivils piešķīra zemes pie Rīgas robežām rātskungam H. fon Ulenbrokam. 1564. gadā šo īpašumu apstiprināja arī Polijas valdnieks Sigismunds Augusts. 1718. gadā muižu pārpirka rātskungs K. Cimmermanis, bet 1874. gadā daļu no tās ķīlā ieguva J. Buse. 1901. gadā muiža pārgāja barona F. fon Mengdena īpašumā, kura ģimene pārvaldīja muižu līdz pat agrārajai reformai 1920. gadā.

Iepriekš:
Foto: Muiža grūst, barona lapenes vietā – izgāztuve
Ulbrokas muiža – nozīmīgākais tūrisma objekts Stopiņos