29.07.2013 18:25

Augusta beigās beidzot cer izsolīt Ulbrokas muižu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pēc nepilna mēneša, 27. augstā, atklātā mutiskā izsolē tiks pārdots VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs" (LVRTC) nekustamais īpašums – zeme un ēkas Radiostacijas ielā 21, Ulbrokā, Stopiņu novadā, kas zināma arī kā vēsturiskās Ulbrokas muižas teritorija.

Agrāk Ulbrokas muižas teritorija tika izmantota Radiocentra vajadzībām un tajā tika izvietota LVRTC piederošā tehniku, kas nepieciešama uzņēmuma pakalpojumu nodrošināšanai. Ņemot vērā tehnoloģiju straujo attīstību, LVRTC vairs nav nepieciešamas plašas telpas tehnikas izvietošanai, un nekustamā īpašuma uzturēšana ir kļuvusi nerentabla, tāpēc pieņemts lēmums īpašumu pārdot izsolē.

Izsoles objekts sastāv no trim zemes gabaliem, attiecīgi 0,4696 ha, 1,5 ha un 4,9018 ha lielumā, un deviņām ēkām, tajā skaitā Ulbrokas muižas kungu māju. Objektu izsole notiks 27. augustā pulksten 11 Rīgā, Ērgļu ielā 7. Tā paredzēta mutiski, solot ar minimālo augšupejošu soli – Ls 1000 no izsoles sākotnējās cenas, kas ir noteikta 395 000 latu apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa, informē LVRTC pārstāvis Arno Pjatkins.

Piebilstams, ka vietai ir sena vēsture. Ulbrokas muižas kungu māja celta aptuveni 1800. gadā pēc Rīgas arhitekta Kristofa Hāberlanda projekta. Tā ir klasicisma stila celtne ar stilam raksturīgām fasādes kolonnām un dekoratīvu balkonu ar skatu Ulbrokas ezeru (kādreizējo muižas dzirnavu dīķi). Senākās ziņas par Ulbrokas muižu ir kopš 1562. gada, kad kardināls Radzivils piešķīra zemes pie Rīgas robežām rātskungam H. fon Ulenbrokam. 1564. gadā šo īpašumu apstiprināja arī Polijas valdnieks Sigismunds Augusts. 1718. gadā muižu pārpirka rātskungs K. Cimmermanis, bet 1874. gadā daļu no tās ķīlā ieguva J. Buse. 1901. gadā muiža pārgāja barona F. fon Mengdena īpašumā, kura ģimene pārvaldīja muižu līdz pat agrārajai reformai 1920. gadā.

Plašāka informācija par izsoli atrodama šeit.

Iepriekš:
Foto: Muiža grūst, barona lapenes vietā – izgāztuve
Ulbrokas muiža – nozīmīgākais tūrisma objekts Stopiņos