20.05.2013 17:27

Anita Arikāne: "Paldies visiem!"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kad būs vēlēšanās, Anita pati varēs gultu nolaist līdz ratiņkrēsla augstumam, pārkāpt tajā un patstāvīgi piekļūt pie datora. Bez citu palīdzības Anita varēs arī atgriezties gultā atpakaļ tāpēc, ka ilgstoši sēdēt viņai ir grūti, jo sāk reibt galva un uznāk nelaba dūša. Jaunā gulta ļaus viņai pavadīt dienu saskaņā ar savām vēlmēm, jo nebūs jālūdz palīgā pansionāta darbinieki. Kad būs vēlēšanās, Anita pati varēs gultu nolaist līdz ratiņkrēsla augstumam, pārkāpt tajā un patstāvīgi piekļūt pie datora. Bez citu palīdzības Anita varēs arī atgriezties gultā atpakaļ tāpēc, ka ilgstoši sēdēt viņai ir grūti, jo sāk reibt galva un uznāk nelaba dūša. Jaunā gulta ļaus viņai pavadīt dienu saskaņā ar savām vēlmēm, jo nebūs jālūdz palīgā pansionāta darbinieki. Krišjānis Grantiņš

Pagājušā gada 10. septembrī aicinājām atbalstīt Anitu Arikāni, kura dzīvo sociālās aprūpes centrā "Gauja", lūdzot ziedot naudu speciālas gultas iegādei, kas viņai palīdzētu uzlabot dzīves kvalitāti. Anitas sapnis ir piepildījies.

"Man šī gulta nāca kā īsts brīnums," stāsta Anita Arikāne. "Ziedojumu kontā bija ieskaitīti 287 lati, kad portālā "Draugiem.lv" saņēmu vēstuli ar vārdiem: "Mēs tev to gultu nosponsorēsim." Kāda sieviete, kura dzīvo ASV, visu gultai vajadzīgo naudu pārskaitījusi radiniekiem Latvijā, kuri no kādas firmas Lietuvā iegādājušies gultu, kas to savukārt atveda uz pansionātu. "Esmu ļoti pateicīga ASV dzīvojošajai sievietei un viņas radiem Latvijā, bet šo brīnišķīgo cilvēku vārdus atklāt nevaru, jo plašākai sabiedrībai viņi vēlējās palikt anonīmi."

Anitas jauno gultu sauc "Sentide" un viņa atzina, ka pirmo nakti tajā gulējusi ļoti labi. Gultas prioritāte ir tā, ka ar pults palīdzību Anita pati var regulēt gultas augstumu virs grīdas, kā arī pacelt gultas galvgali vai kājgali. Tas viņai ļaus pavadīt dienu saskaņā ar savām vēlmēm, jo nebūs jālūdz palīgā pansionāta darbinieki.

Kad būs vēlēšanās, Anita pati varēs gultu nolaist līdz ratiņkrēsla augstumam, pārkāpt tajā un patstāvīgi piekļūt pie datora. Bez citu palīdzības Anita varēs arī atgriezties gultā atpakaļ tāpēc, ka ilgstoši sēdēt viņai ir grūti, jo sāk reibt galva un uznāk nelaba dūša.

Ļoti svarīga šīs gultas priekšrocība ir tā, ka to var nolaist līdz grīdai. Tas Anitai ļaus izkāpt no gultas un parāpot vai pastaigāt uz ceļiem, lai patrenētu muskuļus.

"Par gultai saziedoto naudiņu – 287 latiem – es iegādājos divus matračus un planšetdatoriņu," stāsta Anita. "Uz viena matrača guļu, bet otrs būs vajadzīgs, lai varētu pavingrot uz grīdas. Pie 142 latiem, kas palika pēc norēķināšanās par matračiem, mana draudzene pielika 26 latus un nopirka man planšetdatoru."

"Dators ir tas, kam pateicoties Anita uzzina, kas notiek pasaulē, un ļauj sazināties ar citiem caur "Draugiem.lv". Man ļoti patīk, ka ar jauno planšetdatoru varēšu arī fotografēt," priecājas Anita. "Līdz šim es uz ekrāna, izmantojot programmas "CorelDraw" un "Photoshop," veidoju kolāžas no bildēm, ko safotografēja mani draugi. Patlaban meklēju cilvēku, kurš planšetdatoru tehniski varētu piestiprināt pie ratiņkrēsla tā, lai datoram var mainīt leņķi. Tad, izbraucot ar ratiņkrēslu brīvā dabā, es planšetdatoru varētu lietot kā fotoaparātu un videokameru, lai nofilmētu cilvēkus, puķes, ierakstītu putnu dziesmas."

Pateicīga par cilvēku atsaucību un Anitai Arikānei sniegto palīdzību ir arī sociālā aprūpes centra "Gauja" direktore Irēna Čerņavska: "Anita ir gados jauna sieviete ar īpašām vajadzībām. Tas tiešām ir jauki, ka ir piepildījies Anitas sapnis par tādu gultu, kādu viņa vēlējās. Tā patiesi atvieglo viņas situāciju, palīdz uzlabot dzīves kvalitāti, ļauj dzīvot atbilstoši savām vēlmēm un justies brīvāk, būt mazāk atkarīgai no citiem cilvēkiem."

Iepriekš:
Aicinām atbalstīt Anitu Arikāni. Neesi vienaldzīgs arī tu!
Tiesībsargs: Anita Arikāne var palikt sociālās aprūpes centrā "Gauja"