01.11.2012 16:16

Tiesībsargs: Anita Arikāne var palikt sociālās aprūpes centrā "Gauja"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Portālam “Apriņķis.lv” sazinoties ar Anitu Arikāni, viņa izteica pateicību par iespēju turpināt dzīvi pansionātā, lai arī saspringtās situācijas un neziņas dēļ aizvadītās naktis bijis grūti gulēt. Portālam “Apriņķis.lv” sazinoties ar Anitu Arikāni, viņa izteica pateicību par iespēju turpināt dzīvi pansionātā, lai arī saspringtās situācijas un neziņas dēļ aizvadītās naktis bijis grūti gulēt. Krišjānis Grantiņš

Anitai Arikānei aprūpes centrs Inčukalna novada Gaujā nebūs jāpamet. Tiesībsarga birojs paziņojis, ka lēmums par līguma izbeigšanu ir nelikumīgs.

Ievērojot to, ka A. Arikānei ir nepieciešami ilgstošas aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijas pakalpojumi, turklāt A. Arikāne vēlas šo pakalpojumu turpināt saņemt PASAM "Gauja", A. Arikānei var pārtraukt pakalpojumu sniegšanu tikai tādā gadījumā, ja tiek konstatēts, ka persona apdraud citu personu veselību, dzīvību vai sistemātiski pārkāpj noslēgtā līguma noteikumus, teikts Tiesībsarga paziņojumā. Tā kā lēmumā šādi apstākļi nav norādīti, tiesībsarga ieskatā nav tiesiska pamata pārtraukt pakalpojumu sniegšanu A. Arikānei. Tiesībsargs ir nosūtījis vēstuli Inčukalna novada domei ar norādījumu atcelt sociālās aprūpes centra lēmumu.

Inčukalna novada domes priekšsēdētājs Arvīds Blaus apstiprināja, ka A. Arikāne turpinās atrasties "Gaujā" un saņemt visus viņai pienākošos pakalpojumus. Garkalnes novada sociālā dienesta vadītāja Silvija Putnika arī atzina, ka šis jautājums ir atrisinājies pozitīvi un ir panākta savstarpēja vienošanās par aprūpes pakalpojuma turpināšanu.

Arī A. Arikānes ar notāru apstiprinātā pilnvarotā persona Rihards Vālands izteica prieku par vakar panākto miera izlīgumu, piebilstot, ka ar jautājumu par prettiesiskā lēmuma atcelšanu viņi strādāja jau divas ar pusi nedēļas, bet, tikai iejaucoties tiesībsargam un plašsaziņas līdzekļiem, lēmums tika atcelts. Šāda situācija rosina aizdomāties, cik cilvēks ir aizsargāts un vai juristi, kuri strādā pašvaldībās, ir pietiekami kompetenti, izvērtējot konkrētas situācijas un pieņemot lēmumus. Tāpat viņš norādīja, ka Anitas Arikānes komentāros par pansionātu ir ne tikai kritiskas piezīmes, bet arī atzinīgi vārdi, kas veltīti pansionātam. Būdama slims cilvēks, Anita Arikānes ir iestājusies par aprūpes nama personāla darbiniekiem, kuri palīdz viņai un pārējiem iemītniekiem, cik ir viņu iespējās.

Portāls "Apriņķis.lv" sazinājās arī ar Anitu Arikāni. Viņa izteica pateicību par iespēju turpināt dzīvi pansionātā, lai arī saspringtās situācijas un neziņas dēļ aizvadītās naktis ir bijis grūti gulēt.

"Apriņķis.lv" un "Rīgas Apriņķa Avīze" jau septembrī aicināja ziedot naudu, lai Anita Artikāne var iegādāties gultu "Alois", ko iespējams nolaist līdz grīdai un regulēt ar pulti. Tad viņa saviem spēkiem, neapgrūtinot aprūpes nama darbiniekus, spētu izkāpt no gultas un apsēsties ratiņkrēslā, lai pārvietotos pa istabu, kā arī varētu parāpot pa grīdu vai pastaigāt uz ceļiem, lai patrenētu muskuļus.

Patlaban kontā ir ieskaitīti 196 lati, bet gultas "Alois" iegādei vēl ir nepieciešami 1034 lati. "Rīgas Apriņķa Avīze" un portāls "Apriņķis.lv" aicina ziedot, lai atbalstītu Anitu un uzlabotu viņas dzīves kvalitāti.

ZIEDO!
Anita Arikāne, personas kods: 110471-11570
"Swedbank" konta numurs: LV61HABA0551003953124

Plašāka informācija par iespēju ziedot pa tālruni 67800931.


Iepriekš:
Pēc konflikta Anita Arikāne tomēr vēlas palikt aprūpes centrā
Aicinām atbalstīt Anitu Arikāni. Neesi vienaldzīgs arī tu!