28.05.2014 14:18

Eiropas Komisija noraida teju divu miljonu cilvēku parakstīto iniciatīvu "Viens no mums"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Eiropas Komisija (EK) sniegusi atbildi uz Eiropas pilsoņu iniciatīvu (ECI) "Viens no mums" ("One of us").

Pēc tikšanās ar šīs iniciatīvas organizatoriem un iepazīšanās ar viņu pieprasījumu EK nolēmusi neiesniegt tiesību akta projektu, jo dalībvalstis un Eiropas Parlaments (EP) ir gluži nesen apspriedušies un pieņēmuši lēmumu par Eiropas Savienības (ES) politiku šajā jomā.

Eiropas pilsoņu iniciatīva, kas ir pilsoņu rīcībā esošs līdzeklis darba kārtības noteikšanai, tika ieviesta 2012. gada aprīlī. Ar Eiropas pilsoņu iniciatīvas palīdzību viens miljons iedzīvotāju no vismaz ceturtās daļas ES dalībvalstu var aicināt Eiropas Komisiju rīkoties tajās jomās, kuras ietilpst tās kompetencē.

Atgādināms, ka iniciatīva "Viens no mums" aicināja ES pārtraukt tādu darbību finansēšanu, kuru rezultātā tiek iznīcināti cilvēka embriji, jo īpaši tādās jomās kā pētniecība, izstrāde un veselības aizsardzība. Iepazīstinot ar savu iniciatīvu, tās organizatori atsaucās uz ES Tiesas spriedumu lietā "Brüstle". Tomēr Tiesa savā spriedumā, kurā tā atsaucās uz Biotehnoloģiju direktīvu, norādīja, ka attiecīgo ES tiesību aktu mērķis nav regulēt cilvēka embriju izmantojumu zinātniskos pētījumos; spriedums bija tikai par biotehnoloģijas izgudrojumu patentēšanu, nevis par to, vai šādus pētījumus drīkst veikt un vai tos drīkst finansēt.

Pēc iniciatīvas reģistrēšanas rīkotāji savāca teju divreiz vairāk parakstu nekā obligāti nepieciešamais minimums – miljons parakstu vismaz septiņās ES dalībvalstīs, bet gan 1,9 miljonus. Piebilstams, ka nepieciešamo parakstu skaitu savāca arī Latvijas iedzīvotāji. Akcijas organizatori 9. aprīlī tikās ar EK un 10. aprīlī piedalījās EP atklātā sēdē. Eiropas Komisija ir secinājusi, ka pašreizējā finansējuma sistēma, par kuru nesen diskutēja un vienojās ES dalībvalstis un EP, esot pareiza.

"Esam rūpīgi pievērsušies šai Eiropas pilsoņu iniciatīvai. Tomēr dalībvalstis un Eiropas Parlaments ir vienojušies turpināt pētījumu finansēšanu šajā jomā, un tas nav bez pamata," sacīja ES pētniecības, inovācijas un zinātnes komisāre Moire Gēgena-Kvinna. "Embriju cilmes šūnas ir unikālas, tām ir potenciāls kļūt par metodi, kas izglābj dzīvības. Jau notiek klīniskie pētījumi. Eiropas Komisija arī turpmāk piemēros stingros ētikas noteikumus un ierobežojumus, kas noteikti ES finansētiem pētījumiem, tostarp arī noteikumu, ka mēs nefinansēsim embriju iznīcināšanu."

Savukārt par attīstību atbildīgais ES komisārs Andris Piebalgs sacīja: "Ar Eiropas pilsoņu iniciatīvu palīdzību iedzīvotājiem ir iespēja tiešā veidā iesaistīties ES politikas veidošanā, un mēs pievēršam lielu uzmanību šīm iniciatīvām. Grūtniecības un ar dzemdībām saistītu komplikāciju dēļ joprojām mirst pārāk daudz sieviešu. Tāpēc starptautiskā sabiedrība ir Tūkstošgades attīstības mērķos iekļāvusi arī mērķi samazināt mātes mirstību un panākt, ka reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumi ir pieejami visiem. Eiropas Savienībā dalībvalstis un citi starptautiski līdzekļu devēji aktīvi strādā, lai to panāktu, un ir noteikuši veselību un veselības aprūpes pieejamību par vienu no prioritātēm. Mums šai jomai ir paredzētas attīstības programmas, kuru mērķis ir paplašināt efektīvu ģimenes plānošanas pakalpojumu pieejamību, tādējādi izvairoties no vajadzības veikt abortus."

Pētījumi, kuros izmanto cilvēka embriju cilmes šūnas

Visiem pētījumiem, kuros izmanto cilvēka embrija cilmes šūnas, EK piemēro detalizētu "trīskāršas atslēgas" sistēmu, kas, kā Komisija uzskata, pilnībā atbilst ES līgumiem un tās Pamattiesību hartai. Minēto sistēmu jau lietoja, īstenojot iepriekšējo ES pētniecības programmu, un tai, 2013. gadā pieņemot ar programmu "Apvārsnis 2020" saistītos tiesību aktus, ir piekritušas gan ES dalībvalstis, gan EP.

Noteikumi ir šādi: jāievēro valsts likumi, proti, ES projektiem ir jāatbilst tās valsts likumiem, kurā šos projektus īsteno; visi projekti ir zinātniski jāpārbauda citiem zinātniekiem un rūpīgi jāizvērtē no ētikas viedokļa; ES līdzekļus nedrīkst izmantot jaunu cilmes šūnu līniju ieguvei vai tādiem pētījumiem, kuros iznīcina embrijus (šos līdzekļus nedrīkst izlietot arī cilvēka embriju cilmes šūnu iegādei).

EK nav īpaši pievērsusies tādu pētījumu finansēšanai, kuros izmanto cilvēka embriju cilmes šūnas. Toties komisija finansē pētījumus, kā ārstēt slimības vai novērst veselības aprūpes problēmas, piemēram, Parkinsona slimības, Hantingtona slimības un diabēta terapijas pētījumus. Tajos var izmantot cilvēka embriju cilmes šūnas, ja tas paredzēts vislabākajos projektu priekšlikumos. No 2007. līdz 2013. gadam veselības jomā ES ir finansējusi 27 tādus sadarbības projektus, kuros izmanto cilvēka embrija cilmes šūnas; šiem projektiem ieguldījums no ES budžeta bijis 156,7 miljoni eiro. Savukārt tajā pašā periodā kopējais investīciju apjoms veselības pētniecībai bija apmēram seši miljardi eiro.


ES palīdzība veselības aprūpei jaunattīstības valstīs

Mātes un bērna veselības jomā sniegtās palīdzības principus nosaka: Tūkstošgades attīstības mērķi nabadzības izskaušanai pasaulē. Tajos ir iekļauts konkrēts mērķis līdz 2015. gadam samazināt mātes mirstību par 75 % un panākt to, ka reproduktīvās veselības aprūpes pakalpojumi ir pieejami visiem; Starptautiskās konferences par iedzīvotājiem un attīstību (ICPD) Rīcības programma, kurā norādīts, ka abortu nekādā ziņā nedrīkst popularizēt kā ģimenes plānošanas metodi, ka mākslīgā aborta pakalpojumi jāsniedz atbilstīgi katras valsts likumiem un ka tad, ja aborts nav vispār aizliegts ar likumu, tas ir jāveic drošos apstākļos.

Par ES finansēšanas prioritātēm veselības aprūpes jomā lemj kopā ar partnervalstu valdību, īpaši pievēršoties valsts veselības aprūpes sistēmas uzlabošanai un cenšoties panākt, ka tā kļūst pieejamāka. 2008.–2012. gadā veselības aprūpes nozarei ES iztērēja 3,2 miljardus eiro no attīstībai iedalītajiem līdzekļiem. No šīs naudas 1,5 miljardu eiro izlietoja mātes, jaundzimušo un bērnu veselībai, 87 miljonus ieguldīja reproduktīvās veselības aprūpē un 17 miljonus eiro atvēlēja ģimenes plānošanai.

Iepriekš:
Eiropas zinātnieki atbalsta iniciatīvu "Viens no mums"
Iniciatīvas "Viens no mums" atbalstam arī Latvijā savākts nepieciešamais parakstu skaits!
Iniciatīvai "Viens no mums" jau savākti 1 097 417 paraksti; arī Malta sasniegusi minimumu
Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs aicina atbalstīt Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Viens no mums"
Sākusies Latvijā pirmā Eiropas pilsoņu iniciatīva "One of us" jeb "Viens no mums"
Francija izpilda ES prasību iniciatīvai "Viens no mums"; arī Lietuva ir tuvu
Iniciatīva "Viens no mums": Arī Lietuva sasniegusi minimumu
Iniciatīva "Viens no mums": aizstāvēt tiesības uz dzīvību ir katra labas gribas cilvēka pienākums
Par dzīvību Eiropā parakstījies jau viens miljons cilvēku
Rīkos pirmo konferenci par Eiropas Pilsoņu iniciatīvu "Viens no mums"

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža