27.05.2014 15:54

Eiropas zinātnieki atbalsta iniciatīvu "Viens no mums"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Autoritatīvu Spānijas, Francijas un Itālijas zinātnieku parakstītā vēstulē pausts atbalsts centieniem pārtraukt no Eiropas Savienības fondiem finansēt tādas darbības, kas ietver cilvēka embriju iznīcināšanu.

Vēstulē norādīts, ka divdesmit gadu laikā veiktie pētījumi nav devuši drošus pierādījumus apgalvojumiem, ka cilmes šūnas varētu būt vienīgā iespējā dziedēt atsevišķas slimības. Pēc autoru – zinātnieku un ekspertu cilmes šūnu jomā – domām, cilvēka embriju iznīcināšana ir neētiska un nevar būt uzskatāma par normālu.

Vēl jo vairāk nav pieļaujams, ka cilvēka embriju iznīcināšanā dzimstības kontroles programmu ietvaros un it īpaši zinātniskās pētniecības jomā tiek izmantots Eiropas Savienības publisko fondu finansējums. Autori arī norāda, ka paradoksālā kārtā, ņemot vērā 2010. gadā izdoto Eiropas Savienības direktīvu par dzīvnieku aizsardzību, šobrīd Eiropā cilvēku embriji ir mazāk aizstāvēti nekā dzīvnieku embriji.

Minēto vēstuli parakstījis Francijas Nacionālās medicīnas akadēmijas loceklis, neirobiologs Alēns Privā, Romas universitātes profesors Salvino Leone, Madrides universitātes bioloģijas zinātņu doktors Nikolass de la Huvē un vairāki citi.

Zinātnieki tādējādi pauduši atbalstu iniciatīvai "One of Us" ("Viens no mums"), ar kuras palīdzību dažu mēnešu laikā Eiropas Savienības valstīs tika savākti gandrīz 1,9 miljoni parakstu. Šāgada aprīlī projekta organizācijas komitejas pārstāvji tikās ar ES amatpersonām, lai apspriestu iespējamās izmaiņas likumdošanā. Paredzams, ka oficiāla Eiropas Komisijas atbilde varētu sekot 28. maijā.

Iepriekš:
Arhibīskaps Zbigņevs Stankevičs aicina atbalstīt Eiropas pilsoņu iniciatīvu "Viens no mums"
Sākusies Latvijā pirmā Eiropas pilsoņu iniciatīva "One of us" jeb "Viens no mums"
Francija izpilda ES prasību iniciatīvai "Viens no mums"; arī Lietuva ir tuvu
Iniciatīva "Viens no mums": Arī Lietuva sasniegusi minimumu
Iniciatīva "Viens no mums": aizstāvēt tiesības uz dzīvību ir katra labas gribas cilvēka pienākums
Par dzīvību Eiropā parakstījies jau viens miljons cilvēku
Rīkos pirmo konferenci par Eiropas Pilsoņu iniciatīvu "Viens no mums"