16.02.2017 13:50

Masku izrādes, gājieni un koncerti – Starptautiskais Masku tradīciju festivāls viesosies arī Pierīgā Svarīgs

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Masku izrādes, gājieni un koncerti – Starptautiskais Masku tradīciju festivāls viesosies arī Pierīgā publicitātes

No 24. līdz 26. februārim Latvijā notiks XVIII Starptautiskais Masku tradīciju festivāls. Viena no jaukākajām un arī dabiskākajām norisēm allaž ir masku viesošanās lauku sētās, tāpēc sestdienā masku grupas dosies uz vairākiem Latvijas novadiem, arī Mālpili un Ķekavas novada Katlakalnu.

Festivāla programmā masku izrādes, gājieni, konference, dižkoncerts, Meteņa dzīšana. Festivālā piedalīsies aptuveni 20 masku grupas no dažādām Latvijas vietām – Līvāniem, Tomes, Smiltenes, Tārgales, Vidrižiem, Saulkrastiem, Katlakalna, Mālpils, Vecumniekiem un, protams, Rīgas, kā arī viesi no ārvalstīm – Sjerraleones, Bulgārijas, Lietuvas, Čehijas. Konferencē un meistarklasēs piedalīsies masku tradīciju speciālisti no Latvijas, Maķedonijas, Čehijas, Sjerraleones, Bulgārijas un Lietuvas, liecina Latvijas Folkloras biedrības informācija.

Maskošanās tradīcija ir viena no interesantākajām tradicionālās kultūras izpausmēm. Maskotie tēli gadalaika tumšajā pusē un gadalaiku mijās ir sastopami ļoti daudzās valstīs. Lai saglabātu un izzinātu, kā arī atjaunotu zudušo autentisko maskošanās tradīciju un to popularizētu un attīstītu mūsdienās, Starptautiskie masku tradīciju festivāli Latvijā notiek kopš 1999. gada dažādās vietās un novados, vēsta biedrības pārstāvji.

"Maskošanās mērķis ir palīdzēt pārvarēt krīzes brīžus, atjaunoties, iegūt spēku. Maskotie tēli mājai un tajā mītošai saimei nes svētību, veselību, aizsardzību, nodrošina auglību un ražu, izdošanos darbos. Gan maskoto uzņemšana, gan paša tērpšanās kādā tradicionālā masku tēlā dod to, kas svarīgs ikvienam visos laikos un laikmetos," norāda biedrības pārstāvji.

Katlakalna folkloras kopai "Rāmupe" šis būs jau septītais Masku tradīciju festivāls. 25. februārī Katlakalnā maskotie ļaudis no daudziem Latvijas novadiem, kaimiņu zemēm un tālākām valstīm ciemosies un svētību nesīs katlakalniešu sētās, bet pats festivāls ar masku izrādīšanos un vispārēju līksmību tiks svinēts atpūtas vietā Nēģiši, vēsta folkloras kopas pārstāve Gunta Saule. 

Tajā pašā laikā Mālpilī paredzēti masku grupu gājieni, bet Saules vārtu kalnā pie pilskalna estrādes notiks masku izrādes un dažādas izdarības.

Lasīt 3051 laiki