19.09.2012 17:10

Iespējas trenēties – no dambretes līdz kamaniņu sportam

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgas novados tiek piedāvātas nodarbības arī karatē Pierīgas novados tiek piedāvātas nodarbības arī karatē www.ashihara.lv

Pierīgas novados bērniem ir plašas iespējas trenēties ne tikai komandu sporta spēlēs, bet arī nodarboties ar individuālajiem sporta veidiem.

Nopietnākie treniņi, domājot jau par profesionālo sportu, notiek Murjāņu Sporta ģimnāzijā (MSĢ), kur gatavojas riteņbraucēji, vieglatlēti un kamaniņu braucēji no visas Latvijas (vēl arī airētāji, kanoisti un smaiļotāji, kuri trenējas MSĢ filiālē Jūrmalā). Četrām Pierīgas pašvaldību dibinātajām sporta skolām uzdevumi ir nedaudz citi un katrai no tām ir savs specifisks piedāvājums.


Siguldas sporta skola piedāvā treniņus vieglatlētikā, kalnu slēpošanā, badmintonā un dambretē. Ādažos bāzētajā Pierīgas bērnu un jaunatnes sporta skolā ir džudo, orientēšanās sporta un peldēšanas sekcijas. Salaspils sporta skolā līdzās vairākām sporta spēlēm jaunieši var nodarboties ar vieglatlētiku un roku cīņu. Savukārt Ķekavas novada sporta skolā notiek treniņi mākslas vingrošanā, vieglatlētikā, riteņbraukšanā un brīvajā cīņā.

Taču sporta skolas, protams, nav vienīgā iespēja bērniem nodarboties ar sportu. Līdzīgi kā sporta spēlēs, tādas garantē gan atsevišķu sporta klubu, gan novada sporta centru un kompleksu, gan mācību iestāžu piedāvājums.

Skriet vai braukt ar divriteni katrs var patstāvīgi, taču, ja ir vēlēšanās to darīt nopietnāk, pastāv iespēja nopietnākiem treniņiem. Ar riteņbraukšanu var nodarboties, piemēram, biedrībā "Salaspils/Zīriņi" vai Mārupes BMX klubā, bet vēl arī citas vieglatlētikas disciplīnas apgūt Carnikavā, Ropažos, Mārupē un citviet. Savukārt trenēties peldēšanā bērni var gandrīz visur, kur vien ir peldbaseini.

Individuālo sporta spēļu piekritēji iespējas nodarboties ar sev tīkamiem sporta veidiem var meklēt tenisa centrā "Ādaži", Mārupes tenisa skolā Jaunmārupē, Garkalnes tenisa skolā, Siguldas badmintona klubā, Allažu pamatskolā, Inčukalna sporta kompleksā. Daudzviet novadu sporta kompleksi piedāvā iespējas spēlēt gan tenisu, gan galda tenisu, gan arī novusu, kas līdz ar citām galda spēlēm ir viegli pieejams novadu dienas centros.

Teju visos Pierīgas novados tiek piedāvātas nodarbības arī cīņas sporta veidos. Vispopulārākais šķiet karatē – dažādu cīņas stilu sekcijas darbojas Babītē, Carnikavā, Saulkrastos, Zvejniekciemā, Inčukalnā, Ropažos, Zaķumuižā, bet Salaspilī ir pat vairāki karatē klubi. Ādažos, Siguldā, Vangažos, Saulkrastos iespējams nodarboties ar džudo, Mārupē un Salaspilī – ar teikvondo, Ķekavā un Ādažos – ar brīvo un grieķu romiešu cīņu, bet viens no Latvijas boksa centriem ir Olaine.

Par sporta nodarbībām un arī sacensībām svaigā gaisā gādā Pierīgas orientēšanās klubu ("Kāpa", "Prizma" u. c.) piedāvājums Carnikavā, Saulkrastos, Ropažos, Saulkrastos, Siguldā. Apgūt golfa iemaņas var "Viesturu", "Salienas" un Reiņa trases laukumos. Vasaras periodā ūdens prieki, izmantojot treneru padomus, izbaudāmi "Aqua Sports" klubā Piņķos, veikparkos Ādažos un sporta kompleksā "333" Ropažu novadā, kā arī vairākos ūdenssporta klubos Baltezerā un Babītes novadā pie Lielupes. Vindsērfinga pamatus iespējams iegūt Ķekavas novada skolā "Kambīze", bet Priedaines jahtklubā nodarboties ar burāšanu.

Babītes novadā no pavasara līdz rudenim notiek loka šaušanas sporta kluba "Amazones" nodarbības (ziemā tās turpinās zem jumta Rīgā), bet Siguldā šo sporta veidu popularizē un aicina trenēties sporta klubs "Stiegra". Pa visu Pierīgu izkaisīti jāšanas sporta klubi un skolas, kur zirgus mīlošie bērni var atrast iespējas nodarboties ar šķēršļu pārvarēšanu vai iejādi. Jau no pirmsskolas vecuma bērni var apmeklēt sporta deju klubu nodarbības Olainē, Siguldā, Ādažos, Krimuldā, Mārupe, Mālpilī un citur.

Tiem, kas aizraujas ar tehniskajiem sporta veidiem, ieteicams interesēties Mārupes automoto klubā "Bieriņi", "MX Ādaži" motokrosa komandā vai arī sporta kompleksa "333" kartinga skolā.

Atsevišķs stāsts par ziemas sporta veidiem, kas drīz kļūs īpaši aktuāli. Saprotams, ka to lielais vairums centrējas ap Siguldu. Trenēties kalnu slēpošanā var vairākos sporta klubos ("Pantera", "Kore", "Ziemeļpols"), distanču slēpotājus pulcina biedrība "A2", snovbordistus – Siguldas slēpošanas skola un snovborda skola "Snow pistols", bet sporta klubā "Lidojošais slēpotājs" iespējams izmēģināt spēkus tramplīnlēkšanā.

Tomēr nodarboties ar ziemas sportu var arī citviet. Mārupes pusē nodarbības kalnu slēpošanā piedāvā sporta klubs "Virsotne", bet vairākās vietās Pierīgā – Saulkrastos, Siguldā, Ropažos, Allažos, Inčukalnā, Ulbrokā – bērni no 10 gadu vecuma var apgūt kamaniņu sporta pamatus, lai tos tālāk pilnveidotu Siguldas bobsleja un kamaniņu trasē, kā arī Murjāņu sporta ģimnāzijā.

Iepriekš:
Izvēle starp grozu, tīklu un vārtiem
Futbolā no četru gadu vecuma