11.07.2013 13:39

Ikšķile kļūst par petanka centru

Autors  Ogrenet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ikšķilē notikušajā Latvijas junioru čempionātā petankā uzvarēja upesciemieši (vidū), bet pārējās goda pjedestāla vietas tika jaunajiem ikšķiliešiem. Ikšķilē notikušajā Latvijas junioru čempionātā petankā uzvarēja upesciemieši (vidū), bet pārējās goda pjedestāla vietas tika jaunajiem ikšķiliešiem. Ģirts Peirāgs; www.ogrenet.lv

Tikai pagājušajā gadā Ikšķilē tika atklāti petanka laukumi, bet jaunajiem ikšķiliešiem šajā sporta veidā jau ir pirmie panākumi.

Pērn junioru konkurencē izcīnītajam Latvijas čempionu titulam šomēnes tika pievienotas arī sudraba un bronzas medaļas.

Ikšķilietis Ģirts Peirāgs, kurš ir gan Latvijas Petanka sporta federācijas (LPSF) prezidents, gan arī treneris klubā "Petank Ikšķile", pastāstīja, ka šis sporta veids, kurš pasaulē ir ļoti izplatīts, arvien populārāks kļūst arī Ikšķilē. Ikšķiliešu priekšrocība ir tajā, ka ar petanku aizraujas arvien vairāk jauniešu, astoņus no viņiem var uzskatīt par aktīviem sportistiem, jo puiši un meitenes piedalās sacensībās ne tikai Ikšķilē, bet arī citur Latvijā.

Lai arī Latvijā petanku spēlē tikai trešo gadu, bet Ikšķilē – kopš pagājušā gada, jaunajiem ikšķiliešiem jau ir, ar ko palepoties. Pērn tieši ikšķilieši uzvarēja junioru komandu čempionātā, izcīnot tiesības debitēt Eiropas čempionātā, kas pagājušajā rudenī norisinājās Beļģijā.

Pagājušajā sestdienā divi no pērnās sezonas čempioniem – Amanda un Roberts Peirāgi – kopā ar Lauru Leinerti junioru čempionātā, kas notika tieši Ikšķilē, izcīnīja sudraba medaļas, jo par nieka tiesu iznāca piekāpties Upesciema komandai. Bronzas medaļas tika vēl vienai mājinieku komandai, kuras sastāvā spēlēja Kārlis Rudens, Markuss Mistris un Jolanta Dzilna. Petanka sezona Latvijā turpinās.

Kā informēja LPSF prezidents, Roberts Peirāgs šobrīd ir junioru ranga līderis, bet viņa komandas biedrene Laura Leinerte ieņem augsto 3. vietu.

No petanka noteikumiem

Petankā trīs spēlētāji spēlē pret trim spēlētājiem. Notiek sacensības arī divniekiem un individuālie turnīri. Uzdevums ir pēc iespējas vairāk savas komandas bumbu aizmest tuvāk košonetam – mača sākumā izmestajai mazajai bumbiņai, kas tad arī nosaka centru – mērķi. Trijnieku spēlēs katram dalībniekam ir divas bumbas, bet divniekos un individuālajās sacensībās – trīs. Rezultāts tiek aprēķināts, saskaitot košonetam tuvāk esošās vienas komandas bumbas. Vienas partijas rezultāts var būt no 1:0 līdz pat 12:0.


Spēles norisinās līdz 13 punktiem, ar iespēju kvalifikācijas sacensībās spēlēt līdz 11 punktiem. Dažām sacensībām var tikt noteikts laika ierobežojums. Bumbas ir izgatavotas no metāla, to diametrs ir no 7,05 līdz 8,00 cm, svars – no 650 līdz 800 g. Košonets (mazā bumbiņa) izgatavota no koka vai sintētiska materiāla, tās diametrs 3 cm. Spēles laukums atzīmēts ar auklām.

Ikšķilietis Ģirts Peirāgs aicina visus, kurus ieinteresējis šis sporta veids un iespējas ar to nodarboties Ikšķiles Ādamlaukā, sazināties ar viņu pa tālruni 20245645. Vecuma ierobežojumu nav.

Iepriekš:
Ikšķiliešu un viesu priekam – bezmaksas petanka laukums
Spēle ministram un namamātei - petanks