16.06.2012 20:45

Spēle ministram un namamātei - petanks

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Spēle ministram un namamātei - petanks Krišjānis Grantiņš

Pierīgas novadi kļuvuši par Francijā ārkārtīgi populārās petanka spēles centriem – aug spēlētāju skaits, tiek celti jauni laukumi.

No malas tas izskatījās kā kāda dāmu klubiņa izbraukuma pasākums. Dažādi tērptas visdažādākā vecuma un fiziskās kondīcijas daiļā dzimuma pārstāves Upesciema stadiona malā pa pāriem mētāja metāla lodes uz raupjai grantij līdzīga seguma laukuma. Citas, gaidīdamas savu kārtu, zem saulsargiem pārsprieda sadzīviskas lietas. Nezinātājs diez vai šinī idillē varētu atpazīt Latvijas individuālo čempionātu petankā dāmām.

Petanka pirmsākumi meklējami Grieķijā 6. gadsimtā pirms mūsu ēras, mūsdienu spēles noteikumi izveidojās pagājušā gadsimta sākumā. Šobrīd ar šo sporta veidu nodarbojas vairāk nekā 80 valstīs visos kontinentos. No Eiropas valstīm pārliecinoši pirmajā vietā ir Francija, kur petanku spēlē četri miljoni (pensionāri ar lodēm rokās parkā ir visai izplatīta aina Francijai veltītās tūrisma reklāmu filmiņās).

Petanka spēles noteikumus varētu pielīdzināt Latvijā mazliet pazīstamākajam kērlingam. Uzdevums ir, izpildot metienus ar 680 – 800 gramus smagajām metāla lodēm 6 – 10 metru attālumā, tās novietot pēc iespējas tuvāk mazajai krāsainajai bumbiņai, jeb kašonetam. Par katru bumbu, kas tai ir tuvāk nekā pretiniekam, pienākas viens punkts. Cīņa rit līdz 13 iegūtiem punktiem. Petanku spēlē viens pret vienu, pa pāriem vai trijatā, kas skaitās prestižākais un populārākais spēles veids, jo tajā daudz ko nosaka prasme darboties komandā, izstrādāt vienotu spēles taktiku, ne tikai precīzi mest.

Latvijā organizēta petanka spēle vēl ir bērnu autiņos. 2009.gada augustā dažu dienu laikā neatkarīgi viens no otra tika reģistrēti divi petanka klubi – Ropažos un Rīgā (salīdzinājumam – Igaunijā ar šo spēli nodarbojas 15 gadu, Lietuvā – septiņus). Tagad Latvijā ir astoņi klubi un ap 200 aktīvu spēlētāju.

"Visus gan nemaz neesam apzinājuši. Statistika liecina, ka gadā Latvijā pārdod ap 1000 petanka bumbu – tas nozīmē, ka kādi 30 spēlētāji varētu nākt klāt. Taču nav jau obligāti visiem piedalīties oficiālajās sacensībās, ne visiem vēlēšanās sacensties un azarts ir tik liels," stāsta Latvijas Petanka sporta federācijas prezidents Gundars Lasmanis.

"Ģeogrāfija mums ir diezgan plaša – Ventspils, Jelgava, Valmiera, Preiļi. Ļoti aktīva ir Pierīga – Ropaži, Carnikava, Salaspils, Ikšķile, Garkalnes novads, kur Upesciemā uzbūvēts jauns petanka laukums. Pagājušajā nedēļā šeit bija atbraukuši igauņi, viņi teica – mēs jūs varam apskaust. Arī Ropažos ir labs laukums, ļoti kvalitatīvs laukums top Ikšķilē," stāsta federācijas vadītājs. Būdams ropažnieks, viņš piebilst, ka pēdējos divos gados petanks ir iekļauts Ropažu novada sporta spēļu programmā, bet pērn Pierīgas novadu sporta spēļu ietvaros šajā sporta veidā sacentās domju priekšsēdētāji.

Baltijas kausa izcīņā pēc pirmajiem diviem posmiem Latvija ir pārliecinošā vadībā, bet vēl 2009. gadā radās izdevība piedalīties pasaules čempionātā sievietēm Taizemē, kur piedalījās apmēram 40 valstis. "Mūsu meitenes jau pirmajā gadā uzvarēja Ameriku, apsteidza Krieviju un Igauniju, kas par to bija šokā," ne bez gandarījuma atceras G.Lasmanis.

Viņš atzīst, ka jauniešiem šis sporta veids varbūt varētu likties nedaudz vienmuļš. Tomēr petanka spēlētāju vidū ir gan dzīvesbiedri, gan brāļi un māsas, gan vecāki ar bērniem. "Baltijas kausa izcīņā es spēlēju vienā trijniekā kopā ar Ivaru Dzenīti un viņa dēlu. Viņam ir desmit gadu, bet puika jau spēlē ļoti labi! Mums ir ļoti dažādi cilvēki. Ir Regbija federācijas prezidents Juris Silovs, kurš pagājušajā gadā izcīnīja tiesības pārstāvēt Latviju Eiropas čempionātā. Ir daudz mākslinieku un ar kultūru saistītu cilvēku. Ir bijusī TTT basketbola komandas spēlētāja, ir skolnieki, ārstes, frizieres, šoferi, ierēdņi, policisti, armijas cilvēki, latvieši, krievi, lietuvieši, ebreji, poļi. Attiecībās starp spēlētājiem gadās visādi. Dažiem azarts un temperaments reizēm iet pāri par mēru, bet pārsvarā visi ir draudzīgi."

Lai izmēģinātu spēkus petankā, nepieciešams pavisam nedaudz: vienkāršākie bumbu komplekti, ko taisa Ķīnā un ko var nopirkt "JYSK" un "100% sports" veikalos, maksā 12 latu, bet ar noteikumiem var iepazīties Latvijas Petanka sporta federācijas interneta lapā.