11.02.2015 15:18

Baltijā modernākās vēža klīnikas izveidē Siguldā investēti miljoni; medicīnas centru atklās jau šoruden

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Stereotaktiskās radioķirurģijas centra "Sigulda"" datorizēta vizualizācija "Stereotaktiskās radioķirurģijas centra "Sigulda"" datorizēta vizualizācija publicitātes

Baltijā modernākais medicīnas centrs Siguldā, kura izveidē investēti 5,6 miljoni eiro, varētu tikt atklāts jau šoruden. Šāda centra izveide Siguldā ir patiešām unikāla, jo tajā ar īpašu iekārtu, kādas Eiropā nav plaši izplatītas, tiks ārstēti ar vēzi slimie pacienti.

Siguldā vēzi ārstēs ar modernāko iekārtu Baltijā

"Šobrīd Siguldas slimnīcas teritorijā notiek intensīvi būvdarbi, lai jau vasarā mēs varētu uzstādīt robotizēto stereotaktiskās radioķirurģijas tehnoloģiju "CyberKnife", ar kuru varēs ārstēt ar vēzi slimos pacientus. Plānots, ka 2015. gada novembrī tiks pārgriezta medicīnas centra atklāšanas lentīte," pastāstīja siguldietis un viens no šī medicīnas centra izveidotājiem Devijs Zīvers.

Stereotaktiskās radioķirurģijas tehnoloģija "CyberKnife" ir unikāla, jo ar to iespējams ārstēt ar vēzi slimos pacientus bez ķirurģiskas iejaukšanās. Izmantojot šo tehnoloģiju onkoloģisko pacientu ārstēšanā, iespējams precīzi piegādāt lielas starojumu devas audzējam, maksimāli pasargājot veselos apkārt esošos audus un panākot līdzvērtīgu efektu ķirurģiskajai procedūrai. Turklāt tas ir nesāpīgi un ārstēšanu var veikt ambulatori, kas nozīmē, ka uzreiz pēc apstarošanas seansa var droši doties mājās.

D. Zīvers sacīja, ka līdz šim pēc attāli līdzīga principa Latvijā vēzi iespējams ārstēt ar apstarošanas iekārtu – lineāro paātrinātāju, kurš pacientiem pieejams četrās pilsētās Latvijā. Taču viņš skaidroja, ka tikai viens šāds aparāts Latvijā ir pielāgots stereotaktiskai apstarošanai, lai gan tīri vispārīgi tas tam nav domāts. Turklāt, ja salīdzina apstarošanu ar šo iekārtu un moderno tehnoloģiju "CyberKnife", atšķirība ir milzīga. Līdz šim, lai atveseļotos, apstarošanas procedūras pacientam Latvijā bija jāapmeklē 30 reizes, bet ar tehnoloģiju "CyberKnife" visa jonizējošā starojuma deva tiks piegādāta 1–4 seansu laikā.

"Baltijā šāda tehnoloģija, kas ir speciāli paredzēta stereotaktiskai apstarošanai, nav pieejama, tuvākās vietas, kur šādu ārstēšanu var saņemt ir Ukraina, Maskava, Varšava un Somija. Turklāt kopsummā pasaulē ir vien 300 šādu iekārtu, no kurām Eiropā ir 70," klāstīja D. Zīvers. Viņš arī atzīmēja, ka lielākā daļa no šīm šobrīd Eiropā esošajām modernajām iekārtām ir iepriekšējās paaudzes, un Siguldā tiks uzstādīta pati modernākā un jaunākā.

Kopumā, pēc viņa teiktā, šāda medicīnas centra izveide Siguldā izmaksās 5,6 miljonus eiro, no kuriem 1,8 miljoni eiro ir pašu kapitāls, bet 3,8 miljonu eiro lielu aizdevumu izsniedza banka "Citadele". Tāpat projektu atbalstam piesaistīts arī 2,1 miljons eiro no Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras programmas.

Cer attīstīt medicīnas tūrismu Siguldā

Projekta īstenotāji stāsta, ka plāns izveidot šādu centru Siguldas slimnīcas teritorijā bijis tādēļ, ka jau vairākus gadus Siguldas slimnīca mērķtiecīgi attīsta medicīnas tūrismu. Turklāt medicīnas centra izveidotāji, cer, ka, pateicoties unikālajai tehnoloģijai, izdosies piesaistīt arī pacientus no ārvalstīm.

"Mēs lielā mērā plānojam orientēties uz medicīnas tūrismu un raudzīsimies ne tikai uz Baltijas un Skandināvijas valstīm, bet arī NVS. Mēs esam secinājuši, ka lētākais šāds pakalpojums šobrīd pieejams Stambulā, Turcijā, kur šādu ārstēšanu var saņemt, sākot no 10 tūkstošiem eiro. Savukārt Londonā šis pakalpojums maksā 30 tūkstošus mārciņu. Mēs plānojam ārstēšanu piedāvāt vismaz par 20 % lētāk nekā citur Eiropā," teica D. Zīvers, piebilstot, ka medicīnas centrā Siguldā varēs izārstēt 500 pacientus gadā.

Pacientiem Latvijā modernā ārstēšana būs jāsedz no savas kabatas

Latvijas terapeitiskās radioloģijas asociācijas valdes priekšsēdētāja Dace Saukuma norādīja, ka modernā medicīnas centra izveide Siguldā ir apsveicama, un tā ļaus ar unikālu metodi ārstēt pacientus arī Latvijā. Viņa norādīja, ka Latvijā saslimstība ar vēzi saglabājas nemainīgi augsta un 2013. gadā tika reģistrēti 11,5 tūkstoši jauni onkoloģiskās saslimšanas gadījumi, bet pavisam kopā Latvijā šobrīd dzīvo 74,6 tūkstoši pacienti ar diagnozi – vēzis.

"Mēs noteikti rekomendējam šīs te iekārtas ieviešanu, jo tā uzlabos ārstēšanās pieejamību šiem pacientiem. Šī iekārta varētu izārstēt apmēram 30 % ar vēzi slimo cilvēku Latvijā," teica D. Saukuma.

Lai gan Siguldā tagad ar vēzi slimie Latvijas ļaudis varēs ārstēties ar modernākajām tehnoloģijām, pagaidām gan šīs ārstēšanās izmaksas nāksies segt pašam.

"Man jāpiekrīt, ka Latvijas iedzīvotājiem šis pakalpojums būs jāapmaksā no savas kabatas, kas ir diezgan dārgi priekš mūsu valsts iedzīvotājiem. Tomēr mēs strādājam pie tā, lai iegūtu valsts finansējumu ar vēzi slimo pacientu ārstēšanai stereotaktiskās radioķirurģijas centrā "Sigulda". Lai Latvijas pacientiem ārstēšanas kurss būtu pieejamāks, esam uzsākuši medicīnas tehnoloģijas "CyberKnife" sertifikāciju Nacionālajā Veselības dienestā, kas ir pirmais etaps, lai saņemtu valsts finansējumu. Pēc tam esam iecerējuši vērsties atbilstošās valsts struktūrās, lai pretendētu uz valsts atbalstu. Cerēsim, ka arī valsts piedalīsies šo pacientu ārstēšanā," sacīja D. Zīvers.

Iepriekš:

Siguldā taps Baltijā modernākais medicīnas centrs, kurā ārstēs vēzi