12.11.2014 13:16

Ārste: Ar tuberkulozi Pierīgā šogad slimo mazāk (papildināta)

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ārste: Ar tuberkulozi Pierīgā šogad slimo mazāk (papildināta) arhīvs

Šā gada desmit mēnešos Rīgas reģionā sarucis ar tuberkulozi slimojošo pacienu skaits, portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Tuberkulozes centra galvenā ārste Andra Cīrule.

(pievienoti SPKC jaunākie dati par Pierīgu)

Pēc viņas teiktā, šā gada desmit mēnešos Rīgas reģionā reģistrēti 72 tuberkulozes pacieni, savukārt attiecīgajā periodā pērn ar šo slimību sirgstošo pacientu skaits bija 101.

A. Cīrule arī sacīja, ka Rīgas reģionā šogad saslimstība ar tuberkulozi uz simt tūkstošiem iedzīvotājiem konstatēta 24 cilvēkiem, bet pagājušā gada desmit mēnešos šis saslimstības rādītājs bija 20 cilvēki uz simts tūkstošiem iedzīvotājiem. "Faktiskajos skaitļos tas izskatās šādi – šogad desmit mēnešos pirmreizēji reģistrēto pacientu skaits Rīgas reģionā ir 36 cilvēki, kas ir par septiņiem cilvēkiem mazāk nekā pērn desmit mēnešos," norādīja A. Cīrule.

Ārste portālam "Apriņķis.lv" arī pastāstīja, ka kopumā situācija uzlabojas un ik gadu ar tuberkulozi slimojošo pacientu skaits samazinās ne tikai valstī, bet arī Pierīgā. "Saslimstība ar tuberkulozi ļoti pieauga deviņdesmitajos gados, kad valstī bija ļoti dziļa ekonomiska un sociāla krīze, bet šobrīd, ekonomiskajam stāvoklim uzlabojoties, situācija ir krietni labāka," klāstīja A. Cīrule, piebilstot, ka vislielākais risks saslimt ar tuberkulozi ir tieši sociāli nelabvēlīgos apstākļos dzīvojošiem cilvēkiem.

Tāpat viņa norādīja, ka šobrīd tuberkuloze cilvēkiem tiek atklāta un izārstēta diezgan ātri, un lielu devumu ar tuberkulozi slimo pacientu ārstēšanā sniedz arī ģimenes ārsti, kas arī ir galvenais iemesls, kāpēc pacientu skaits ik gadu sarūk.

"Vērtējot tuberkulozes saslimstības risku, jāteic, ka Latvija, tāpat kā citas attīstītās Eiropas valstis, sakaras ar infekcioziem pacientiem, kas ceļojot bieži vien ieved šo slimību. Piemēram, Rietumos tas īpaši attiecas uz viesstrādniekiem," skaidroja ārste, piebilstot, ka arī pie mums pašiem ir augsts infekciozo pacientu skaits.

Savukārt Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC) precizēja, ka no 2009. līdz 2012. gadam saslimstība ar tuberkulozi Pierīgā svārstās atbilstoši kopējai saslimstības dinamikai Latvijā. "2013. gadā saslimstība Pierīgā ir palielinājusies, taču, salīdzinot saslimstības līmeni 2013. gadā ar pēdējos piecos gados reģistrēto vidējo saslimstības līmeni (30,9), redzams, ka saslimstības pieaugums Pierīgā ir neliels," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja dienesta preses pārstāve.

Tāpat dienests atzīmēja, ka uztraukumam nav pamata, jo 2014. gadā vērojama saslimstības samazināšanās. Dienestā norādīja, ka, salīdzinot saslimstības līmeni Pierīgas statistiskajā reģionā, pērn pirmajos deviņos mēnešos tika reģistrēti 26,5 gadījumi uz simts tūkstošiem iedzīvotāju, bet šogad konstatēti 17,7 gadījumi uz simts tūkstošiem iedzīvotāju.

Jāteic, ka, vērtējot saslimstību ar tuberkulozi Latvijā kopumā, šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn pirmreizējie reģistrētie gadījumi ar tuberkulozi sarukuši par 91 gadījumu, liecina SPKC apkopotie dati.

Tomēr, raugoties uz SPKC statistiku, ievērības cienīgs ir fakts, ka šā gada astoņos mēnešos salīdzinājumā ar 2013. gada rezultātiem ir palielinājies ar šo slimību sirgstošo bērnu skaits – tādu bija 33, kas ir par četriem vairāk nekā pērn. Savukārt ar tuberkulozi saslimušo pusaudžu skaits šogad ir nedaudz samazinājies – reģistrēti pieci slimnieki salīdzinājumā ar deviņiem aizvadītajā gadā šajā laikā.

SPKC apkopotā informācija par saslimstību ar šo bīstamo slimību parāda, ka kopumā Latvijā divu gadu laikā saslimstība ar tuberkulozi samazinājusies. Piemēram, 2011. gadā ar tuberkulozi slimoja 969 cilvēki, bet 2012. gadā slimoja 1087 cilvēki, savukārt pērn ar šo slimību sasirgušo skaits bija 920.